Hlavní obsah

Meningokok ji připravil o nohy i ruce. Ona cvičí gymnastiku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tahle holka, to je bojovnice, která se jen tak nevidí. Meningokok pětiletou Harmonii připravil o nohy, ruce i kus nosu, ale elán, vytrvalost a radost ze života jí nevzal. Dívenka uběhla půlmaraton a nyní válí v gymnastice.

Článek

Místo aby sfoukávala svíčku na prvním narozeninovém dortu, bojovala o život. Harmonie-Rose Allen (5) z anglického města Bath totiž v jedenácti měsících dostala meningitidu, nemoc, která zabíjí i během pár hodin.

Vyhrála život

Její stav byl vážný a lékaři moc nevěřili, že nad infekcí zvítězí. Dávali jí jen desetiprocentní šanci na přežití. Harmonie nakonec nemoc přestála, i když cena, kterou za to zaplatila, byla vysoká. Meningokok ji připravil o obě nohy i ruce a také o část nosu. Jestli si ale myslíte, že pro dívenku tím život skončil, pekelně se mýlíte. Víc akční tahle holčina snad ani být nemůže, v podstatě toho zvládá víc než kdejaké zdravé dítko. (Přečtěte si lexikon pupínků: Je to akné, bradavice, nebo meningokok?)

Nic není nemožné

Rodiče Harmonie totiž udělali všechno pro to, aby jejich dcerka mohla žít normální život. Ve třech letech se naučila chodit s protézami a letos v březnu na nich uběhla půlmaraton! Jenže ani to jí nestačilo, zamilovala si nový sport. „Prostě jednoho dne přišla a zeptala se, jestli by mohla zkusit gymnastiku,“ vzpomíná v britském magazínu Daily Mail její maminka Freya (25). Zpočátku si prý nebyli jistí, jestli tohle už není moc, a hlavně nad síly jejich dcerky, ale přece jen to zkusili.

Foto: Profimedia.cz

Harmonie si gymnastiku zamilovala. I bez končetin dokáže velké věciFoto: Profimedia.cz

Rodiče našli tělocvičnu, kde se učí gymnastiku malé děti a vyrazili tam. Ani trenéři nejdřív netušili, jestli je vůbec možné, aby holčička bez nohou a rukou dělala gymnastiku. „S nářadím a cviky jí samozřejmě pomáhají trenéři, ale nakonec si vždy se vším poradí, sama si najde způsob, jak danou věc zvládnout,“ říká maminka.

Podobně nadšení jsou i trenéři. „Sami jsme nevěděli, jak to bude či nebude zvládat. Ale je naprosto úžasná, do všeho jde naplno a její pokroky jsou neuvěřitelné,“ popisuje trenérka Fran Ince s tím, že zrovna teď holčička trénuje přemety vzad.

Inspirace pro všechny

Harmonie má tréninky jednou týdně a cvičí bez protéz, jen s gumovými chrániči nožiček. Rodiče jsou nadšení, protože je pro ně zásadní, aby byla dcera aktivní a věřila, že nic není nemožné. Že když člověk doopravdy chce, žádné limity vlastně neexistují. „Přesně tak jsme si to vysnili. Když Harmonie něco chce, prostě do toho jde naplno, nenechá se ničím zastavit,“ říká pyšná maminka.

Foto: Profimedia.cz

Ve třech letech se naučila chodit na protézách a letos s nimi zvládla uběhnout půlmaratonFoto: Profimedia.cz

A nadšení jsou z malé gymnastky i všichni ostatní. Je totiž obrovskou inspirací a motivací pro kohokoli – pro zdravé kamarády, pro trenéry i podobně postižené děti či dospělé. Při pohledu na ni je totiž jasné, že opravdu jde všechno, jen stačí chtít a nevzdávat to.

Reklama

Související témata:

Načítám