Hlavní obsah

Léto škodí hubnutí. Máme důkaz!

Foto: Thinkstock

Na chvilku polevíte a hned je to znátFoto: Thinkstock

Reklama

„V létě se nejlíp hubne!“ slyším odevšad a dříve jsem si to myslela také. Dnes ovšem ne a naprosto chápu, proč se z většiny z nás přes zimu stane zase neforemné a nesebevědomé stvoření, ztrácející chuť do dalšího hubnutí a přesvědčené, že vlastně nic nefunguje! Ale důvodem neúspěchu může být právě ono letní období a naše slabá vůle! Jak to?

Článek

Jak jistě víte, od ledna letošního roku jsem s vámi hubla a snažila se naučit zdravě žít. I přes mé pesimistické odhady se mi podařilo za necelých půl roku zhubnout 8 kilogramů a vylepšit si hodnoty tuku uloženého kolem svých orgánů (píšu schválně laicky), s čímž jsem se potýkala a nebylo to navenek vidět, zlepšila si kondici, zpevnila tělo a v neposlední řadě i vylepšila sebevědomí. Ano, to všechno jde ruku v ruce se zdravým životním stylem a hubnutím. A přišlo letní období, na které jsem čekala, a myslela si, že ho zvládnu levou zadní. Ukázalo se ovšem, že to zas taková legrace nebude, a to i přes otřepaný fakt, že tělo nemá takovou potřebu si v tomto období ukládat zásoby narozdíl od zimy.

Nepravidelná strava a porušování režimu

Zhubla jsem a cítila se úžasně. Obdivné pohledy známých mě držely a podporovaly v soustavné píli. „Ty si dáváš omáčku?“ Ptala se mě kamarádka. „Ano!“ Zněla má odpověď a přidala jsem rovnou vysvětlení, že mám udržovací režim a že už vím, co kdy můžu a kdy ne. Stále se mi nedaří vysvětlit svému okolí, že hubnutí a zdravý životní styl není o tom, že dnes a denně jíte jen zeleninové saláty a držíte nějaké nesmyslné hladovky! Jenže přišla ta ukrutná horka. Nejdřív jsem tomu nevěnovala pozornost, ale pak jsem si musela přiznat, že jsem polevila. Ano. Neměla jsem totiž chuť k jídlu. Což se sice na mé postavě zatím neprojevilo, ale později by mohlo.

Detox každý den?!

Bylo tak strašné teplo, že jsem jen pila. „Jeden den nevadí,“ obhajovala jsem své počínání. Detox je přece potřeba. (Chcete-li ho držet podle pravidel, inspirujte se článkem Snadné hubnutí? Díky novoluní!.) Ale vedra nepolevila a já stále byla půl dne na ovocných šťávách a vodě a až odpoledne jsem byla schopná něco sníst. Bylo to zdravé a bylo toho málo, na což právě spoléhá většina z nás (že v létě nemáme přirozeně hlad a můžeme si tak stáhnout žaludek). To je sice pravda, stejně jako to, že v takovém počasí nepotřebujeme tolik energie na den jako v zimním období, ale přesto se jíst musí! A to neustále podle základního mustru alespoň 5 porcí denně. Jídelníček najdete třeba v článku Udržte si váhu: Jídelníček na 7 dní.

Jestli chcete udržet své zdravé návyky a kilogramy na uzdě, snažte se snídat, dvakrát svačit, obědvat a večeřet, stejně jako jste to dělaly v hubnoucím režimu. A to i když zrovna nemáte hlad! Stačí něco malého. Nechcete přece v zimě a na jaře začínat zase znovu s dietou a nahrát tak škodolibému okolí, které nevěří, že dokážete zdravě a natrvalo zhubnout!

Foto: Thinkstock

Posezení s přáteli se neobejde bez mlsáníFoto: Thinkstock

Hříšné letní večírky!

Dalším škůdcem v našem hubnoucím snažení jsou letní party. Ať chceme nebo ne, na těhle akcích máme sklony hřešit. Je tu spousta nástrah v podobě oříšků, brambůrek, sladkých dobrot, které v malém množství vypadají neškodně, a hříšně perlivého šampaňského. Pokaždé slyším, jak si někdo z přítomných říká: „No co, vždyť je to jednou za čas!“ To by skutečně nevadilo, pokud se jinak stravujete zdravě a pravidelně se hýbete. (Ale za dva dny grilují sousedi a vy jste opět zvány!) Další učebnicový příklad: Dobrá nálada, posezení na terásce, šťastné štěbetající kamarádky a uprostřed milý společník – lahev dobrého vína. Přiznejme si, kolikrát zůstane jen u toho jednoho vinného střiku a jen u toho vína, že?

Nechuť ke sportu!

S prvními paprsky slunce šimrajícími mě na kůži jsem vyrazila na brusle. Radovala jsem se z toho, že nemusím chodit jen do posilovny a kolik sportovních aktivit lze v létě provozovat venku. Ale! Když se teplota vyšplhala nad 28 stupňů, nastal opět útlum. V tom horku se nedalo ani bruslit, ani jezdit na kole, ani hrát volejbal nebo cokoli jiného. A přece se nezavřu do posilovny, když je tak krásně? Sluníčko mě nabíjelo a vybíjelo zároveň. Veškeré aktivity jsem se snažila odkládat na večer, kdy už bude „rozumně“, ale večer jsem byla tak unavená z toho horka, pocení se v autobuse ve vlastní šťávě a nedýchatelných prostor, ve kterých jsem musela trávit pracovní dobu, že jsem se zmohla akorát na studenou sprchu. A vy jste na tom podle reakcí na Facebooku nebyly jinak.

A je to tu! Ke všemu se ještě přidal lékařský zákrok, po kterém jsem nemohla měsíc cvičit, a kondička je v háji. Jak rychle ji člověk získá, tak rychle ji i ztratí. Takže holky, je tu srpen a já jako bych stála opět na začátku, i když jsem stále o těch krásných osm kilo lehčí a usměvavá, přesto se musím polepšit, jinak by se splnily předpovědi mých odpůrců, kteří mi v diskusích škodolibě vyhrožují opětovným vrácením váhy na původní hodnotu a tiše mi to přejí. A to přece nedopustím!

A propos, mám pro vás odměnu za vaši výdrž! Zkuste štěstí a vyhrajte VIP lístky na narozeninovou party ProŽeny, uvidíme se tam. Soutěž ZDE.

Reklama

Související témata:

Načítám