Hlavní obsah

Marek (12 let): Už tři roky se domlouvá jen mrkáním

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Devět let byl Marek normální zdravý kluk. Během několika dnů kvůli zákeřnému viru ochrnul, je odkázán na dýchací přístroje a je schopen s okolím komunikovat jen mrkáním. Co se stalo?

Článek

Před třemi lety napadl Markův organismus zákeřný virus, který ze zdravého kluka udělal během chvíle kvadruplegika. Je odkázaný na přístroje a neustálou pomoc okolí, komunikuje jen mrkáním.

Příčinou je locked-in syndrom, kterému se také říká syndrom uzamčení nebo syndrom „zazdění zaživa“. Nikdo si asi nedovede představit, jaké to je, když „tam uvnitř“ je Marek zcela při vědomí, vnímá, chce mluvit…

Co je locked-in syndrom

Je to velmi vzácná neurologická porucha, při které dochází k ochrnutí všech svalů ovlivnitelných vůlí, s výjimkou těch očních. „Locked-in syndrom je stav, kdy je pacient plně při vědomí, ale není schopen vůlí ovládat svalstvo a má nulovou citlivost kůže – není schopen reagovat na bolest, teplo či chlad. Jedinou komunikační cestou je pro něj ovládání očních víček a okohybných svalů. Komunikuje tedy mrkáním a pohledem do stran,“ vysvětluje neuroložka MUDr. Zuzana Eichlová. Existuje však i tzv. celkový syndrom uzamčení, kdy jsou postiženy i svaly očí a pacient nemůže komunikovat vůbec.

Jak to vzniká

Syndrom vzniká při porušené funkci mozkového kmene v důsledku cévní mozkové příhody, ale jsou známé i další příčiny – meningitida, úrazy, zánětlivé onemocnění centrální nervové soustavy a podobně.

„V první fázi po diagnóze je nutný pobyt v nemocnici, kde se zajistí plicní ventilace, žaludeční sonda pro přijímání potravy, nastaví se ošetřovatelská a rehabilitační péče, včetně polohování, aby se snížilo riziko proleženin, zánětů, zápalu plic a podobně. Dlouhodobý pobyt v nemocnici je pro pacienta ale nevýhodou, lepší je být doma, ve společnosti blízkých,“ říká neuroložka.

Ke komunikaci s pacientem slouží různé tabulky, naučení počtu mrknutí pro slova či výrazy nebo software, který mrkání a pohyby očí vyhodnotí – to je pokrok, který umožní těmto lidem psát, mluvit, hrát si, vyjadřovat emoce.

Foto: Archiv rodiny

Marek byl zdravý kluk... až do chvíle, kdy dostal závažnou infekci a ochrnul tak, že jeho život závisí na přístrojích a neustálé péči rodinyFoto: Archiv rodiny

Infekce zaútočila nečekaně

U Marka probíhalo ochrnutí hrozně rychle. Nejdřív to vypadalo jako běžná viróza, ale v noci se jeho stav rychle zhoršoval, stoupala horečka, špatně chodil a ztrácel schopnost ovládat svaly obličeje. Záchranka ho odvezla do nemocnice, kde nasadili antibiotika. Ale infekce byla velmi silná a k ochrnutí došlo během několika hodin.

Život se rodině převrátil vzhůru nohama. „Maminka ho v nemocnici navštěvovala bez výjimky každý den od září 2016 do června 2019, kdy se konečně podařilo díky pomoci starostky sehnat byt s výtahem, aby si ho mohli vzít do domácí péče. Velkou oporou jí byla a je Markova dnes sedmnáctiletá sestra, hodně pomáhá i babička, snaží se i Markův otec, který zajišťuje rodinu hlavně finančně,“ říká rodinná přítelkyně Jiřina Ernestová, která jim pravidelně vypomáhá.

Péče 24 hodin denně

Markův stav vyžaduje čtyřiadvacetihodinový dohled a péči – od hygieny, převazů, polohování, odsávání, až po přípravu speciálního jídla podávaného sondou, masáž, školní výuku nebo rehabilitaci. V rodině dokáže maminku na chvíli zastoupit jen dcera.

Za Markem dochází 2–3x týdně fyzioterapeut a s učením pomáhají přátelé. Odbornou pravidelnou pomoc se zatím získat nepodařilo.

„Přes postižení je Marek chytrý a učenlivý kluk s výbornou pamětí. V nemocnici se nejprve dorozumíval pomocí tabulky, po čase získal počítač se speciální lištou, která snímá jeho pohyby očí a převádí je na psané slovo. Tak probíhá i školní výuka. Marek pomocí počítače píše nebo vybírá správnou odpověď z několika možností,“ vysvětluje Jiřina Ernestová.

Foto: Archiv rodiny

Marek nemůže už tři roky kvůli celkovému ochrnutí vyjadřovat své pocity, přání nebo si povídat. Uvnitř normálně vnímá, takže přítomnost například štěňátka mu udělá velkou radostFoto: Archiv rodiny

Marka pomáhají vzdělávat přátelé

Péče o Marka je velmi náročná. Je to vyčerpávající nejen fyzicky a psychicky, ale také finančně. Bohužel není systém pomoci státu nastaven tak, aby rodině ulevil. „K tomu všemu musí rodina bojovat s úředními procedurami – stačí opomenout drobnost a vyřízení žádosti se posune o měsíc, protože úředníci nezavolají a neupozorní na chybu,“ říká Jiřina Ernestová.

Komplikací je také systém domácího vzdělávání – to jsou povinni zajistit zákonní zástupci. Jednou z podmínek je, aby vzdělávající osoba měla alespoň maturitu. Naštěstí Markova rodina má takové přátele a výborně funguje i spolupráce s jeho základní školou. V opačném případě by museli shánět pedagogy za úplatu, což je drahé a vzhledem k nedostatku učitelů skoro nemožné.

Foto: Blažena Hlasová

Možností, jak pomoci, je například koupě kalendáře s tvářemi známých herců – je k mání ve Fashion Arena Prague Outlet. „O neurologické poruše syndrom uzamčení jsem doposud nevěděl. A doufám, že tato charitativní akce odemkne mnoho lidí v pomoci Markovi Ferencovi. Naše heslo: Mrkejte a pomáhejte,“ říká herec Josef Carda a kolega Jan Šťastný doplňuje: „Když můžu, pomůžu. Až nebudu moct, třeba někdo pomůže mně.“Foto: Blažena Hlasová

Mrkej a pomáhej

Marek potřebuje každý den rehabilitovat. Díky speciálnímu rotopedu, který pořídili z výnosu charitativní akce v roce 2017 a kterou uspořádal herec Adam Ernest, může cvičit.

Letos by chtěli vybrat peníze na rehabilitaci, na kterou pojišťovna dostatečně nepřispívá. Proto Aagentura ArtAgent za podpory známých herců, které zastupuje, odstartovala charitativně-osvětovou kampaň „Mrkej a pomáhej“. Má upozornit na tento syndrom a zároveň pomoci Markovi.

Jak můžete přispět? Prostřednictvím Konta Bariéry, číslo účtu: 17111444/5500, variabilní symbol 170285 a popis MRKEJAPOMAHEJ.

Bohužel není rodina Marka jediná, která řeší nemoc svého dítěte. Dvojčata s mozkovou obrnou: Co se stalo holčičkám? 

Reklama

Související témata:

Načítám