Hlavní obsah
2,9
(512)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Ze švestek nemusíte připravovat jen povidla a koláče. Vyzkoušejte kořeněnou švestkovou marmeládu. Její příprava je mnohem rychlejší, má lehčí konzistenci a přitom si barvou ani chutí s povidly v ničem nezadá.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 1 kg švestek
  • 300 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 10 hlaviček hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1 ks citronu
  • 4 lžíce alkoholu
Článek

Postup

01.

Den nebo alespoň večer předem švestky vypeckujte, zvažte a na každé kilo počítejte 300 g cukru. Pokud jsou plody dobře zralé a sladké, stačí určitě i méně, ale pozor – cukr konzervuje.

02.

Švestky rozmixujte nebo nadrobno pokrájejte. Přímo v hrnci, v kterém budete zavařeninu vyrábět, je smíchejte s cukrem a kořením a nechte do druhého dne přikryté odležet. Ovoce krásně pustí barvu i šťávu a nebude ho třeba podlévat.

03.

Druhý den za občasného míchání bez pokličky asi půl hodiny povařte, až má směs požadovanou hustotu – můžete trochu kápnout na vychlazený talířek a konzistenci vyzkoušet.

04.

Mezitím si ve dřezu nebo hlubokém pekáči rozložte saponátem omyté skleničky a víčka a celé je propláchněte vroucí vodou z konvice.

05.

Když je džem dostatečně hustý (nezapomeňte, že po vychladnutí ještě zatuhne), vmíchejte citronovou šťávu a alkohol a nechte ještě chvilku povařit a okamžitě lijte do vymytých sklenic.

06.

Skleničky ihned co nejpevněji zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte takto vychladnout. V chladu a temnu marmeláda vydrží určitě rok. Pro delší trvanlivost nebo pro jistotu můžete skleničky ještě v hlubším pekáči s vodou asi 10 minut při 100 °C v troubě sterilovat.

Zavařujete? Inspirujte se v naší sekci Marmelády & džemy!

Reklama

Načítám