Hlavní obsah

Letní seznamovací trik? Smích! Když ho rozesmějete, řekne vám o sobě vše

Foto: Profimedia

Chcete se o něm dozvědět pravdu? Rozesmějte ho!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je čestný, věrný, milující či zásadový? Aby se o sobě rozmluvil, musíte udělat jednu věc… Rozesmát ho! Jak to, že má smích takovou seznamovací sílu, která podporuje ochotu svěřovat se? Příroda kouzlí!

Článek

V létě, tedy hlavně o prázdninách a dovolených, se migrace zvětšuje. Lidé cestují, poznávají nová místa, přátele i potenciální partnery. Zvlášť v těch je někdy těžké se vyznat. Nepřetvařuje se? Říká pravdu? Je tenhle Marek doopravdy tak báječný? Jestli chcete zjistit pravdu ještě dřív, než mu případně sednete na lep, společně se zasmějte. Je to efektivní barometr pravdy!

Humánní partnerský rentgen

Chichotání prý podporuje ochotu sdělovat ostatním podrobnosti a intimnosti o vlastním osobním životě, aniž by si člověk byl vědom, že něco takového dělá. Aspoň takhle to tvrdí vědci z Velké Británie.

Alan Gray z univerzity College v Londýně se svými spolupracovníky zkoumal vliv smíchu na 112 studentech oxfordské univerzity, kteří byli rozděleni do skupin po čtyřech. (Studenti se navzájem neznali.) Každá skupina sledovala desetiminutové video s menším či větším počtem komediálních prvků. (Stand-up komedie, instruktážní snímek o golfu a epizoda o džungli ze seriálu BBC.) A cíl?

Foto: Profimedia

Ve smíchu toho na sebe lidé prozradí víc, než by si mnohdy přáliFoto: Profimedia

Nakaženi optimismem?

Vědci sledovali, jak dobrovolníci na videa reagují, jaké pocity v nich dané snímky vyvolávají a zda mají tendenci „družit“ se s ostatními. Na závěr, po sledování videí, emocionální stav účastníků ještě změřili. Navíc každý člen skupiny napsal zprávu nějakému „kolegovi“, který mu byl sympatický. Co díky tomu vyšlo najevo?

Podle Alana Graye se jednoznačně prokázalo, že slovní akt a smích otevírá bloky, pomáhá vytvářet nové vztahy a prohlubovat sociální vazby. A čím víc smíchu, tím větší pikantnosti z protějšku „padají“. Účastníci skupiny, která se řehtala nejvíc, si mezi sebou vyměnili mnohem intimnější informace než ostatní. Jak si vysvětlit, že člověk najednou tak otevřeně začne reagovat na úplně cizí lidi?

Tak trochu zvláštní nirvána

„Zdá se, že všechno je v souladu s názorem, že smích podporuje rozvoj vztahů. Spustí se uvolňování endorfinu, tak zvaného hormonu štěstí, člověk se cítí dobře a zpřístupní údaje, které považuje za důležité pro navázání kontaktu. A navíc tak dělá spontánně,“ nechal se slyšet vědec pro odborný časopis Human Nature s dodatkem, že respondenti, kteří byli nejvíc ukecaní, si po ukončení testu téměř klepali na čelo.

Nebyli si totiž vědomi toho, že se pod rouškou chechtavého oparu svěřovali ostatním. Prý pouze jejich posluchači věděli, co od nich slyšeli. No, vypadá to, že smích by měl být vážné téma pro ty, kdo se zajímají o rozvoj sociálních vztahů. Rozhodně o něm ještě nebylo řečeno vše. A to se přitom míchá i do sexu!

Podle britské sexuoložky Tracey Cox se někteří lidé smějí i při milování. Před vyvrcholením a po něm totiž dochází k náhlému uvolnění emocí a napětí, které se promění v úsměvy. Je to přirozené a normální. Ale nepředbíhejme…

Foto: Profimedia

Uvolněná atmosféra pomáhá řešit i konflikty, protože odbourá úzkostné emoceFoto: Profimedia

Jak čarovat bez magie?

Až ve vlaku jedoucím do Českého ráje potkáte nějakého sympaťáka, navažte hovor a utruste nějakou vtipnou poznámku na přeplněnost kupéčka, pomalost průvodčího či výluku na trati. Jakmile dotyčného rozesmějete, pozorně naslouchejte tomu, co říká, neboť za pár minut, až z něj opadne „rohlíková euforie“ roztažených koutků, už z něj nedostanete to, co potřebujete. A to by byla škoda, když už je tenhle poznávací trik venku!

A jaké zbraně volíte vy, když chcete někoho poznat?

Reklama

Načítám