Hlavní obsah

Máme manželskou krizi. Udobříme se na dovolené!

Foto: thinkstock

Partnerská krize se vyhne málokomu. Dá se ale překonatFoto: thinkstock

Reklama

Jsou spolu už řadu let, mají dítě a nyní je dostihla partnerská krize. Oba se ale rozhodli dát svůj vztah opět do pořádku. Krizi chtějí zažehnat na romantické dovolené! Je to ale dobrý nápad?

Článek

Anna (39) s Petrem (43) jsou spolu patnáct let. Mají desetiletou dceru a doposud jim manželství fungovalo dobře. Poslední rok se ale začaly věci komplikovat, objevily se problémy a nyní si oba dva přiznali, že prožívají partnerskou krizi.

Zároveň se ale shodli na tom, že chtějí vztah zachránit. Na dovolené! Co si o tomto způsobu myslí odborníci a může se to povést?

Ano i ne

Pokusit se vztahové problémy řešit na dovolené má své výhody. „Na dovolené je klid, nestresuje vás práce, domácí povinnosti, starost o chod domácnosti a podobně. Tím pádem tam na sebe budou mít víc času a opravdu mohou najít cestu, jak z krize ven,“ vysvětluje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Dovolená by měla být o odpočinku a pohodě, ale můžete na ní zkusit vyřešit i své vztahové problémyFoto: thinkstock

Na druhé straně tu jsou ale i rizika. Anna a Petr vlastně hodlají tak trochu popřít hlavní smysl dovolené. „Ta má být o klidu, odpočinku a pohodě. Pokud na ní chtějí lidé řešit partnerskou krizi, nejspíš si ji až tak neužijí,“ varuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá. A samozřejmě je třeba počítat i s variantou, že se úspěch konat nebude. V tu chvíli se místo na dovolené ocitnou Anna a Petr v pasti. „Co když právě tam zjistí bolestnou pravdu a rozejdou se? Nemají pak šanci utéct a budou nuceni zůstat s někým, kdo je zdrojem jejich bolesti,“ dodává Lenka Černá.

A také není dobré zapomenout na to, že dovolená je tak trochu jiný stav. „Je to pár týdnů v roce, realita je jiná. Fungovat v každodenním stereotypu je náročnější. Pořád by si tu odlišnost měli připomínat, aby po návratu mohli skutečně navázat na to, co na dovolené vyřešili,“ dodává Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Pozor! Je tu ale i riziko, že se krize na dovolené nezbavíte a místo vašeho pobytu se stane nepříjemným vězenímFoto: thinkstock

Minimalizace rizik

Když už ale Anna a Petr na „ozdravné“ dovolené trvají, měli by udělat alespoň opatření, která veškerá rizika sníží na minimum. Myslet by měli především na následující:

  • Co nejméně stresu – Chce to nepodcenit výběr dovolené a zaměřit se na to, aby byla co nejpohodlnější. Tedy například žádné dlouhé cesty autem, kde hrozí uvíznutí v zácpě, nervozita a hádky. Žádné dobrodružné výpravy, které se mohou zvrtnout, ale raději bezpečí a servis v hotelu.
  • Samota – Pokud má dovolená splnit svůj účel, neměl by je na ní nikdo rozptylovat. Tedy žádná dovolená s partou přátel, a dokonce i děti je dobré poslat třeba na tábor.
  • Jasný plán – „Předem by si měli říct, co je jejich cíl, co přesně chtějí probrat a vyřešit,“ radí Lenka Černá.
  • Venkovní debaty – Žádné diskuse na pokoji, ale naopak hezky na veřejnosti, na pláži či v baru. „Mezi lidmi se budou oba snažit udržet emoce na uzdě a zamezí zbytečným hádkám,“ upřesňuje Lenka Černá.
  • Sázka na nostalgii – Anna s Petrem by se měli zamyslet, kdy a kde prožili svoji nejlepší dovolenou. A pak tam vyrazit znovu! Vzpomínky jim pomohou si připomenout, jak šťastní spolu dokázali být.
  • Oslava dohod – Z veškerých debat je dobré si dělat zápisky a uzavřené kompromisy takzvaně hodit na papír. A každou novou dohodu je hezké oslavit, třeba drinkem na pláži. Vytvoří se z toho příjemný rituál.

Co si o řešení manželské krize na dovolené myslíte vy?

Reklama

Načítám