Hlavní obsah

Levný konferenční stolek, postel i lehátko? Vyrobte si nábytek z palet i vy

Foto: HconQ, Shutterstock.com

Foto: HconQ, Shutterstock.com

Reklama

Ať už milujete originalitu, nebo chcete ušetřit, nábytek z palet může být pro vás tím pravým. K jeho výrobě potřebujete jenom trochu šikovné ruce, nápad a nějaké to nářadí. A palety. Jaké vybrat a na co si dát pozor?

Článek

Všude ve světě slaví paletový nábytek už pár let velké úspěchy, neboť je vcelku levný a velmi variabilní. Z dřevěných palet lze vytvořit kousky vhodné téměř kamkoliv: do ložnice, obýváku, na balkon, na terasu... Můžete z nich udělat klidně i psí boudu. Nejjednodušší je postel, ta má díky velké nosnosti palet potřebnou stabilitu a matrace mohou dobře větrat zespodu, lehce sestavíte i konferenční stolek, nebo dokonce sedačku, na balkon se hodí bylinková zahrádka – možností je opravdu spousta.

Paletu vyberte pečlivě

Není paleta jako paleta a podvodníci operují i v tomto oboru. Normovaný výrobek má všechny rozměry přesně dle normy a při výrobě byly použity kvalitní hřebíky náležité velikosti – tím je zaručena vysoká nosnost (až 2000 kg). „Dejte si pozor, aby byly palety kvalitní, tedy aby na nich nebyla kůra nebo plíseň. Každá by měla být dobře vysušená, ošetřená proti kůrovci, a tím pádem i označená značkou IPPC,“ vysvětluje Petr Chmelíček ze společnosti FEPO – europalety. Padělatelé často používají méně kvalitní sukovité dřevo, které neošetřují proti škůdcům, a používají levnější spojovací materiál. Všechno tohle snižuje životnost palet, tedy i životnost nábytku. Přitom padělané palety jsou levnější třeba jen o 50 korun (kvalitní normovaná paleta stojí 300 až 350 Kč).

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

K výrobě originálního nábytku poslouží nejen palety, ale i rozmanité bedýnky z kvalitního dřevaFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pozor na nebezpečnou chemii

Palety kupujte jen u ověřených dodavatelů – a to nejen kvůli padělatelům. Myslíte si, že ušetříte a opatříte si paletu z nějakého supermarketu či skladu? Tak to dost riskujete. Můžete si s ní domů přinést salmonelu, listeriózu nebo třeba bakterii E. coli. A jestliže bylo na paletách převáženo toxické zboží, je nebezpečí ještě větší. „Velmi důležité je sledovat značky na paletách, označení země původu najdete v horním řádku, ve spodním je značení HT, tedy tepelné ošetření, nebo MB, metylbromid. Palety s označením MB rozhodně nejsou vhodné pro výrobu nábytku ani do kamen – je to látka nejenom jedovatá, ale také prudce hořlavá,“ varuje Hana Krupová z Ateliéru Paletky.

Foto: Newnow, Shutterstock.com

Snadná paletová konstrukce na zavěšení květin je přesně to, co potřebuje každá zahradaFoto: Newnow, Shutterstock.com

Než začnete montovat

Máte doma správné čisté palety a v hlavě dobrý nápad? Tak se můžete pustit do realizace. Potřebovat budete úhelník, šrouby, dláto, pilku, šroubovák, úhlovou brusku, kolečka, lazurovací lak či akrylovou barvu a plochý štětec. Jestli chcete nábytek mobilní, opatřete je kolečky. Pečlivě si vše promyslete a proměřte, zvláště budete-li některé palety velikostně upravovat. Než začnete jednotlivé části montovat k sobě, obruste je smirkovým papírem a natřete buď bezbarvou lazurou a využijte tak přirozeného designu palet, nebo je prkno po prkně natřete. Na každé klidně použijte jinou barvu a ozdobte je nápisy či rozmanitými vzory... Je to jen na vaší fantazii a koneckonců – originalita je právě to, co na paletách lidi láká.

Foto: archideaphoto, Shutterstock.com

Jestli chcete garantovanou nosnost, rozhodně kupujte jen originální normované paletyFoto: archideaphoto, Shutterstock.com

Polštáře doladí design

I když vytvoříte z palet nápaditou kostru nábytku, k jeho dotvoření budete možná muset sáhnout mimo dřevo – samozřejmou součástí sedacích kousků bývají polštáře i matrace. I ty si můžete vyrobit sami třeba z molitanu. Jestli se na to necítíte, nevadí. Obliba paletového nábytku je velká a díky tomu můžete vybírat z nabídky polštářů a matrací typizovaných právě na rozměry palet. Správně zvolenými barvami a vzory potahů doladíte celkový design nábytku i místnosti a uvidíte, že návštěvy budou žasnout!

Nalákali jsme vás na výrobu originálního paletového nábytku?

Reklama

Související témata:

Načítám