Článek
Postup
01.
Celer očistěte, nakrájejte na kostičky a dejte ho vařit do mléka. Po 20 minutách přidejte očištěná a nakrájená jablka (jen část – tedy 300 g). Ta stačí vařit už jen 5 minut, vše zceďte, vložte do mixéru a rozmixujte (mixér je v tomto případě kvůli jemnosti určitě lepší volbou než šlehač). Nezapomeňte na smetanu, 120 g přepuštěného másla, sůl a pepř.

Foto: Jakub Jurdič
02.
Kachní prsa osolte, opepřete a nařežte na povrchu na mřížku – lépe se propečou! Po dvou minutách prsa z obou stran na pánvi prudce opečte, položte kůží dolů do pekáčku a pečte je při 200 stupních Celsia 7 minut. Díky zatáhnutí na pánvi zůstanou uvnitř šťavnatá a v troubě už se jen dopečou do dokonalosti.

Foto: Jakub Jurdič
03.
A teď už je čas na omáčku! Na pánev, ze které jste vyndali kachní prsa, nasypte cukr, nechte ho zkaramelizovat, přidejte zbytek jablek nakrájených na kostičky, přelijte portským vínem, to zapalte, krátce oflambujte, a nakonec zjemněte máslem.

Foto: Jakub Jurdič
04.
Pečené kachní prso servírujte překrojené na tři plátky, položené na celerovo-jablečném pyré s omáčkou z vína a jablek.