Hlavní obsah

Levná studená polévka z řepy, vajec a zakysané smetany

Hodnocení:
(75)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Dršťkovku a zelňačku si nechte na zimu, v létě vám udělá dobře spíše studená polévka. Já jsem nadšená z polské polévky chlodnik z červené řepy, podmáslí a zakysané smetany. Díky vajíčkům vás i dobře zasytí, a přitom neodrovná na zbytek dne. O její božské barvě ani nemluvě! A pozor, chutnala i odpůrcům studených polévek!

Ingredience pro:
6 porcí
Na polévku
  • 500 g červené řepy
  • 1 salátová okurka
  • 750 ml podmáslí
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • vývar
K podávání
  • 6 vajec natvrdo
  • čerstvý kopr
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

Krok 1: Řepa je nejlepší čerstvá i s natí, ale pro rychloverzi můžete použít i sterilovanou, v zimě zase tu klasickou. Oloupanou řepu každopádně nastrouhejte nahrubo nebo nasekejte v mixéru a přidejte jen tolik vývaru, aby byla ponořená. Osolte a uvařte doměkka, trvá to asi 20 minut. Nechte vychladnout.

Krok 2: Okurku pokrájejte na kostičky, vejce uvařte na tvrdo.

Krok 3: K řepě přidejte okurky a podmáslí. Osolte, opepřete a dochuťte trochou citronové šťávy a případně cukru. Dát můžete i stroužek prolisovaného česneku.

Krok 4: Před podáváním nechte polévku alespoň hodinu v chladu odležet, krásně se tak zvýrazní chuť i barva. Na talíři obložte vejci, tenkými plátky ředkviček, kysanou smetanou a čerstvým koprem, pažitkou nebo jarní cibulkou.

Tip: Řepy můžete vařit i vcelku nebo upéct a nastrouhat až po vychladnutí, jen to trvá déle. Polévka pak bude hustší, protože se nepřidává voda. Ve světě se vedle podmáslí a smetany používá i kefír nebo smetanový jogurt, takže základ můžete libovolně obměňovat. Pro pikantnější chuť se dává i cibulka a kyselé okurky.

Jestli se v létě odmítáte ke sporáku byť jen přiblížit, bude se vám hodit recept na cizrnový salát s mangem, článek s tipy na skvělé domácí obědy do krabičky nebo 3 saláty, po kterých nebudete mít hlad.

ynezorPumanzeSaNyknalC