Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Taky milujete mák? Makové koláče, záviny… Přestaňte o tom jen snít a pusťte se s námi do pečení. Už jste zkoušeli dortík s nepomletými makovými zrníčky?

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu
Těsto
  • 200 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 ks pomeranče
  • 50 g celého máku
Krém
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g másla
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte krém. V kastrůlku ohřejte smetanu těsně pod bod varu, stáhněte plamen a přidejte nalámanou čokoládu a 50 g másla. Vše míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí, pak kastrůlek odstavte z kamen a dejte vychladnout.

02.

Ve větší míse vyšlehejte máslo s cukrem do hladké hmoty, trvá to asi 2 minuty.

03.

Z pomerančů vymačkejte šťávu, je jí asi 1,5–2 dl. Pak k máslu přidejte celá vejce o pokojové teplotě (studená z lednice by vám máslo „srazila“) a postupně do směsi zašlehejte obě mouky prosáté s práškem do pečiva. Pak postupně přilijte i pomerančovou šťávu, a když je vše hotovo, vmíchejte to těsta mák.

04.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct na 45–50 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Reklama

Související témata:

Načítám