Hlavní obsah

Příběh Viléma (3): S jeho nemocí se rodiče museli naučit žít

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžkou životní zkoušku přidělil osud manželům Karolíně a Janovi. První dítě se jim narodilo s mozkovou obrnou. S Vilémovým postižením se museli naučit žít a pomáhají jim i Dobří andělé.

Článek

Karolína (32) a Jan (30) žijí ve Starém Plzenci a vychovávají dvě děti. První se narodil Vilém a bohužel přišel na svět ve velmi vážném stavu kvůli nedokysličení mozku těsně před porodem. Pro rodiče to byla ohromná rána.

„Nejdříve nebylo jisté, jestli vůbec přežije. Po dlouhém pobytu v nemocnici nám lékaři oznámili, že má rozsáhlé poškození mozku. Vilémek se v důsledku toho potýká s dětskou mozkovou obrnou, která mu postihla všechny končetiny,“ říká maminka. Syna trápí také epilepsie, má postižené zrakové nervy obou očí a na jedno ouško špatně slyší.

Spokojení rodiče = spokojené dítě

Manželé museli přijmout novou životní výzvu v podobě náročné péče o dítě s těžkým handicapem. Časté návštěvy lékařů, každodenní rehabilitace, terapie zaměřené na stimulaci zraku a sluchu, užívání léků… To vše se pro ně stalo za těch pár let běžnou rutinou.

„Vilémkovi jsou nyní tři roky. Nemohu říct, že jsme se s jeho postižením smířili, ale naučili jsme se s tím už v rámci možností žít. Snažíme se mít na paměti heslo ‚spokojení rodiče = spokojené dítě‘. I když to někdy zrovna není lehké. Třeba i proto, že péče o dítě s handicapem je finančně poměrně náročná,“ dodává Karolína.

Proto jim již několik let pomáhají Dobří andělé prostřednictvím nadace Dobrý anděl, kteří posílají rodině měsíčně finanční příspěvky. „Ta pravidelnost nám přináší určitý pocit jistoty, že dlouhodobou péči o Vilémka nějak zvládneme. Jsme za ni moc vděční,“ říká Karolína.

Foto: Archiv rodiny

Péče o tříletého Viléma je náročná, ale má veškerou péči a lásku rodinyFoto: Archiv rodiny

Epilepsie je pod kontrolou

Vývoj a pokroky stojí hodně úsilí. Dříve ho komplikovaly i časté epileptické záchvaty, kterých měl i několik denně. „Naštěstí se minulý rok podařilo epilepsii částečně kompenzovat a u Vilémka dochází jen ojediněle k drobným záškubům,“ vysvětluje Jan. Záchvaty vývoj hodně brzdily.

Několikrát ročně, kromě pravidelných rehabilitací, absolvují intenzivní cvičení Vojtovy metody, které mu vždy pomůže s uvolněním svalů. Jak roste, trápí ho spasticita (zvýšené napětí) svalstva končetin a skolióza páteře. Většinu rehabilitací si rodiče hradí sami, částečně pomáhají i příspěvky Dobrých andělů. Náklady se šplhají k desítkám tisíc korun ročně.

Foto: Archiv rodiny

Rodina s Rayem Korantengem (45), který je také Dobrým andělemFoto: Archiv rodiny

Vilémovi pomohl mladší bráška

Novou sílu do rodiny přineslo narození Vilémova brášky Otíka, který přišel na svět na konci minulého roku. „To je takový náš ďáblík. Máme obrovskou radost, když vidíme, jaký mají kluci mezi sebou pěkný vztah. Otík je pro Vilémka novým hnacím motorem. Vilda se vždy celý rozzáří, když s ním bráška řádí a pusinkuje ho,“ končí vyprávění s úsměvem Karolína.

Staňte se i vy Dobrým andělem

Zapojit se do pomoci je jednoduché, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. Nadace Dobrý anděl odevzdá vaše příspěvky rodinám nemocných do posledního haléře. I malý dar pomůže. Dobří andělé pomáhají v průměru téměř 3500 rodinám s dětmi, které zasáhla vážná nemoc.

Načítám