Hlavní obsah

Marcela Holanová: Začíná znovu!

Foto: archiv Marcely Holanové

Marcela Holanová se nevzdává svých tužebFoto: archiv Marcely Holanové

Reklama

Setkali jsme se při křtu její nové desky. Jeden z největších hlasů českého ženského popu zněl dobře a svěže, a stejně dobře a svěže vypadala nositelka toho hlasu, která svůj největší hit Čau lásko nazpívala s Karlem Gottem před 26 lety. Milá a bezprostřední byla paní Marcela i při našem rozhovoru. Přitom – ještě v dubnu jí nebylo do zpěvu…

Článek

Poslední dekáda vašeho života jsou samé srdeční záležitosti: rozvod, nový partner, nová kapela, která si říká Arytmie Band. A v dubnu vás srdíčko opravdu pozlobilo. Jak jste dokázala nabrat takové tempo?

Na CD jsme pracovali ještě v době, kdy jsem byla nemocná, ale věřte mi, že při práci, která vás těší, to ani tolik nevnímáte. Horší byly cesty domů. Točili jsme v libereckém studiu a často jsem se vracela až pozdě v noci sama v autě. Někdy jsem měla strach, co by, kdyby... Byl to nepříjemný pocit. Ale už je pryč.

Srdíčko šlape a vaše nová kapela tedy taky dobře šlape…

Mít za zády svoji kapelu byl můj sen hodně dlouho. V 80. letech jsem zpívala s kapelou Reprobox a přišlo mi to samozřejmé a ničím výjimečné. Po revoluci se doba změnila, bylo těžké muzikanty uživit, a tak jsem jezdila sama. Začalo se mi velice stýskat po těch krásných koncertech, a tak jsem si přála a přála a přála, až jsem před dvěma lety potkala bubeníka Tomáše Marka, který se mnou dříve spolupracoval. Postěžovala jsem si mu – jak je mi smutno a jak mi chybí právě ta kapela v zádech. Po pár dnech mi Tomáš zavolal, že už nemusím být smutná a že dal dohromady fajn muzikanty. Tak to mělo být. Všechno má svůj čas.

A co chystáte s kapelou nyní?

Koncertovat, koncertovat, koncertovat! A připravovat nové, původní CD, kam se nám možná vloudí i nějaké italské písničky…

Psalo se o tom, že se s vámi váš bývalý manžel a zároveň textař vašich hitů Karel Šíp nechtěl po rozvodu podělit příliš bratrsky. Polepšil se?

Jestli se autor opravdu velkých hitů Karel Šíp bratrsky rozdělil, o tom nechci mluvit. Ještě se stále soudíme a já už jsem z toho moc unavená. Je to smutná, ponižující a trapná záležitost.

Jak se s rozvodem vyrovnal váš syn?

Myslím si, že je těžké odpovědět na tuto otázku, protože náš syn byl ve věku, kdy city nedával příliš najevo. Rozhodně ale byl nešťastnej, protože vnímal, že se mu rozpadá rodina a tátu měl hodně rád. Bylo by divné, kdyby se radoval, že?

A jaké jste vy byla dítě?

Kdyby mohla promluvit moje maminka, tak by to bylo výstižnější. Byla jsem tvrdohlavá a neustále jsem prohlašovala, že budu zpěvačka....

Vaše nová deska se jmenuje Jestli je na nebi bůh. V co věříte vy?

Jestli je na nebi bůh nikdo z nás neví, pouze si to můžeme myslet. Já věřím, že nás někde někdo chrání, když je to třeba, i když někdy dostaneme přes prsty. Každý člověk by měl mít boha ve své duši. V to věřím já.

Váš hlas vám může kdekdo závidět. Líbilo se mi, že jste svoji profesorku zpěvu nechala pokřtít novou desku. Byla moc dojatá…

Mám velikou radost, že moje paní profesorka Jaroslava Bernardová neodmítla pokřtít mé nové CD. Byla to pro mě veliká čest. Učila mě zpívat od mých šestnácti let a za vše jí moc vděčím. Beru ji jako druhou mámu. Se vším jsem se jí mohla svěřit, a tak se mnou prožívala moje první lásky i mé první úspěchy. Talent je jedna věc, ale mít štěstí na tak výborného pedagoga, to je zázrak! No a pak už je to jenom práce, práce a zase práce. Pořád se máte co učit.

Foto: archiv Marcely Holanové

S novou kapelou Arytmie BandFoto: archiv Marcely Holanové

Evidentně jste zeštíhlela. Prozraďte našim čtenářkám, jak na to! Může za to oblíbený tenis, nebo máte nějakou obzvláště milovanou dietu?

Přijde mi velice legrační, když slyším větu: „Jé, ty jsi zhubla, viď? Jak jsi to dokázala?“ Mám pocit, že je to jen společenská fráze, kterou někteří začínají rozhovor. Diet jsem vyzkoušela mraky, ale nejvíce mi vyhovuje nepít žádný alkohol, snažit se alespoň trochu sportovat a nepřejídat se.

Viděl jsem vás v tenisovém oděvu, dokonce na fotce s Martinou Navrátilovou, viděl jsem vás i v kombinéze automobilového závodníka. Co si oblékáte nejraději?

Oblékám se podle toho, kam jdu a co budu dělat. Ta fotka s Martinou Navrátilovou je z tenisového turnaje Žena Open. A mám radost, že se tato nejlepší tenistka všech dob se se mnou zvěčnila. Kombinézu automobilového závodníka, půjčenou od Dalibora Gondíka (smích), jsem oblékla při příležitosti projet si závodní okruh v Bělé pod Bezdězem s naším automobilovým závodníkem, sympatickým Emilem Trinerem. To byl zážitek! Hlavně když mi předal klíče od nového vozu Subaru Impreza STI. Škoda jen, že neumím tak dynamicky jezdit. Nebo je to dobře? (smích)

Je doba dovolených – jakou máte oblíbenou destinaci a kde vám nejvíc chutná?

Na dovolenou jezdím na chalupu v severních Čechách a tam mi musí chutnat to, co sama uvařím! A jestli vás zajímá destinace, kterou bych si zaručeně oblíbila, pak by to byly ostrovy Bora Bora. A jídlo bych tedy vůbec neřešila! (smích)

Pro mnoho našich čtenářek můžete být inspirací. Jste přímá – umíte říct: ano, manžel mi utekl k mladší ženě. Umíte si dupnout. Umíte začít znovu. Máte energie na rozdávání. Jaký je váš recept na život?

Nepřipouštět si svoje denní starosti, i když je to někdy velmi obtížné, nevzdávat se svých přání a tužeb, obklopovat se veselými lidmi a škarohlídům se vyhnout. A důležitá věc: Za všechno dobré řádně poděkovat. Takže vám děkuji…

…protože se mě už potřebujete zbavit a věnovat se dalším hostům. Děkuji já vám a těším se na další setkání na některém z koncertů!

Určitě přijďte a vezměte s sebou vaše čtenářky!

Reklama

Související témata:

Načítám