Hlavní obsah
3,3
(132)
Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Zapomeňte na teror ze školní jídelny a připravte si naloženou řepu tak, aby vám konečně chutnala! Kdykoli tak budete mít po ruce zdravý základ do salátů, rizot či pomazánek, který stojí jen pár korun.

35 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 zavařovací sklenice
Červená řepa
  • 2 kg červené řepy
  • 1 lžíce soli
Lák
  • 1 l vody
  • 350 ml octa 8%
  • 60 g cukru krupice
  • 40 g soli
  • 4 kuličky nového koření
  • 20 kuliček celého černého pepře
  • 2 listy bobkového listu
Článek

Postup

01.

Neoloupané řepy uvařte v osolené vodě doměkka, podle velikosti to bude trvat 40 až 60 minut. Dejte ale pozor, aby zelenina nebyla zbytečně převařená (zkoušejte lehce vidličkou). 

02.

Zatímco se řepy vaří, vyrobte si nálev. Vodu asi pět minut povařte s octem, cukrem, solí a kořením – to buď rozbijte v hmoždíři, aby bylo výraznější, a lák poté přeceďte, nebo ho nechte v celku a přidejte pak do sklenic spolu s nálevem. 

03.

Uvařenou řepu zchlaďte studenou vodou, oloupejte, nakrájejte na plátky, kostičky (ty ovšem zavánějí školní jídelnou!) či hranolky a rozdělte do čistých sklenic. Ještě horkým lákem řepu zalijte a sklenice uzavřete víčky. 

04.

Sklenice sterilujte 20 minut při 85 °C – buď v troubě v hlubokém pekáči s vodou, nebo ponořené v hrnci na plotně. (Víte, jak zavařovat v mikrovlnce či myčce?) Řepu pak můžete konzumovat hned, ale ještě o něco lepší bude po pár dnech uležení.

Tip

Podle chuti řepu proložte čerstvým křenem nebo cibulí či okořeňte anýzem, fenyklem anebo kmínem. Další tipy na nakládání a zavařování najdete v našem speciálu.

Reklama

Související témata:

Načítám