Hlavní obsah

Má na rande platit muž, nebo je to přežitek?

Foto: kudla, Shutterstock.com

Foto: kudla, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo má platit v restauraci útratu? Možná vás překvapíme, ale i v dnešní době by to měl být podle odborníků muž. Má to hluboký význam a peníze v tom nehrají zásadní roli.

Článek

Platit útratu za ženu je zastaralý zvyk a ubírá ženám jejich nezávislost. Tyto argumenty a názory na to, kdo z páru by měl vzít do ruky účet za první společnou večeři, se objevují často. Podle průzkumu seznamovací aplikace Badoo dokonce preferuje platbu sama za sebe na prvním rande 65 procent žen. Považují to za moderní a zbavené zažitých stereotypů.

Je super, že má žena šanci rozhodnout se, zda chce sama za sebe zaplatit, a hlavně že vůbec může za sebe zaplatit. Na druhou stranu fakt, že nás muž zve, o něm ledacos vypovídá (jaký je jeho měsíční příjem je až to poslední). Samotné gesto má totiž větší váhu. Tohle je pět důvodů, proč by nám nemělo vadit, že za nás platí muž.

1. Je galantní

Říkejte si, co chcete, ale že muž za svoji partnerku zaplatí útratu, je prostě galantní a vždycky to tak bylo. Mnoho mužů to považuje za samozřejmost i dnes. Nedávají tím najevo nadřazenost, gesto svědčí spíš o jejich dobrém vychování. Zkrátka a dobře vědí, co se sluší a patří. Proto není na škodu nechat ho zaplatit – ukážete mu tak, že si jeho gesta vážíte.

2. Dává tak najevo zájem

Zájem o ženu umí muži dokazovat mnoha způsoby. Mimo jiné třeba i tím, že vám připraví rande, na které nezapomenete. Ať už to bude večeře, jakou jste si přála, nebo večer v kině na filmu, který jste chtěla vidět. A s tím jde ruku v ruce i to, že za vás zaplatí, aby to mělo ten správný efekt. Dává vám tak najevo, že mu záleží mu na tom, co si o něm budete myslet. Zároveň je to signál, že má o vás zájem, jen tak by to přece nedělal.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Nemusíte se stydět za to, že za vás muž platí. Naopak – je hned několik důvodů, proč si toho vážit Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

3. Bude štědrý i později 

Co si budeme povídat, když si hledáme partnera pro život, myslíme i na to, zda budeme oba dva dohromady schopni fungovat i po finanční stránce. Zda to nebude pouze žena, která bude táhnout celou domácnost ze svého platu, a zda se tedy podělíme o finance rovným dílem. Muž, který nevytáhne svoji peněženku ani proto, aby za vás zaplatil zmrzlinu, bude pravděpodobně otáčet každou korunu po celou dobu vašeho vztahu.

4. Prokazuje vám důvěru

Pro muže to také není úplně jednoduchá situace. Má za ženu platit i nadále, když už spolu randí? A podle čeho pozná, že ho ta žena jen nevyužívá pro jeho dobré srdce a že není zlatokopka? Jediné, co s tím může dělat, je věřit vám. Tedy pokud v placení neskončil po prvním rande a nedělá mu problém peněženku vytáhnout i později, může to pro vás být jeden z důkazů důvěry, kterou ve vás má. Samozřejmě, že pouze na tom důvěru nelze stavět, ale může to být jedno z vodítek.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Pozvání můžete chápat jako důkaz, že jste pro muže výjimečná a že s vámi plánuje nějaké příštěFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

5. Líbíte se mu

Nabízené pozvání dává ženě pocit, že je výjimečná. Rovnost je fajn, ale jsou situace, kdy není na škodu připomenout si svoji ženskost a jak je příjemné, když vám muž nadbíhá. Až spolu začnete chodit nebo žít, budete se o platby častěji dělit. Ale dokud nejste jeho, neberte mu možnost se před vámi blýsknout a sobě skvělou příležitost otestovat si jeho povahu.

A rada nakonec: Mějte na paměti, že pouhý fakt, že za vás muž na rande zaplatí útratu, neznamená, že mu jste něčím zavázaná. Jestli jste se s ním necítila dobře, pouze kvůli srovnání účtů s ním rozhodně nemusíte jít znovu. Vždycky je to nakonec vaše volba, pro co se rozhodnete. A to je důležité.

A co vy? Myslíte si, že by muži měli na rande za ženy platit?

Reklama

Načítám