Hlavní obsah

Marie vyhrála tvář bez vrásek! Jak na ni zafungoval botox?

Foto: Archiv

Marie vydržela aplikaci bez znecitlivujícího krému, a tak vše trvalo asi deset minutFoto: Archiv

Kdo by nechtěl omládnout! Paní Marii se tenhle sen splnil, vyhrála totiž vyhlazení vrásek botulotoxinem. Minimálně několik měsíců se tedy nemusí projevy stáří vůbec zabývat!

Článek

Marie (45) se pomoci odborníků vůbec nebrání, je zvyklá o sebe pečovat, a dokonce za sebou má i nějaký zákrok. Tentokrát si ale aplikaci botulotoxinu užila o to víc, že ji zkrášlení vůbec nic nestálo. Zákrok totiž vyhrála.

Nebylo to poprvé ani naposled

Marie není v oblasti kosmetických procedur a zkrášlovacích metod žádným nováčkem. V minulosti již jednou aplikaci botoxu podstoupila a má za sebou i operaci očních víček a odstranění znamének laserem.

Foto: Archiv

Ještě před zákrokem vše Marie samozřejmě konzultovala s dermatoložkouFoto: Archiv

Foto: Archiv

Jednou z oblastí, na něž se odborníci zaměřili, bylo čelo a kořen nosuFoto: Archiv

Její výhra se tentokrát zaměřila na oblast čela, kořene nosu a vějířků kolem očí. Tam jí dermatoložka z kliniky Asklepion aplikovala botulotoxin, aby vrásky vyhladila. Vše, od injekční aplikace přes ledování po ošetření vpichů trvalo asi deset minut. Marie byla totiž statečná a zvládla to bez znecitlivujícího krému. Ten by zákrok prodloužil zhruba o pětačtyřicet minut, kdy by se čekalo, než nastoupí jeho účinek.

Foto: Archiv

Po zákroku už bylo potřeba místa aplikace jen zchladitFoto: Archiv

Marie má ale v budoucnu v plánu ještě další zkrášlovací procedury. Chce si nechat laserem odstranit drobné žilky kolem nosu a pomocí výplní s kyselinou hyaluronovou hodlá zatočit s nosoretními vráskami.

Foto: Archiv

Marie před zákrokem a čtyři dny po něm. Rozdíl je zřejmý, nemyslíte?Foto: Archiv

Jak dlouho to vydrží

Botox je velmi účinný v boji proti vráskám, bohužel ale jeho působení není trvalé. Jedna aplikace vystačí na tři až sedm měsíců. „Je to silně individuální. Závisí to na dávce botulotoxinu, při jeho nízké dávce se doba trvání zkracuje. Naopak při pravidelném opakování aplikace se délka afektu zpravidla prodlužuje. U výrazně expresivnějších lidí, kteří velmi používají mimiku, taktéž dochází k rychlejšímu návratu vrásek,“ vysvětluje dermatoložka Kateřina Klauzová z Kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion.

Na trhu jsou samozřejmě různé preparáty slibující prodloužení účinnosti botoxu (krémy s obsahem peptidů a preparáty s enzymem, který zvyšuje vstřebávání zinku z potravy, protože právě zinek podporuje správné fungování botulotoxinu). Jak moc jsou ale účinné, je v podstatě nezodpověditelná otázka. „Každopádně platí, že pokud budete danou oblast hydratovat, určitě se vrásky vrátí pomaleji než u vysušené pleti,“ dodává Kateřina Klauzová.

S vráskami lze ale bojovat i jinak. „Na čele nejčastěji vznikají hluboké horizontální vrásky uložené mezi obočím. Ty dávají obličeji unavený vzhled. Zde postačí vyplnění prohlubně vrásky různými materiály, které používají dermatologové, nebo vyplnění těchto vrásek vlastním tukem, což je doménou plastických chirurgů," radí plastický chirurg Helena Singerová. Je-li ale pokleslá celá oblast čela, je možné ji pomocí operace zvednout (celou nebo jen její část).

Foto: Archiv

Marie zepředu před zákrokem (vlevo) a po něm (vpravo)Foto: Archiv

Foto: Archiv

A ještě jednou Marie před (vlevo) a po (vpravo). Díky zákroku viditelně omládlaFoto: Archiv

Tak co, taky byste si nechaly aplikovat botulotoxin?

Reklama