Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Polévka v chlebu je nejen pro efekt, ale i skvěle chutná. V domácím chlebu nemá chybu, ale pochutnáte si na ní i v dalamánku.

4 hod.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na chléb
  • 1 kg hladké mouky
  • 50 g droždí
  • 600 ml vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • sůl
Na polévku
  • 50 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 200 g směsi luštěnin na polévku
  • 100 g těstovin
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička kari
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
Článek

Postup

01.

Luštěniny vložte do 1 l vlažné vody a nechte je minimálně 4 hodiny máčet. Mezitím si upečte chléb. Do menší misky dejte 4 polévkové lžíce vlažné vody, 1 lžičku cukru a rozdrolené droždí. Misku umístěte na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. 

02.

Do mísy dejte hladkou mouku, sůl, drcený kmín, 5 dl vlažné vody a kvásek a vypracujte vláčné těsto. Pokud se vám bude zdát těsto řídké, můžete přidat ještě trochu mouky. Těsto nechte dostatečně vykynout. Pak z něj vytvořte 6 menších bochánků, které dejte na plech s pečicím papírem a ještě 30 minut nechte kynout. Poté je dejte do hodně rozpálené trouby, po 20 minutách potřete rozpuštěným máslem a slanou vodou a dopečte dozlatova. 

03.

Máslo rozehřejte v hlubším hrnci, přidejte nasekanou cibuli, zpěňte ji, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Vmíchejte kari, a pak ji zřeďte 1/2 l studené vody a dobře rozmíchejte. Dále přidejte slité luštěniny a další litr vody, osolte, opepřete, přidejte bobkové listy a vařte asi 20 minut, dokud luštěniny skoro nezměknou. Podle potřeby přilijte ještě trochu vody, přidejte utřený česnek a těstoviny, které v polévce uvařte na skus. Hotovou polévku podávejte v čerstvých vychladlých bochníčkách, ze kterých jste vydlabali střídku.

Reklama