Hlavní obsah

Voňavé levandulové sušenky. Domácí máslové jsou nejlepší

Hodnocení:
(58)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Levandulové sušenky krásně voní. Citron jim dodá na svěžesti a máslo zase na chuti. Upečte si domácí sušenky jen tak ke kafi, nebo jako milý jedlý dárek, který vydrží kolem tří týdnů (ale jen za předpokladu, že ho dobře schováte).

Ingredience pro:
2 plechy
  • 1/2 kostky másla
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/3 hrnku cukru moučka
  • 1.5 lžíce levandule
  • 1 citron
  • 1/4 lžičky soli
Článek

Postup

Krok 1: Levanduli v hmoždíři prohněťte se lžící cukru, aby pustila více chuti.

Krok 2: Z prosáté mouky, zbylého cukru, soli, levandule, změklého másla a citronové kůry (ovšem jen její žluté části) i šťávy vypracujte hladké těsto, které na půl hodiny uložte do chladu.

Krok 3: Na pomoučené ploše ho pak vyválejte na 5 mm tlustý plát, z kterého vykrajujte jednotlivé sušenky.

Krok 4: Sušenky pečte při 160 °C asi 15 minut na pečicím papíru dorůžova. Uchovávejte v uzavřené dóze.

Tip: Pokud vykrajujete složitější tvary, můžete je před pečením podobně jako tyto máslové sušenky zamrazit, abyste měli jistotu, že se neroztečou.

Nebojte se sladkého a bylinek! Zkuste i citronový koláč s rozmarýnem nebo svěží řezy s tymiánem!

ynezorPumanzeSaNyknalC