Článek
Postup
Krok 1: Den nebo alespoň večer předem švestky vypeckujte, zvažte a na každé kilo počítejte 300 g cukru. Pokud jsou plody dobře zralé a sladké, stačí určitě i méně, ale pozor – cukr konzervuje.
Krok 2: Švestky rozmixujte nebo nadrobno pokrájejte. Přímo v hrnci, v kterém budete zavařeninu vyrábět, je smíchejte s cukrem a kořením a nechte do druhého přikryté odležet. Ovoce krásně pustí barvu i šťávu a nebude ho třeba podlévat.
Krok 3: Druhý den za občasného míchání bez pokličky asi půl hodiny povařte, až má směs požadovanou hustotu – můžete trochu kápnout na vychlazený talířek a konzistenci vyzkoušet.
Krok 4: Mezitím si ve dřezu nebo hlubokém pekáči rozložte saponátem omyté skleničky a víčka a celé je propláchněte vroucí vodou z konvice.
Krok 5: Když je džem dostatečně hustý (nezapomeňte, že po vychladnutí ještě zatuhne), vmíchejte citronovou šťávu a alkohol (dala jsem klasický tuzemák, ale výborné je i sherry nebo koňak), ještě chvilku povařte a okamžitě lijte do vymytých sklenic.
Krok 6: Skleničky ihned co nejpevněji zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte takto vychladnout. V chladu a temnu marmeláda vydrží určitě rok. Pro delší trvanlivost nebo pro jistotu můžete skleničky ještě v hlubším pekáči s vodou asi 10 minut při 100 °C v troubě sterilovat.
Zavařujete? Inspirujte se v naší sekci Marmelády & džemy!