Hlavní obsah

Navštivte oblíbené zimní destinace v létě, budete okouzleni

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opékání se na pláži u moře není zrovna vaše představa ideální dovolené? Jestliže se vám nechce ani k moři, ani do rozpálených evropských metropolí, máme pro vás několik zajímavých tipů, kam na dovolenou. Tyhle zimní destinace vás v létě překvapí!

Článek

Některé destinace si možná spojujete spíše se zimou. Lákají na zasněžené svahy, idylickou adventní atmosféru, nebo naopak na sluníčko a tropické teploty, když je Česko v zajetí šedých dnů a mrazivé zimy. Zimní lákadla ale umějí překvapit i v letních měsících.

Salzburg

Lyže tentokrát nechte doma a zavítejte do honosného rakouského města ukrytého v údolí mezi alpskými vrcholky. Projděte si historické centrum plné zdobných barokních domů a paláců, malebných náměstí a četných kostelů, za návštěvu stojí i zámek Mirabell s rozkvetlým parkem. Minout nesmíte zejména nad městem se tyčící pevnost Hohensalzburg, ze které se otevírá překrásný rozhled. Město nabízí i řadu muzeí i galerií, zoologickou zahradu, podívat se můžete i do Mozartova rodného domu nebo výrobny Mozartových koulí.

Lodí nebo na kole se můžete vydat i na nedaleký zámek Hellbrunn, kde děti i dospělé zaujmou vodní hrádky v rozlehlém parku. Milovníky horské turistiky čekají nejen četné stezky, ale i prohlídka solných dolů, ledové jeskyně nebo jízda horským vláčkem.

Foto: Profimedia.cz

Na pevnost Hohensalzburg vyjedete pohodlně lanovkouFoto: Profimedia.cz

Bruggy

Belgické město získalo popularitu díky filmu V Bruggách (2008), ve kterém zabijáci Colin Farrell a Brendan Gleeson naruší pohodovou adventní atmosféru města. Od té doby sem právě v předvánočním čase míří davy turistů. Město s četnými vodními kanály stojí ale za návštěvu i v létě, kdy si můžete užít dlouhé procházky malebnými uličkami, polehávání v parku i vysedávání na zahrádkách nad sklenkou silného belgického piva a čerstvých mušlí. Navštivte historické centrum, věž Belfort, ale i zdejší pivovar a muzeum čokolády. Určitě stojí za to půjčit si kolo a vydat se k nedalekým jezerům nebo na pláž do Oostende.

Foto: TTstudio, Shutterstock.com

Podvečerní procházky podél kanálů a historické architektury se jen tak neomrzíFoto: TTstudio, Shutterstock.com

Island 

Země ledu a sněhu působí v zimě magicky a tajemně, ale je náročná na cestování a pro nezkušené řidiče může být i nebezpečná. Turisty tak láká spíše v létě, kdy vás nekonečná krajina plná zeleně, sopek, jeskyní a skalisek upoutá stejnou silou. Utéct sem můžete i před vysokými teplotami, tady je i v červenci a srpnu maximálně třináct stupňů, navíc často fouká a nevyhnete se nejspíš ani dešti. Plavky si ale nezapomeňte, koupel v termálních pramenech je jedinečný zážitek. Pokud se na ostrov vydáte v červnu, můžete si užít dny, kdy je dlouho světlo a zažít lze i takzvané půlnoční slunce, kdy během polárního dne slunce nezapadne vůbec. (Mimochodem, víte, která místa náporem turistů chřadnou?)

Foto: Fabio tomat, Shutterstock.com

Polární den můžete zažít kolem letního slunovratu kdekoli za polárním kruhemFoto: Fabio tomat, Shutterstock.com

Thajsko

Stále více Čechů míří do Thajska v zimě za sluníčkem, exotickým jídlem a odlišnou kulturou. V červnu začíná zdejší počasí ovlivňovat jihozápadní monzun, prší ale většinou krátce, navíc spíše v nočních hodinách, takže dovolené se zde nemusíte bát ani od června do září. Má totiž řadu výhod. Pravidelný déšť pročistí vzduch, po období sucha se krajina úžasně zazelená a džungle ožívá. V severní části zvou k návštěvě hlavně národní parky a úchvatné vodopády, koupání pod nimi je nezapomenutelný zážitek. Nejstálejší počasí je okolo Ko Samui, třicítky si ale užijete po celém Thajsku.

Foto: Suksan Munkong, Shutterstock.com

Thajsko zve v létě zejména k návštěvě přírodních památek a parkůFoto: Suksan Munkong, Shutterstock.com

Vietnam 

Rovněž Vietnam je oblíbenou destinací, kam se jezdí řada Čechů v zimě ohřát. K návštěvě zve i v létě, zejména střed Vietnamu zažívá svou hlavní sezonu, čekejte teploty kolem třiceti stupňů, stálé počasí a sucho. V zimě studený sever vás potěší příjemnými a stálými teplotami, a to i v horské oblasti Sapa, kde si můžete užít i cenově dostupnou dovolenou. Pokud si zde chcete užít horský trek, v létě je tu nejteplejší počasí, ani v noci teploty neklesají pod deset stupňů.

Foto: Jimmy Tran, Shutterstock.com

Krásně je tu i v září, kdy zlátnou rýžová poleFoto: Jimmy Tran, Shutterstock.com

Kam se v létě chystáte vy?  Tohle je 5 zatím nedoceněných destinací, které stojí za to vidět!

Reklama

Načítám