Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pokud si chcete kachnu maximálně vychutnat a marně hledáte kombinaci, která je k ní úplně nejlepší, už přestaňte pátrat. Máme pro vás recept na kachní prso s luxusní omáčkou od šéfkuchaře!

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 680 g kachních prsou
  • 1 kg celeru
  • 300 g jablek
  • 170 g másla
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml portského vína
  • 40 g cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
  • 700 ml mléka
Článek

Postup

01.

Celer očistěte, nakrájejte na kostičky a dejte ho vařit do mléka. Po 20 minutách přidejte očištěná a nakrájená jablka (jen část – tedy 300 g). Ta stačí vařit už jen 5 minut, vše zceďte, vložte do mixéru a rozmixujte (mixér je v tomto případě kvůli jemnosti určitě lepší volbou než šlehač). Nezapomeňte na smetanu, 120 g přepuštěného másla, sůl a pepř.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Kachní prsa osolte, opepřete a nařežte na povrchu na mřížku – lépe se propečou! Po dvou minutách prsa z obou stran na pánvi prudce opečte, položte kůží dolů do pekáčku a pečte je při 200 stupních Celsia 7 minut. Díky zatáhnutí na pánvi zůstanou uvnitř šťavnatá a v troubě už se jen dopečou do dokonalosti.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

A teď už je čas na omáčku! Na pánev, ze které jste vyndali kachní prsa, nasypte cukr, nechte ho zkaramelizovat, přidejte zbytek jablek nakrájených na kostičky, přelijte portským vínem, to zapalte, krátce oflambujte, a nakonec zjemněte máslem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Pečené kachní prso servírujte překrojené na tři plátky, položené na celerovo-jablečném pyré s omáčkou z vína a jablek.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 078,68 kJ
Bílkoviny37,44 g
Tuky68,15 g
Sacharidy51,72 g
Sůl4,04 g
SAFA33,65 g
Vláknina11,73 g
Cukry32,93 g
Související témata:

Načítám