Hlavní obsah

Makový závin se švestkami a těstem jen ze 2 surovin!

Hodnocení:
(274)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Přiznám se, že štrúdl jsem vždy pekla spíše z kupovaného listového těsta. To ale znamenalo snažit se nečíst jeho složení – málokteré je totiž bez palmového oleje a éček. Pak jsem ale narazila na recept na špaldové těsto z pomazánkového másla. Výborně se s ním pracuje a je hotové během chvilky. Malý krok pro lidstvo, ale velký krok pro domácí pečení!

Ingredience pro:
1 závin
Na těsto z pomazánkového másla
  • 200 g pomazánkového másla
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • hladká mouka na podsypávání
Na makovou náplň
  • 200 g mletého máku
  • 60 g cukru moučka
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 10 kompotovaných švestek bez nálevu
  • 1 vejce na potření
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

Krok 1: Pomazánkové máslo rukama propracujte s moukou na hladké těsto a na pomoučené ploše ho vyválejte do tenka na obdélník. Používám chuťově výraznější špaldovou mouku, ale klidně dejte obyčejnou hladkou bílou.

Krok 2: Mák smíchejte se skořicí a cukrem (měla jsem sladký švestkový kompot, takže 60 gramů stačilo, ale můžete samozřejmě náplň přisladit).

Krok 3: Polovinu makové směsi nasypejte na prostřední třetinu těsta, poklaďte vypeckovanými švestkami (klidně jich můžete dát víc) a posypejte zbylým mákem.

Krok 4: Zaviňte, přeneste na pečicí papír tak, aby byl spoj těsta vespod, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte 35 až 40 minut při 180 °C dozlatova.

Láká vás pečení a vaření s pomazánkovým máslem? Vyzkoušejte slaný závin s nivou a ořechy (s jiným těstem z pomazánkového másla) anebo kuřecí prsa na žampionech s omáčkou z pomazánkového másla, případně domácí lemon cake či ananasovou buchtu s krémem z pomazánového másla.

ynezorPumanzeSaNyknalC