Hlavní obsah

Extra pálivé aneb Chcete z chilli papriček dostat maximum? Víme, jak na to

Foto: Gayvoronskaya_Yana, Shutterstock.com

Foto: Gayvoronskaya_Yana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi výrazná a ostrá jídla? Pak vás už jistě zaujaly chilli papričky. Nejenže jde o hezké rostliny, které můžete pěstovat i doma na okně, ale jejich zářivé plody navíc skvěle využijete v kuchyni.

Článek

Ať už si své chilli papričky pěstujete od semínek, nebo se právě rozhlížíte, kde koupit sazeničky, jistě se už těšíte, až se na vašich rostlinkách začnou objevovat barevné plody. Úroda bývá zpravidla početná a receptů s chilli najdete v kuchařkách i na internetu mnoho. Jak ale papričky uchovat? Poradíme vám.

Na kvalitě záleží

Vždy zpracovávejte pouze zralé plody, neboť právě ty obsahují nejvíce aromatických silic. Plody by měly být naprosto nepoškozené, tedy nezasažené plísní nebo hnilobou – na vykrajování nakažených plodů zapomeňte!

Sušení je snadné

Nejjednodušším způsobem je plody usušit. Když to uděláte správně, zachovají si svou pálivost a budete je moci využít třeba i za půl roku. Sušit je můžete buď v celku, navlečené na provázek a zavěšené volně v prostoru, nebo nakrájené. Papričky podélně rozřízněte, vyjměte z nich semínka (obsahují hořčiny a jídlům nic nepřidají), naskládejte je na bavlněnou utěrku a položte na slunné místo – usušené by měly být přibližně za týden. Využít lze i sušičku na ovoce, ale pozor, po použití ji pořádně omyjte vodou s přípravkem na nádobí. Suché chilli papričky můžete nadrtit v hmoždíři nebo rozemlít, dobře vám poslouží mlýnek na kávu.

Foto: neil langan, Shutterstock.com

Sušené a drcené chilli papričky jídlo nejen ochutí, ale i ozdobíFoto: neil langan, Shutterstock.com

Mrazák – rychlé řešení

Plody chilli jdou i zmrazit. Nejlepší je je nejdříve očistit a zbavit stopek a semen. Mrazicí proces bohužel roztrhá buněčnou vazbu lusku, proto musíte počítat s tím, že po rozmrazení budou mít papričky spíše konzistenci kaše než pevné hmoty.

Vsaďte na olej

Ideálním pomocníkem při uchovávání papriček pro další použití je olej. Kapsaicin, pálivá složka chilli, je totiž rozpustný v tucích. Dvacetiminutovým povařením nakrájených plodů chilli v olivovém oleji získáte takzvaný chilli olej. Jeho ostrost bude záležet jen na tom, jaký poměr oleje a chilli zvolíte. Uděláte-li směs hustší a papriček do oleje přidáte víc, můžete je následně rozmixovat v opravdu hustou pálivou omáčku. Olej i omáčku uchovávejte v chladu a užívejte k dochucování gulášů, omáček, marinád...

Chilli pasta najde široké využití

Bohatou úrodu chilli můžete zpracovat i do pasty. Půl kila papriček nakrájejte a nechte deset minut povařit ve vodě. Slijte, k papričkám přidejte rajčatový protlak, sůl a česnek a vše pořádně rozmixujte. Hotovou pastu stačí naplnit do sklenic, poslouží vám pro přípravu marinád, dipů, pomazánek či omáček.

Sladkokyselý rajčatový chilli džem

Chcete vyrobit něco ještě zajímavějšího? Vyzkoušejte sladkokyselý chilli džem. Je ostrý a voní po bylinkách. Skvěle se hodí k sýrovým dýchánkům, bezvadně doplní i grilované maso a sklenku tohoto červeného pochutnání ocení kamarádi i jako jedlý dárek.

Příprava není nijak složitá: stačí vám 800 g zralých rajčat, několik snítek tymiánu a saturejky, 4 až 6 chilli papriček, 4 stroužky česneku, 3 cm zázvoru, 2 polévkové lžíce octa balsamico, 2 polévkové lžíce vinného octa a 180 až 200 gramů třtinového cukru. Polovinu rajčat s oloupaným česnekem, zázvorem, bylinkami a papričkami rozmixujte dohladka a druhou polovinu posekejte na kousky. Vše vložte do hrnce spolu s octy, cukrem a můžete i špetkou soli a na mírném ohni asi hodinu povařte. Vymyté sklínky naplňte horkou směsí, uzavřete a obraťte dnem vzhůru, dokud nezchladnou.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Chilli pasta, omáčka či džem se skvěle hodí jako jedlý dárekFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

A jedna rada na závěr: jestliže kousnete do pokrmu pálícího až moc, nesnažte se ho zapíjet vodou. Přílišnou pálivost lépe neutralizuje mléko nebo mléčné výrobky.

Tak co, zkusíte to?

Reklama

Související témata:

Načítám