Hlavní obsah

Strašák mrtvice: 8 příznaků, kdy musíte hned volat záchranku

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Reklama

Padesát tisíc lidí v Česku ročně stihne cévní mozková příhoda, které se lidově říká mozková mrtvice. Každý den na ni osmadvacet lidí zemře. Bohužel už postihuje i mladé a výjimečně i děti. Jak jí předejít a proč je zásadní ji včas rozeznat?

Článek

Možná budete překvapeni, ale nejčastěji mozková cévní příhoda postihuje lidi mezi 60 – 65 lety. „Z našich aktuálních statistik vyplývá, že se na ni nejvíce léčí klienti od 60 do 79 let, je jich 14 430. Ovšem evidujeme i 430 pacientů ve věku do 30 let,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Na druhé straně jsou ale i příznivé zprávy. „Přestože populace dlouhodobě stárne, cévních mozkových příhod ubývá. Každým rokem je hospitalizováno přibližně o dva tisíce nemocných méně. Zásluhu na tom mají nejen pokroky v primární prevenci, hlavně v léčbě vysokého krevního tlaku, ale také výrazné zlepšení akutní péče, tedy zavedení specializovaných iktových center,“ říká Prof. MUDr. Miloslav Roček, CSc., přednosta Kliniky zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol v Praze.

Právě dnešek je Světovým dnem proti mrtvici, v rámci kterého byste si měli připomenout hlavně to, jak se proti ní bránit a jak ji rychle rozpoznat. Nikdy nevíte, kdy budete zrovna vy na místě, kde k atace mrtvice, třeba u vašeho blízkého, dojde.

Jak poznáte mrtvici?

Pokud vás, nebo někoho v okolí, mrtvice postihne, je nejzásadnější ji včas rozpoznat a přivolat pomoc. Jaké jsou její příznaky?

  • Slabost až ochrnutí -
  • Poruchy citlivosti poloviny těla -
  • Neschopnost vyjádřit myšlenku -
  • Neschopnost se zasmát -
  • Poruchy vidění -
  • Závrať a dezorientace -
  • Bolest hlavy -
  • Epileptický záchvat -

Tyto příznaky mohou ohlašovat mozkovou mrtvici, tedy stav, kdy se vinou ucpání tepny krevní sraženinou nebo po krvácení mozku nedostává kyslík. Zásadní je vědět, že nedostatek kyslíku už po pěti minutách zabíjí mozkové buňky, takže se rozhodně vyplatí chvátat s okamžitou pomocí! A to i tehdy, když příznaky vymizí. Je totiž běžné, že po takovém „ohlášení“ dříve či později dorazí nová příhoda a už v plné síle!

Odborníci doporučují ihned zavolat záchranku – člověk po mrtvici potřebuje pomoc odborníků a hlavně okamžitý převoz na specializované pracoviště. „Zotavení z mrtvice může nastat během několika týdnů, častěji to ale vyžaduje i několik měsíců a pro většinu pacientů se jedná o proces na celý život,“ konstatuje MUDr. Aleš Tomek, Ph.D., primář Neurologické kliniky UK 2. LF a FN Motol.

Léčba mrtvice

„Je zásadní neustále připomínat, že při mrtvici rozhoduje čas. S léčbou můžeme začít maximálně 6 hodin po ohlášení příznaků. Proto je nezbytné, abyste její příznaky rozpoznali a včas zavolali rychlou záchrannou službu,“ zdůrazňuje Prof. MUDr. Miloslav Roček.

Mezi nejnovější metody léčby patří vytažení krevní sraženiny pomocí tenkého drátku, tedy mechanická trombektomie. S její pomocí je u nás léčeno více než pět procent všech mrtvic způsobených krevní sraženinou. Odstraněním krevní sraženiny to ale nekončí. Neméně důležitá je i včasná a důsledná rehabilitace, která umí výrazně zmírnit případné následky. Pokud se dostanete do péče lékařů do hodiny od prvních příznaků, pak máte asi sedmdesátiprocentní naději na úplné zotavení. Čím déle trvá jeho cesta za léčbou, tím se tato šance výrazně snižuje.

Foto: Art Konovalov, Shutterstock.com

V případě mrtvice – a to bez ohledu na to, jak silná byla a zda příznaky už odezněly – je nezbytné dostat pacienta co nejdřív do sanitky a do specializovaného centraFoto: Art Konovalov, Shutterstock.com

Lze mrtvici předejít?

Existuje vůbec prevence, která by vás od mozkové mrtvice ochránila? Lékaři se shodují na tom, že pár následujících rad by mohlo riziko mrtvice zásadně snížit:

  • Hlídejte si tlak a srdce - Vysoký krevní tlak stojí za téměř polovinou případů mozkové mrtvice. Vyplatí si ho tedy hlídat. Když zjistíte opakovaně hodnoty nad 140/90, měl by vám lékař nasadit léky a doporučit takový režim, abyste tlak snížili. Pravidelné kontroly by se měly zaměřit i na odhalení případných nepravidelností srdečního rytmu – nejčastější je fibrilace síní. „Při ní je porušena čerpací schopnosti srdce. Krev teče pomaleji, zůstává déle v srdci a může vzniknout sraženina. Když se uvolní do krve, může doputovat až do mozkových tepen, ucpat je, a způsobit mrtvici. Fibrilace síní zvyšuje riziko mrtvice až pětkrát,“ říká doc. MUDr. Michal Vrablík, předseda České společnosti pro aterosklerózu. Kromě srdečních chorob riziko mrtvice zvyšuje i cukrovka, hlavně ta neléčená, nebo léčená špatně.
  • Zdravý životní styl - Měli byste si hlídat hladinu „špatného“ (LDL) cholesterolu, pravidelně konzumovat dostatek ovoce a zeleniny, nekouřit a nepít přemíru alkoholu. Důležitý je i pravidelný pohyb.
  • Změřte pas a boky - Jak zjistíte, že potřebujete zhubnout? Můžete se řídit hodnotou BMI (vypočítáte ji tak, že vydělíte výšku váhou – výsledná hodnota by měla být 18,5–24,9). Pomoci vám může také číslo, které získáte vydělením obvodu pasu obvodem boků. Pokud vyjde cokoli nad 0,9, bylo by hubnutí přínosem.

Je pro vás mrtvice strašákem? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám