Hlavní obsah

Letní rady babky bylinkářky

Foto: Thinkstock

Přírodní prostředky nahradí kosmetikuFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrátky u vody přinášejí kromě radosti a opálení i drobné letní svízele. Až budete řešit, jak na spálenou pokožku od sluníčka, štípance od hmyzu a přehřátí organismu, určitě vám přijdou vhod zaručené tipy naší bylinkářky. Vyzkoušejte je, jsou účinné a ušetříte za drahou kosmetickou péči!

Článek

Bílým jogurtem na spálenou pokožku

Nemusíte utrácet peníze za přípravky po opalování, nebo různé tyčinky pro zmírnění svědění od štípanců, mnohem zdravější i levnější variantou jsou bylinky. Když si spálíte pokožku, vyzkoušejte přírodní produkty. Bylinkářka Jitka Volná radí následující: „Dobře vám udělá, když budete pokožku potírat bílým jogurtem, který má příjemné ochlazující účinky. Pro vylepšení můžete do jogurtu přidat pár kapek stoprocentního přírodního éterického oleje z levandule, který má silné regenerační účinky. Další účinnou variantou je přikládání obkladů, namáčených v silném černém čaji nebo v nálevu z měsíčku lékařského."

Naše rada: Čtvrt litrem vařící vody zalijte jednu polévkovou lžíci květu měsíčku,  deset minut nechejte louhovat a vlažný nálev použijte k obkladům. Nebo si můžete nálev aplikovat rozprašovačem. Nádherně vám to zchladí pokožku.

Levandule zmírní svědění

Na štípance od hmyzu je ideální již výše zmiňovaný stoprocentní přírodní éterický olej z levandule nebo z čajovníku (Tea Tree Oil). Postižené místo párkrát lehce potřete, otok splaskne a nepříjemné pálení či svědění se zklidní. Působení olejíčku je i protizánětlivé. „Levandulový olej pokožka dobře snáší, ale olej z čajovníku nesmíte předávkovat, protože pokožku nepříjemně vysušíte. Na štípance můžete použít i kousek cibule nebo postižené místo potírat octem,“ doporučuje bylinkářka.

Naše rada:  Při koupi éterických olejů nesahejte po té nejlevnější variantě.  Výroba éterických olejů je velmi pracná i finančně náročná, proto levný olejíček nebývá z přírodních surovin, ale je na syntetickém základě. Vždy věnujte pozornost složení.

Foto: Thinkstock

Ochlazující koupel pokožku zklidníFoto: Thinkstock

Máta pro zchlazení těla

Pro ochlazení organismu v letním horkém počasí pomáhá pití čaje z máty peprné. „Jeden či dva šálky denně neublíží, naopak. Máta má další regenerační účinky na zažívání a působí protizánětlivě.  Ale pozor, máta snižuje krevní tlak, takže kdo má problémy s nízkým tlakem, není máta pro dlouhodobé popíjení ideální. Pokud máte k dispozici éterický olej z máty peprné, můžete se lehce ochlazovat pomocí aromalampy nebo aromakoupele."

Naše rada: Připravte si ochlazovací aromakoupel. Smíchejte 100 až 200 ml plnotučného mléka s 5–7 kapkami olejíčku a směs vlijte pod tekoucí vodu. Doba koupele je 20 minut. Po koupání se již neoplachujte a nejlepší je nechat tělo přirozeně uschnout nebo jen zlehka utírat.

Bylinkářka Jitka Volná dokáže namixovat bylinky na míru pro každý neduh. Velmi oblíbená je například směs bylin, která snižuje chuť na sladké, neboť je účinná a cena je výrazně nižší než u farmaceutických preparátů. Bohužel ale neexistuje obecný předpis, protože poměr bylin je rozdílný podle váhy a stáří konkrétní osoby.

A na co zabírají stoprocentně bylinky vám a jaké?

Načítám