Článek
Postup
Krok 1: Pomazánkové máslo rukama propracujte s moukou na hladké těsto a na pomoučené ploše ho vyválejte do tenka na obdélník. Používám chuťově výraznější špaldovou mouku, ale klidně dejte obyčejnou hladkou bílou.
Krok 2: Mák smíchejte se skořicí a cukrem (měla jsem sladký švestkový kompot, takže 60 gramů stačilo, ale můžete samozřejmě náplň přisladit).
Krok 3: Polovinu makové směsi nasypejte na prostřední třetinu těsta, poklaďte vypeckovanými švestkami (klidně jich můžete dát víc) a posypejte zbylým mákem.
Krok 4: Zaviňte, přeneste na pečicí papír tak, aby byl spoj těsta vespod, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte 35 až 40 minut při 180 °C dozlatova.
Láká vás pečení a vaření s pomazánkovým máslem? Vyzkoušejte slaný závin s nivou a ořechy (s jiným těstem z pomazánkového másla) anebo kuřecí prsa na žampionech s omáčkou z pomazánkového másla, případně domácí lemon cake či ananasovou buchtu s krémem z pomazánového másla.