Hlavní obsah

Míčkování: Masáž, kterou si zvládnete udělat sami

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Často vás trápí záda, máte ztuhlé svaly a trpíte bolestmi hlavy od krční páteře? Známe návod na rychlou a nenáročnou masáž, kterou můžete mít v pohodlí domova, kdykoli si usmyslíte. A navíc k ní nepotřebujete nikoho dalšího. Zvládnete si ji totiž udělat sami.

Článek

Masáž míčkem, míčková facilitace neboli míčkování je technika, která se využívá ve fyzioterapii, ortopedii, chirurgii i neurologii. Nepotřebujete k ní nic než malý míček – a vlastní ruce. Můžete si tak ulevit nejen od bolesti zad či hlavy, ale také od dušnosti třeba při astmatu.

Vylepšená akupunktura

Technika míčkování vznikla roku 1993 pro potřeby astmatických dětí, její autorkou je česká fyzioterapeutka Zdena Jebavá. Využívá teorie akupunkturních bodů a je určena pro uvolnění svalů. Nejde ale jen o povrchovou masáž – například míčkováním hrudníku dochází k tlaku na akupunkturní a akupresurní body, díky čemuž se uvolňují nejen povrchové svaly, ale také tkáně a svalovina průdušek a bránice.

Proti astmatu i na bolavá záda

Astma bývá spojeno se zvýšeným napětím svalů v okolí hrudního koše a vhodná masáž míčkem je uvolní, akutní potíže se výrazně zmírní a někteří pacienti pak nemusejí užívat kortikoidy. Konkrétně při léčbě astmatu je však nutné proškolení správné techniky od odborníka.

Podobně technika funguje na kosterní svalstvo, při léčbě skoliózy, vadného držení těla, vad chodidla nebo v pooperační péči o jizvy. „Míčkování funguje nejlépe preventivně či v případě mírných obtíží. Při akutních problémech bývají daná místa natolik citlivá, že by míčkování bylo až nesnesitelné. V takovém případě se určitě poraďte s lékařem,“ varuje fyzioterapeutka Tereza Novotná.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Na astma může namísto léků pomoct i speciální fyzioterapeutická metodaFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Uvolnění svalů a lepší postavení těla

Míčkem můžete uvolnit a protáhnout břišní, prsní a krční svalstvo, svaly pánve, zad i ramenního pletence. „Při přetížení pohybového aparátu vzniká hypertonus neboli stav zvýšeného napětí v namáhané tkáni. Hranice přetížení je individuální. Zdravý sval se sám zregeneruje, ovšem dlouhodobě nadměrně přetížený sval ve velkém napětí zůstává – pak si lze pomoci automasáží míčkem,“ potvrzuje Tereza Novotná. A jak tedy na to?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Míčkování může pomoct od bolesti páteře i hlavy, je ale třeba vědět, jak na toFoto: fizkes, Shutterstock.com

Chce to správnou techniku

Používají se měkké molitanové míčky na pilates nebo jógu, ale poslouží i tenisák. „Ze všech pomůcek k masírování patří tenisové míčky k těm účinnějším. Jsou dostatečně tvrdé a přitom pruží. Pro masáž svalů na lýtku či stehnu držte míček v jedné ruce a jeďte směrem od kraje k středu svalu. Čím je sval měkčí, tím více můžete zatlačit,“ říká lektorka jógy Dita Pichlerová.

Když vás bolí zadní část těla, dejte míček na zem, položte se na něj bolavým místem a kružte a rolujte dle potřeby. Je-li problém na přední části těla, kam si snadno dosáhnete, vezměte míček do dlaně a krouživými pohyby masírujte bolavou část.

Masáž prodýchejte

Při masáži masér pohmatem najde místo se zvýšeným napětím, zatlačí na něj a poskytne klientovi dostatek prostoru na rozdýchání. „Prodýcháním bolavého místa se stažená svalová vlákna uvolní. Na podobném principu funguje i míčkování. Míček je pod konkrétní částí těla a vaše váha funguje jako masérova ruka. Intenzitu si korigujete sami. Někde stačí míček přitlačit rukou, například v oblasti prsních svalů a pod klíčními kostmi. Je potřeba vyvinout pouze takovou intenzitu, abyste se stále dokázali uvolnit a několikrát se pomalu nadechnout,“ radí Tereza Novotná.

Místo prášku na bolest

Míčkování odstraní i akutní problémy. Správným stlačením se může například krční páteř natolik uvolnit, že se zbavíte i bolestí hlavy. „Při chronických bolestech hlavy může být příčinou i napětí svalů v okolí krční páteře. V tuto chvíli lze aplikovat míčkování preventivně vleže na zádech na pevném povrchu: míček se přiloží na měkké spojení lebky a krční páteře, po této hraně se pak jemně přejíždí se zastávkami na nejcitlivějších místech,“ popisuje správný postup Tereza Novotná.

Foto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Masáž míčkem je velmi příjemná i na oblast bederFoto: Iryna Inshyna, Shutterstock.com

Na co si musíte dát pozor

Během masáže se vyhněte kloubům a páteři – míček užívejte vždy jen v jejich okolí. „Nemíčkujte při akutních stavech lokální či místní infekce, při zánětech, vyhněte se místům s poraněnou pokožkou či s ekzémem, oblasti břišní dutiny a opatrně také kolem páteře,“ doplňuje Tereza Novotná.

Špatným stlačením (nejen) krční páteře nebo obratle byste si mohli skřípnout, zablokovat či jinak poškodit nerv a způsobit si místo úlevy naopak velké potíže. Masáž páteře proto nechte raději na odborníkovi.

Jak si uvolňujete svaly vy?

Reklama

Související témata:

Načítám