Hlavní obsah

Letní klasika, jak ji neznáte: Meruňkové knedlíky ze spařovaného těsta

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Ovocné knedlíky jsou hitem letního jídelníčku. Milují je děti i dospělí – a dokonce i ti, kteří tvrdí, že hlavní jídlo nesmí být sladké, je berou na milost. Už jste je zkoušeli udělat z jednoduchého spařovaného těsta?

Článek

Tvarohové či kynuté ovocné knedlíky určitě znáte. Někdo dává přednost jednoduššímu těstu z tvarohu, někdo si klidně počká na vykynutí. Máte chuť na knedlíky, ale nemáte po ruce tvaroh ani kvasnice? Nezoufejte. Jednoduché spařované těsto spojuje výhody obou – je rychlé a ingredience k jeho přípravě jsou vždy po ruce.

Meruňkové knedlíky ze spařovaného těsta

Na 4 porce potřebujete: 500 g hrubé mouky + na podsypávání, sůl, 1 lžíci krupicového cukru, asi 250 ml mléka, 75 g másla, 1 vejce, 6 větších meruněk, mandlové lupínky, mletou skořici, moučkový cukr a přepuštěné máslo k podávání

Postup: Hrubou mouku promíchejte s rovnou lžičkou soli a cukrem. Mléko svařte s máslem a zalijte jím mouku. Mísu přiklopte a nechte chvíli odstát, aby se mouka spařila. Pak přidejte vejce a vypracujte měkké těsto. Podle potřeby dodejte ještě trochu mouky nebo mléka, ale počítejte s tím, že i hotové těsto je poměrně lepkavé.

Dejte vařit dostatečné množství vody. Meruňky umyjte, rozpulte a vypeckujte. Z těsta odtrhávejte mokrýma rukama kousky, z nich na dlani vytvarujte placku a do ní zabalte půlku meruňky nebo jiné ovoce podle sezony. Knedlíky po várkách vkládejte do vroucí vody a vařte asi osm minut: když vyplavou, jsou hotové.

Mandlové lupínky nasucho opražte na pánvi a smíchejte s trochou skořice. Knedlíky podávejte sypané mandlemi a moučkovým cukrem a zalité přepuštěným máslem.

Jaké těsto na ovocné knedlíky je oblíbené u vás doma? Znáte třeba perníkové bez lepku s blumami?

Reklama

Související témata:

Načítám