Hlavní obsah
3,0
(285)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

 Loupáčky jsou nejlepší úplně čerstvé. Vůně čerstvého pečiva přivábí celou rodinu. K loupáčkům se skvěle hodí máslo, dobrá marmeláda a hrnek kakaa.

25 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 rohlíků
Loupáčky
  • 230 ml polotučného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 600 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 70 g přepuštěného másla
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce celého máku
Článek

Postup

01.

Zahřejte mléko na teplotu těla. Část mléka odlijte a rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek.

02.

Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl a kvásek. Začněte zadělávat těsto, postupně přidejte přepuštěné máslo a vejce v pokojové teplotě. Těsto hněťte alespoň deset minut, až je pružné a vláčné a nelepí se. Vytvarujte kouli, dejte ji do velké mísy a povrch zlehka poprašte hladkou moukou. Přes mísu přetáhněte potravinářskou fólií a vložte na pár hodin (nejlépe na noc) do lednice.

03.

Vyndejte těsto z lednice a předehřejte troubu na 200 stupňů. Na válu poprášeném moukou vyválejte velkou kulatou placku vysokou asi půl centimetru. Rozřežte na 8 trojúhelníčků jako pizzu. Každý smotejte od širší strany k vrcholu – pořádně utahujte. Špičku zatlačte a spojem dolů položte na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu zahněte do tvaru rohlíčku.

04.

Rozšlehejte vajíčko a rohlíčky řádně potřete ze všech stran. Potírejte, kam až mašlovačkou dosáhnete, vajíčku vděčí loupáčky za lákavou barvu. Potřené posypte mákem a dejte do trouby. Snižte teplotu na 180 stupňů a pečte asi 20 minut.

Tip: Z tohoto množství upečete 8 pořádných loupáků. Chcete-li úhlednější loupáčky, těsto před válením rozkrojte na polovinu a vyválejte dva kruhy, každý rozdělte na 6 částí. Budete potřebovat dva plechy a na pečení by vám mělo stačit 15 minut.

Máte zkušenosti s kynutím v chladničce?

Reklama

Související témata:

Načítám