Hlavní obsah

Makovo-pomerančový dortík

Hodnocení:
(2)
Foto: Ondřej Hošt
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Taky milujete mák? Makové koláče, záviny… Přestaňte o tom jen snít a pusťte se s námi do pečení. Už jste zkoušeli dortík s nepomletými makovými zrníčky?

Ingredience pro:
1 formu
Těsto na formu o průměru 20 cm
  • 200 g změklého másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 pomeranče
  • 50 g nemletého máku
Na krém
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g másla
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív si připravte krém. V kastrůlku ohřejte smetanu těsně pod bod varu, stáhněte plamen a přidejte nalámanou čokoládu a 50 g másla. Vše míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, pak kastrůlek odstavte z kamen a dejte vychladnout.

Krok 2: Ve větší míse vyšlehejte máslo s cukrem do hladké hmoty, trvá to asi 2 minuty.

Krok 3: Z pomerančů vymačkejte šťávu, je jí asi 1,5–2 dl. Pak k máslu přidejte celá vejce o pokojové teplotě (studená z lednice by vám máslo „srazila“) a postupně do směsi zašlehejte obě mouky prosáté s práškem do pečiva. Pak postupně přilijte i pomerančovou šťávu, a když je vše hotovo, vmíchejte to těsta mák.

Krok 4: Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct na 45–50 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek