Hlavní obsah
3,0
(223)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Luštěniny a zelenina, to jsou hlavní ingredience tohoto voňavého jídla. Připravit si ho můžete k večeři, jako oběd do krabičky a využijete jej také jako teplý i studený salát nebo přílohu k masu. Nevěříte? Pojďte se s námi přesvědčit.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 ks červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 450 g sterilovaných rajčat
  • 4 lžíce rajčatové passaty
  • 2 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Luštěniny můžete použít sterilované, jak je uvedeno v receptu, nebo si je můžete den dopředu namočit a pak v čisté vodě uvařit doměkka. Druhá verze je levnější, my ale kvůli času uvádíme recept s luštěninami konzervovanými. Použít samozřejmě můžete i hnědou nebo černou čočku či bílé fazole – podle toho, co máte po ruce a co má vaše rodina ráda.

02.

Troubu zapněte na 200 °C. Mrkev, petržel a řapíkatý celer nakrájejte úplně nadrobno. Cibuli pokrájejte nahrubo. Vše vložte do mísy, přidejte česnek, majoránku i zbylé koření. Luštěniny slijte, propláchněte ve studené vodě a vmíchejte k zelenině. Úplně na závěr přimíchejte plechovku sterilovaných rajčat a pár lžic passaty. Podle potřeby osolte a dochuťte. Směs přendejte do pekáčku a asi 40 minut pečte, dokud není zelenina měkká.

03.

Jídlo se hodí ještě před upečením jako salát, po upečení jako hlavní chod třeba s krajíčkem tmavého pečiva nebo jako výživná příloha k plátku masa. Při podávání ozdobte nasekanou petrželí.

Tip: Neobejdete se bez masa? Přidejte 100 gramů na kostičky nakrájené slaniny.

Máte rádi luštěninová jídla, nebo mezi vaše oblíbence nepatří?

Reklama

Načítám