Hlavní obsah

Letní dětské úrazy: Kdy s nimi jet do nemocnice?

Foto: thinkstock

Odřená kolena k dětství patří a je to to nejmenší, co se může vašemu dítěti přihoditFoto: thinkstock

Reklama

O prázdninách mají děti spoustu volna a i počasí většinou láká k řadě lumpáren. Leckdy to ale končí nehezkými odřeninami, řeznými či tržnými ranami a zlomeninami. Tohle jsou nejčastější dětské úrazy.

Článek

Bohužel se odborníci shodují, že počet úrazů dětí během prázdnin neustále stoupá a nejkritičtější bývá srpen. Řada dětí pak místo někde u vody skončí na dětské chirurgii. „Nejčastěji jde o různé pády, následné odřeniny a zlomeniny. Svým způsobem to jsou úrazy, které k dětskému věku patří," říká Alexandr Kučera, lékař z Kliniky dětské chirurgie Fakultní nemocnice Motol.

Zlomeniny jak na běžícím pásu

Hodně pádů z kola, ze stromu či z prolézačky ale nekončí jen odřeným kolenem, ale mnohem vážnějšími úrazy. „Nejčastěji jde o zlomeniny předloktí, klíční kosti a otřesy mozku,“ říká Karel Harvánek, primář oddělení dětské chirurgie nemocnice Na Bulovce.

Šance, jak něčemu takovému předejít, jsou bohužel minimální. Samozřejmostí by měla být cyklistická helma, a to nejen, když vaše dítko jezdí po okolí na kole, ale třeba i když má jen koloběžku či rychlejší odrážedlo. Narazit do stromu či nehezky spadnout na hlavu může v podstatě na jakémkoli „dopravním prostředku“.

Stydět byste se neměli ani za to, že svou ratolest vybavíte chrániči kolen, loktů či dlaní. I obyčejná odřenina dokáže dítě pěkně potrápit, obzvlášť když se sedře na štěrku.

Tržné a řezné rány

Často dochází i k nehodám, které končí závažnou tržnou či řeznou ranou. Stačí jen uvíznout na plotě, spadnout na ostrý klacek či hřebík, šlápnout na sklo či nešikovně manipulovat s nožem při sběru hub. „Základem ošetření je především zástava krvácení. Nejdříve je nutné provést dezinfekci rány, a poté ji překrýt sterilním obvazem. Pokud rána krvácí, proveďte takzvaný tlakový obvaz, kdy ránu víc stáhněte, nebo na ni přitlačte," radí Alexandr Kučera.

Foto: thinkstock

Nepanikařte. Zkuste dítěti ránu ošetřit a sledujte, zda se uklidní. I to je známka toho, že nejde o nic vážnéhoFoto: thinkstock

Samozřejmě ale není nutné vyhledat odbornou péči s každou malou oděrkou či škrábnutím. Pokud jde o povrchové zranění, nepanikařte. V prvé řadě se řiďte selským rozumem a nenechte se vyděsit tím, že bezprostředně po úrazu vaše dítko pláče jako smyslů zbavené. „Z chování dítěte lze usuzovat, jak moc je zranění vážné. Je dobré neřídit se jen tím, jak moc brečí třicet vteřin poté, co se zraní, ale počkat třeba pět minut, jak se bude chovat, až mu ránu ošetříte a dáte mu na ni náplast,“ radí Karel Havránek.

Klid a rozvahu doporučuje i Alexandr Kučera. „Drobné rány do několika centimetrů, pokud nejsou utevřené a nekrvácejí, můžete ošetřit leukostehy nebo mašličkou z náplasti a přikrýt sterilním obvazem. Rány se hojí osm až deset dní. Poté je důležité ránu promazávat krémem, například měsíčkovou mastí," upřesňuje Alexandr Kučera.

Za těchto situací ale neváhejte a lékařskou pomoc vyhledejte:

  • Jestliže se dítko zranilo o sklo, protože rána může být sice malá, ale hodně hluboká.
  • Pokud rána hodně krvácí a krvácení se nedaří zastavit, nebo když je nehezky rozšklebená.
  • Jestliže se dítě zranilo v místech, kde jsou šlachy, klouby a podobně rizikové oblasti.
  • Jestliže i malá oděrka začne po ošetření, třeba druhý den, jevit známky zánětu. Tedy pokud červená, tepe v ní, mokvá, hnisá a podobně.

Přibývá smrtelných úrazů

Lékaři jsou ale smutní především z toho, že neustále přibývá i úrazů a nehod, které končí smrtí dítěte, případně trvalými následky. Smutnou tradicí letních měsíců jsou především skoky do neznámých vod a následná úmrtí či vážná poranění páteře. „Úrazy jsou nejčastější příčinou úmrtí u dětí. Na prvním místě jsou sice dopravní nehody, ale zajímavé je, že na druhém místě v příčině dětských smrtelných úrazů je utonutí," podotýká Alexandr Kučera. Podle něj jsou běžné zlomeniny či odřeniny vesměs věcí náhody, nečekaného pádu a nelze jim v podstatě předejít. Ale těmto vážným zraněním předejít rozhodně lze, jen je potřeba na to myslet a zbytečně neriskovat.

Jaké úrazy dětí jste řešili u vás doma?

Reklama

Načítám