Hlavní obsah

Nakládaná červená řepa

Hodnocení:
(78)
Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
1 hodina 20 minut
Náročnost
nízká

Zapomeňte na teror ze školní jídelny a připravte si naloženou řepu tak, aby vám konečně chutnala! Kdykoli tak budete mít po ruce zdravý základ do salátů, rizot či pomazánek, který stojí jen pár korun.

Ingredience pro:
2 zavařovací sklenice
Budete potřebovat
  • 2 kg červené řepy
  • sůl do vody na vaření
Na lák
  • 1 l vody
  • 350 ml octa 8%
  • 60 g cukru krupice
  • 40 g soli
  • 4 kuličky celého nového koření
  • 20 kuliček celého černého pepře
  • 2 bobkové listy
Článek

Postup

Krok 1: Neoloupané řepy uvařte v osolené vodě doměkka, podle velikosti to bude trvat 40 až 60 minut. Dejte ale pozor, aby zelenina nebyla zbytečně převařená (zkoušejte lehce vidličkou). 

Krok 2: Zatímco se řepy vaří, vyrobte si nálev. Vodu asi pět minut povařte s octem, cukrem, solí a kořením – to buď rozbijte v hmoždíři, aby bylo výraznější, a lák poté přeceďte, nebo ho nechte v celku a přidejte pak do sklenic spolu s nálevem. 

Krok 3: Uvařenou řepu zchlaďte studenou vodou, oloupejte, nakrájejte na plátky, kostičky (ty ovšem zavánějí školní jídelnou!) či hranolky a rozdělte do čistých sklenic. Ještě horkým lákem řepu zalijte a sklenice uzavřete víčky. 

Krok 4: Sklenice sterilujte 20 minut při 85 °C – buď v troubě v hlubokém pekáči s vodou, nebo ponořené v hrnci na plotně. (Víte, jak zavařovat v mikrovlnce či myčce?) Řepu pak můžete konzumovat hned, ale ještě o něco lepší bude po pár dnech uležení.

Tip: Podle chuti řepu proložte čerstvým křenem nebo cibulí či okořeňte anýzem, fenyklem anebo kmínem. Další tipy na nakládání a zavařování najdete v našem speciálu.

ynezorPumanzeSaNyknalC