Hlavní obsah

Dietní zázraky: Jaké potraviny mají negativní kalorie?

Foto: kurhan, Shutterstock.com

Foto: kurhan, Shutterstock.com

Reklama

Zní to skutečně neuvěřitelně, ale existují potraviny, které mají „negativní kalorie“ – víc energie spotřebujete, než sníte. Chtěli byste na tomto seznamu najít čokoládu, sušenky, víno a maso? Tak v tom případě vás zklameme. Ale přesto radíme tyhle dietní zázraky vyzkoušet.

Článek

Potraviny s „negativní energií“, správněji řečeno se zápornou energetickou bilancí, se vyznačují dvěma zásadními vlastnostmi. Tou první je jejich nízká energetická hodnota a druhá spočívá v tom, kolik energie potřebují pro své zpracování. Každá část trávicího procesu – od tvorby slin v ústech přes zahřátí dodané potravy až po strávení v žaludku a ve střevech – spotřebovává kalorie. A zvláštností těchto „zázraků“ je, že více energie pro své strávení spotřebují, než kolik jí tělu dodají.

Kouzelná brokolice: zatímco jíte, hubnete

Zářným příkladem je brokolice: sto gramů téhle zeleniny v syrovém stavu obsahuje přibližně 33 kilokalorií. Aby ji však tělo strávilo, potřebuje energii v téměř trojnásobné hodnotě! I když jste tedy po jídle nasyceni, vlastně jste právě zhubli.

Zdá se, že je to sen všech dietářek: budou jíst jen brokolici a ztratí se před očima. Tak jednoduché to samozřejmě není a pouze s těmito potravinami nadváhu a špíčky rozhodně nezlikvidujete. Nicméně je dobré mít tyto „zázraky“ v jídelníčku, neboť dokážou zásadně snížit celkovou hodnotu denního kalorického příjmu. Co tedy připsat na nákupní seznam?

Foto: Yuliya Gontar, Shutterstock.com

Smaragdově zelená brokolice je královnou zeleninyFoto: Yuliya Gontar, Shutterstock.com

Ovoce & zelenina

Většinu „hubnoucích“ potravin tvoří některé druhy zeleniny. Má totiž málo kalorií a organismus s ní má větší „práci“. „Velmi nízkou kalorickou bilanci mají například řapíkatý celer, zmiňovaná brokolice, cuketa či okurka,“ vyjmenovává Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse. Ve sto gramech celeru se skrývá zhruba třicet kilokalorií, pečená cuketa má kolem 25 kilokalorií, syrová salátová okurka nabízí zhruba polovinu. Málo energie dodá také chřest (22 kcal na 100 g), rajčata (22 kcal), čekanka (16 kcal) a v zimě velmi zdravé zelí (bílé má 25 kcal, kysané 22 kcal).

Pro srovnání, třeba brambory, které konzumujete i několikrát do týdne, vám dodají ve sto gramech téměř 70 kilokalorií, a přikousnete-li mrkev, je to dalších 35 kilokalorií, kedluben vám dodá kolem 30. 100 gramů česneku by vám přihrálo skoro 130 kalorií, cibule nebo pórek 45 kalorií.

Kromě vybraných druhů zeleniny do jídelníčku zařaďte také některé druhy ovoce – zejména ty, které jsou bohatým zdrojem vlákniny: patří sem bobulovité ovoce, papája, citrusy, ale i levná a snadno dostupná jablka a hrušky. I ty zasytí nadlouho a dostatečně „vyčerpají“ trávení, navíc díky vláknině ozdravují prostředí střev a dokážou na sebe vázat tuky a „zlý“ cholesterol.

Foto: Lubava84, Shutterstock.com

Ovoci s vysokým obsahem vlákniny se určitě nevyhýbejteFoto: Lubava84, Shutterstock.com

Luštěniny plné proteinů

Třetí skupinou zmíněných potravin jsou luštěniny. I ony zaženou hlad na delší dobu, zejména díky svému vysokému obsahu kvalitních bílkovin, a pomáhají lepšímu vstřebávání vitaminů i rychlejšímu štěpení tuků. Čočka, fazole, hrách nebo cizrna by ve vašem jídelníčku měly mít místo alespoň dvakrát do týdne. Jejich kalorická hodnota je sice vyšší než zeleniny (červená čočka či cizrna má třeba kolem 350 kcal ve 100 g), stále však ke svému strávení spotřebují energie podstatně více. Obsahují totiž hodně vlákniny, bílkovin a nestravitelných škrobů, jejichž vstřebávání dá práci.

A nejde jen o hubnutí. „Například cizrna je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy,“ říká Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold. „Červená čočka je zas bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitaminu B6, navíc nenadýmá jako jiné luštěniny. Škroby obsažené v čočce se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve,“ dodává odborník. A rovnoměrné uvolňování glukózy je přitom důležité pro každého, kdo se snaží shodit pár kil.

Zkuste přírodní zahřívače

Zejména v zimním jídelníčku si dopřejte i potraviny se zahřívacím efektem. Urychlují celkový metabolismus a tím přispívají k vyššímu výdeji energie. „Patří sem kořenová zelenina, kysané zelí nebo červená řepa, ale i ořechy a semínka. Z příloh pak například pohanka,“ doporučuje Věra Burešová. Připravte si z nich polévky, pomazánky nebo pyré. „Zahřívací efekt mají i tučné ryby a různé koření, třeba zázvor a skořice,“ dodává odbornice. Je jasné, že se vůbec nemusíte obávat jednotvárného jídelníčku bez chuti.

Nepočítejte jen kalorie

„Musíte si ovšem uvědomit, že ve stravování nelze řešit pouze kalorie, ale i množství sacharidů, bílkovin, tuků – to všechno totiž lidské tělo potřebuje. Nemůžete samozřejmě existovat pouze o zelenině,“ dodává důležité pravidlo Věra Burešová. Neposkytli byste tak tělu všechny potřebné živiny a složky potravy, bez kterých by nemohlo dlouhodobě fungovat a odolávat nejrůznějším nemocem. Myslete proto na vyvážený a pestrý jídelníček.

Jak často si tyto potraviny dopřáváte? Věděli jste o jejich přínosných vlastnostech?

Reklama

Načítám