Hlavní obsah

Jezte hrozny, platí na astma, vrásky i infarkt

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hroznové víno sice patří mezi sladší ovoce, je ale zároveň hodně šťavnaté, takže se nemusíte bát žádné kalorické bomby. Vedle rychlé energie vám dodá i cenné látky prospěšné pro vaše cévy i plíce. Proč ještě se vyplatí jíst hrozny?

Článek

Čerstvé ovoce a zelenina by na vašem stole neměla chybět celoročně, na podzim je ale navíc důležitou zbraní k posílení imunity. Myslete zejména na vitamin C, najdete ho třeba právě v hroznech. Šťavnaté kuličky ale skrývají mnohem víc.

Hrozny jako superpotravina

V bobulích hroznového vína najdete také vitaminy skupiny B, z minerálů pak hořčík pro svaly nebo mangan pro enzymatické procesy v těle. „Zuby, kosti, nehty a vlasy posílí zase obsažený křemík,” vysvětluje Alena Balíková Přídová, výživová poradkyně Naturhouse. Hroznové víno je také zdrojem antioxidantů, aminokyselin a flavonoidů, proto je vhodné konzumovat plody i se slupkou a semínky, kde jich je nejvíce.

1. Astmatikům pomohou s dechem

Astmatici nebo kuřáci by měli jíst pravidelně červené hrozny. Obsahují totiž flavonoid quercetin, který chrání plíce před poškozením a udržuje v nich potřebnou vlhkost. To se může hodit, i když trávíte hodně času v přetopených a přesušených místnostech. Nebo pokud jste po nějaké virové infekci a potřebujete dýchací cesty rychle vrátit do normálu.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Hrozny jsou doslova nacpané vitaminyFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

2. Mírní PMS i dopady večírků

Hrozny mohou přinést kýženou úlevu před menstruací, pokud vás trápí premenstruační syndrom, díky obsahu železa mírní bolesti. Cukry a draslík zase zmírňují nervozitu nebo smutek.

Zejména bílé hrozny působí také močopudně, mohou proto ulevit při otocích těla nebo po večírku plném alkoholu. Vašemu oteklému obličeji pomohou dodat opět lichotivý vzhled, urychlí i odchod toxinů z těla ven. Očistný účinek na močové cesty se zase hodí ve chvíli, kdy pociťujete první signály infekce. „Díky kyselině hroznové se hroznovým vínem čistí ledviny,“ říká Alena Balíková Přídová.

3. Proti růžovce i infarktu

Hrozny, hlavně jejich semínka, obsahují látky důležité pro pružnost a zdraví cév. Chrání tak srdce před infarktem, mozek před mozkovou příhodou, ale mohou zmírnit i červené žilky v obličeji. Také zlepšují průtok krve do končetin a jsou účinné i v prevenci křečových žil. Pro muže to znamená, že jsou nápomocné i při poruchách erekce. A protože zprůchodňují i ty nejmenší vlásečnice, například v očích, mohou předcházet většině očních chorob.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Pokud trpíte zácpou, dělejte si po ránu hroznová smoothiesFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

4. Hroznovým vínem proti únavě

„Díky většímu množství draslíku lze hrozny využít i jako energetický životabudič,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. Pokud vám chybí koncentrace nebo nad úkoly usínáte, místo po energy drinku sáhněte po misce hroznů. Obsahují ovocný cukr fruktózu, která neškodným a stoprocentně zdravým způsobem zažene únavu. Cukry a draslík zmírňují i nervozitu nebo smutek.

5. Zlepší elasticitu pleti

Hrozny mají dokonce i omlazující efekt. Zlepšují elasticitu pleti, zjemňují vrásky a díky obsahu resveratrolu posilují tvorbu kolagenu. Připravte si jednoduchou domácí masku. Hrst kuliček rozmačkejte, zbavte pecek a smíchejte se lžící medu. Naneste na čistou tvář, po patnácti minutách opláchněte. Pokud do směsi přidáte lžíci olivového oleje a dvě lžíce tvarohu, máte hydratační masku na ruce a dekolt. Tu nechte působit půl hodiny, pak jemně smyjte.

Kdo by měl být opatrný? 

Ačkoli se může zdát hroznové víno jako spásné ovoce, buďte s jeho konzumací opatrní, zejména pokud máte problémy s trávením. Mohou totiž způsobit nadýmání a podráždění žaludku. Zároveň vysoký obsah cukru může být problematický pro pacienty s cukrovkou či ty, kteří se snaží omezit sacharidy. 

Načítám