Hlavní obsah

Příběh mladé rodiny: Chtěli jsme dům, máme exekuci

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá rodina se dvěma dětmi si přála bydlet ve svém, ale bohužel jim osud nepřál a místo domečku skončili v exekuci a s vidinou mnohaletého splácení dluhů. Jak se s tím vypořádali?

Článek

Malý domek, který si opraví vlastníma rukama, to byl cíl a sen manželů Cvetkových. Vzali si hypotéku a spláceli, než zasáhla nepřízeň osudu, která skončila exekucí.

Splátky i opravy zvládneme!

„Chtěli jsme domek, klidně starší, který si opravíme a bude domovem pro nás a děti. Spočítali jsme si, jakou výši hypotéky a jejích splátek bychom zvládli i v případě, že bych byla na mateřské a všechno by táhl manžel z jednoho platu,“ vypráví Lenka Cvetková. Když se jim povedlo domek sehnat, vzali si hypotéku 700 tisíc. „Pustili jsme se do oprav, manžel hodně zastal sám. I když jsem nastoupila mateřskou, spláceli jsme a vyšli.“ (Mohou si hypotéku vzít i singl?)

Další plány

Právě proto, že finančně vycházeli, začali pomýšlet i na další investici. „V té době už jsme měli dvě dcery a napadlo nás, že by bylo prima mít chalupu, na které by mohly být děti o prázdninách s babičkou. Když se vhodná nabídka objevila, vzali jsme si další hypotéku, tentokrát na 600 tisíc – samozřejmě jsme si předtím dobře propočítali, že to zvládneme,“ vzpomíná paní Lenka. Mateřská a manželův plat opravdu stačily na splátky – jen když potřebovali větší hotovost, ještě jednou sáhli po možnosti půjčky, ale už jen 30 tisíc.

Manžel málem zemřel

Obě hypotéky i půjčku manželé spláceli a těšili se, až bude vše hotovo. V tu chvíli jim to ale osud zkomplikoval. „Manžel pracoval na střeše jednoho domu a ta se pod ním propadla. Velmi těžce se zranil a ani nechci myslet na to, že mohl i zemřít. Skončil v nemocnici a v dlouhodobé neschopnosti, nyní má invalidní důchod. Znamenalo to, kromě strachu o jeho zdraví, i to, že jsme začali mít finanční potíže a problémy splácet,“ vypráví paní Lenka Cvetková. (Co hlídat v dlouhodobé neschopnosti?)

Foto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Kvůli exekuci se museli manželé vzdát svého domu a přestěhovat se k příbuznýmFoto: ChameleonsEye, Shutterstock.com

Přišli o všechno, jen dluhy zůstaly

Najednou se nedostávalo peněz na běžný život, natož na splátky hypoték a půjčky. Paní Lenka se proto pokoušela domluvit snížení nebo pozastavení splátek, vysvětlovala jejich situaci, ale neuspěla. „Banky to nezajímalo. Když jsme nemohli platit, přišla exekuce a přišli jsme o všechno – dům i chalupa se prodaly, aby to umořilo část dluhů. Museli jsme se nastěhovat do bytu k babičce, abychom měli kde být. A bohužel ani to nestačilo, dluhů k splácení bylo pořád dost a připadalo nám, že to snad nikdy nezvládneme – k dlužné částce se připočetlo penále, poplatky a kdovíco a třeba z původního dluhu 30 tisíc bylo najednou 90,“ popisuje.

Vyhledali odbornou pomoc

Trochu naděje jim dala až Poradna při finanční tísni, kterou spoluzaložila Česká spořitelna, kam se manželé objednali na konzultaci: „Zpětně musím říct, že to bylo nejlepší rozhodnutí, které jsme mohli v dané situaci udělat. Právě tam jsme se dozvěděli o možnosti insolvenčního řízení, tedy oddlužení, i jak postupovat. Moc rádi jsme do toho šli, byl to způsob, jak se během pěti let zbavit dluhů, jak mít zas naději na normální život!“

Čekají, až rozhodne soud

Insolvenční řízení čili proces oddlužení má svá pravidla: věřitelé s ním musejí souhlasit, dluhy nesmějí být z podnikání a nesmějí vzniknout záměrně. Pokud dlužníci vše splní, pak jim je vypočtena podle příjmů částka, kterou po dobu pěti let splácejí. Tím se dluhy považují za splacené a zbytek částky se promlčí. „Teď už jen čekáme, zda to soud odsouhlasí, a začneme splácet. Podle příjmů to bude 3 500 korun po dobu oněch pěti let. Je to osvobozující pocit. Jestli mohu něco poradit ostatním, tak aby měli k hypotéce dobré pojištění pro případ podobné nehody, a když se cokoli stane, zajděte co nejdřív do Poradny při finanční tísni za odborníky, kteří najdou nejlepší řešení,“ uzavírá paní Lenka Cvetková.

Načítám