Hlavní obsah

Léto jako z učebnice! Jaké akce navštívit a co vyzkoušet?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobá předpověď hlásí, že nás čekají pravé letní teploty a slunné počasí, které občas vystřídají bouřky, aby vyčistily vzduch. Máme se tedy nač těšit! Kam vyrazit a jak si to pořádně užít? Přinášíme vám pár tipů k inspiraci na prázdninové výlety.

Článek

Nadcházející letní měsíce uspokojí zejména ty, kteří milují sluníčko a horké letní počasí – začátkem července se budou teploty šplhat pořádně přes 30 stupňů. Máme pro vás tipy, kde si tropické podmínky užijete u vody, v letním divadle, kde si pochutnáte a kde se i něco nového dozvíte. Určitě vždy předem zkontrolujte aktuální předpověď počasí, ať vás nic nezaskočí.

Hvězdné léto v lázních

  • 1. července až 31. srpna

Úterní a sobotní večery patří v pražských Žlutých lázních velkému letnímu kinu. Hvězdy filmového plátna si můžete vychutnat přímo na břehu Vltavy s drinkem v ruce. K vidění budou nové i kultovní snímky z domácí a zahraniční produkce.  Vyrazte třeba na film Zrodila se hvězda (27.7.) nebo nového Spider-Mana (30.7.)

Foto: Žluté lázně

Kino pod širým nebem si můžete ve Žlutých lázních vychutnat celé létoFoto: Žluté lázně

S dětmi za zábavným poznáním

  • 12. června až 31. října

Pražáci už nemusejí Brnu závidět VIDA! science centrum, Olomouci Pevnost poznání a Plzni areál Techmania Science Center. Na pražské náplavce na Rašínově nábřeží u železničního mostu totiž kotví až do podzimu loď iQport. Celá rodina si tu může užít zábavné zážitkové učení. Kdo by chtěl vědět, jaké to bylo na Titanicu, má šanci to poznat. A co třeba podat ruku Golemovi nebo rýžovat zlato na Klondiku?

Foto: Profimedia.cz

V zábavní lodi čekají na návštěvníky hned dva robotiFoto: Profimedia.cz

Meda ovládne Kampu

  • 24. června až 30. září

Meda Mládková, která letos oslaví životní jubileum, je inspirativní osobnost a velká podporovatelka a propagátorka moderního umění. Výstava Meda Ambasadorka umění předvede život manželů Mládkových v Americe i jejich washingtonský dům, který se stal salonem svobodného Československa. Na nádvoří Musea Kampa je během trvání výstavy inscenováno divadelní představení Meda s Tatianou Dykovou (40) v hlavní roli. Hra je průřezem mecenáščina života a derniéra připadá přímo na její 100. narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Tatiana Dyková bude v titulní roli Medy Mládkové zářit celé létoFoto: Profimedia.cz

Pozdravte aligátory

  • 29. června

Jedna z nejkrásnějších zoologických zahrad v České republice Zoo Zlín slavnostně otevře letní expozici aligátorů amerických. V areálu zahrady je zámek Lešná a na jeho nádvoří se budete moci během dne těšit na zábavné dílny, které vám tyto jedinečné plazy představí. Děti čeká i malování na obličej a „hustá tetovačka“ s motivem aligátora.

Foto: Karel Bartik, Shutterstock.com

Expozice aligátorů amerických zaujme malé i velkéFoto: Karel Bartik, Shutterstock.com

Setkání historických vozidel

  • 6. července

Letní sraz evropských i amerických historických aut a novodobých amerik Summertime pořádá Muzeum amerických veteránů JK Classics v Lužné u RakovníkaTěšit se můžete na dobré jídlo, pití, hudbu, soutěž o nej káru srazu a celkově zajímavý výlet.

Foto: Petr Podrouzek, Shutterstock.com

Vyrazte k Rakovníku omrknout káry, které rozhodně nepatří do starého železaFoto: Petr Podrouzek, Shutterstock.com

Na borůvky jedině do jižních Čech

  • 13. až 14. července

Druhý červencový víkend patří v Borovanech již tradičně gastronomicko-kulturnímu festivalu Borůvkobraní. Slavnost se koná v místním klášteře a těšit se můžete na borůvkové dobroty, řemeslný jarmark, prohlédnete si výrobu rukodělných výrobků a nebude chybět ani kulturní program – vystoupení písničkářů, kejklířů i folklorních souborů a workshop bubnování na africké bubínky.

Foto: Boruvkobrani.cz

Do Borovan se jezdí nejen za borůvkovými dobrotami, ale i za písničkouFoto: Boruvkobrani.cz

Narozeniny v korunách

  • 20. července

Lipenská Stezka korunami stromů oslaví sedmé narozeniny celodenním rodinným programem, jehož středobodem bude krájení narozeninového dortu s youtuberkou Mínou, na které naváže její vystoupení. Bude tam i Martin Maxa (58), kejklíř Půpa nebo fakír a kouzelník Petr Braun. Mimo program na pódiu se můžete přímo na stezce těšit na artisty na chůdách.

Foto: Profimedia.cz

Lipenská stezka je jedním z nejoblíbenějších výletních místFoto: Profimedia.cz

Za vínem k řece Chrudimce

  • 26. až 27. července

V Pardubicích to žije a na konci července o to víc, protože se sem chystá Ovínění! V areálu Automatických (Winternitzových) mlýnů si vychutnáte skleničku skvělého vína v kombinaci s vybraným jídlem. Těšit se můžete na vína z Moravy i ze světa, hromadu lahůdek, zajímavý doprovodný program a parádní atmosféru.

Foto: Ovineni.cz

S pohledem na řeku Chrudimku si vychutnejte sklenku dobrého vínaFoto: Ovineni.cz

Prázdninové čtení pro dospělé

Ideální knížkou na letní dovolenou je v pořadí již čtvrtá „hartlovina“ Nejlepší víkend. Patrik Hartl (42) je dokonalý pozorovatel a mezilidské vztahy mu prostě jdou. Nic neidealizuje a ukazuje lidi nevěrné, obtloustlé, prolhané, ale toužící po štěstí. Jak dopadnou silvestrovská předsevzetí a co přinese další rok Andree, Jirkovi, Dáše, Bertovi, Markétě a Pavlovi? Kdo se rozvede, kdo otěhotní, kdo to celé zkazí?

Foto: nakladatelství Bourdon

Patrik Hartl patří k nejpopulárnějším českým autorům. Nejlepší víkend vydalo nakladatelství BourdonFoto: nakladatelství Bourdon

Encyklopedie skřítků pro děti

A co s dětmi? Kdy jindy stavět v lese domečky pro skřítky než v létě. Protože skřítci existují, o tom nemůže být pochyb. A k tomu je ideální otevřít encyklopedii skřítků polského spisovatele a ilustrátora Macieje Szymanowicze. V encyklopedii poznáte všechny, ano, všech 465 kousků. Čím se od sebe na první pohled liší? No, možná budete překvapeni.

Foto: Archiv firmy

Encyklopedie Skřítci vám představí všechny existující skřítky. Vydalo nakladatelství CPressFoto: Archiv firmy

Nesnášíte vedro a vyrážet na sluncem zalité akce by byla vaše smrt? Objevte 5 míst v Česku i Evropě, kde se v létě zchladíte.

Související témata:

Načítám