Hlavní obsah

Zmrzlinu si dejte i při dietě, jen správně vybírejte. Chce to sorbet nebo protein, pozor na točenou!

Foto: Shopping King Louie, Shutterstock.com

Foto: Shopping King Louie, Shutterstock.com

Reklama

S oteplením a slunnými dny je zmrzlina opět na scéně! Můžete si ji dopřávat dokonce i při dietě, a klidně každý den, přesto nepřiberete. Stačí si hlídat jednu věc.

Článek

Když si v duchu představíte stůl zaplněný potravinami, které jsou při snaze shodit kila navíc tabu, pravděpodobně bude zmrzlina mezi nimi. Oblíbená sladká pochoutka ale vůbec nemusí vaše snažení mařit. Jaké druhy zmrzlin a nanuků jsou bezproblémové a u kterých trochu zpozornět.

Při dietě můžete i kalorickou zmrzlinu

Pokud očekáváte seznam povolených a zakázaných zmrzlin a nanuků, snad nebudete zklamaní, když vám ho nedáme. I ta nejkaloričtější zmrzlina totiž může v redukčním jídelníčku mít své místo, pokud si celkově udržíte energetický deficit. Při hubnutí musíte jídlem a pitím přijmout méně energie, než za celý den vydáte, pak si tělo chybějící energii kompenzuje ze zásob, a vy hubnete. To je v zásadě jediná věc, kterou byste měli mít na paměti při rozmýšlení, na které zmrzlině si pochutnáte. Je ovšem pravda, že některé druhy vám do režimu zasáhnou více, jiné méně.

Zmrzliny v kornoutku, nebo na klacku?

Točená zmrzlina v oplatkovém kornoutku na vás ze stánků přímo volá „dej si mě“. Bohužel, co se týká diety, ale i celkově kvality, není úplně ideální volbou. Často se různé příchutě této smetanové zmrzliny připravují přímo na místě ze sypkých směsí čili polotovarů a obsahují tak umělá barviva, éčka a další konzervanty. Navíc je dost kalorická, jedna porce může představovat stejně vysokou dávku energie jako celá večeře (asi 400 kcal).

Pozor na smetanu

Podobně na tom jsou i kopečkové smetanové zmrzliny. U obou typů závisí na kvalitě cukrárny. Pokud zamíříte na místo známé dobrými, kvalitními produkty, zřejmě se nebude jednat o polotovar, navíc nebude mít obsluha problém vám složení sdělit.

Co se týká balených zmrzlin a nanuků, je výběr vcelku snadný. Čtěte na obalech energetickou hodnotu a složení. Opět platí, že do diety nejméně vhodné jsou smetanové zmrzliny a nanuky, které jsou ještě z části v čokoládové polevě s přídavkem kousků karamelu a podobě.

Foto: Haruna_cchi, Shutterstock.com

Točené zmrzliny nebývají moc kvalitníFoto: Haruna_cchi, Shutterstock.com

Nejlepší nanuky a zmrzliny při dietě

Pokud si chcete dopřát zmrzlinu, ale nepřipravit se při hubnutí třeba o večeři, tedy chcete tu, co má nejméně kalorií, pak je to jasné: ovocné vodové nanuky a zmrzliny typu sorbet. Průměrný vodový nanuk typu Twister, Kaktus nebo Calipo má kolem 50 až 100 kcal. Naopak nanuky typu Magnum, Nogger nebo Cornetto mají kolem 200 až 350 kcal. Zlatou střední cestou, co se energetické hodnoty týká, jsou pak tvarohové nanuky. Například oblíbený Míša má na porci 130 kcal, a navíc 3 gramy bílkovin.

Tip: Poslední roky raketově roste obliba proteinových výrobků a sehnat se dají i zmrzliny a nanuky tohoto typu. Některé opravdu kvalitní druhy mají kromě vyššího podílu bílkovin i méně cukru nebo jsou úplně bez přidaných cukrů.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Po nanuku typu sorbet nepřibereteFoto: New Africa, Shutterstock.com

Domácí zmrzlina je nejzdravější

Pokud chcete mít jistotu, že zmrzlina, kterou jíte, je opravdu výživově bohatá a zároveň kvalitní, vyrobte si ji sami.

Není to nic složitého, jahodový, banánový, borůvkový nebo jakýkoli jiný sorbet vytvoříte rozmixováním ovoce a přidáním sladidla, pak ho nalijete do formiček a dáte tak na čtyři hodinky do mrazáku. Můžete ale také přidat tvaroh, jogurt nebo protein. Zpestřit si ji můžete kousky čokolády nebo oříšků.

Závěr? I při hubnutí si můžete zmrzlinu nebo nanuk dopřát. A jako je tomu i u jiných potravin, vždy záleží na množství. Pokud si dáte jeden sorbet nebo vodový nanuk obden a zbytek jídelníčku máte vyvážený, netřeba se zabývat tím, že je to vlastně jen oslazená voda, která tělo nijak extra nezásobí. Potřebné živiny totiž tělu dodáte jinými jídly.

Reklama

Načítám