Hlavní obsah
3,5
(100)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Celozrnné pečivo s sebou nese samá pozitiva: je bohaté na vitaminy, vlákninu, pomáhá při hubnutí... Háček? Šťastný, kdo najde v regálech aspoň celozrnný chléb, rohlíky spíše nekoupíte. Upečte si je!

35 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 rohlíků
Zápara
  • 125 g semínek a vloček (quinoa, len, slunečnice, sezam, ovesné a žitné vločky)
  • 170 g vody
Poliš
  • 190 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1/4 lžičky sušeného droždí
  • 170 g vody
Těsto
  • 255 g pšeničné celozrnné mouky
  • 9 g soli
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 2 lžíce medu
  • 50 ml vody
  • 1/2 lžíce olivového oleje
Článek

01.

Den předem (zhruba 12 až 16 hodin před plánovaným zaděláváním těsta) nachystejte záparu a poliš. Směs semínek a vloček (náš výčet berte jako inspiraci, sáhněte po tom, co máte doma) zalijte v misce uvedeným množstvím vody, zcela přikryjte potravinovou fólií a nechte stát na lince při pokojové teplotě.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

02.

Totéž proveďte s polišem: vidličkou smíchejte vodu, celozrnnou mouku a špetku sušeného droždí, přikryjte potravinovou fólií (tu na pár místech propíchejte mírně nožem) a nechte na lince také 12–16 hodin odpočívat.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

03.

Druhý den si nachystejte robota s hákem na kynuté těsto nebo velkou mísu s vařečkou a pusťte se do těsta. Do mísy nasypte mouku, promíchejte ji se lžičkou sušeného droždí, doplňte vodu, med, poliš, sůl a záparu a asi minutu vařečkou nebo hákem v robotu těsto míchejte.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

04.

Nechte ho 8 minut stát, aby se aktivoval lepek, pak robota zapněte na střední rychlost a těsto propracovávejte dalších 10 minut, dokud nevznikne mírně lepivá koule. Podle toho, jak bude mouka sát, přidejte vodu (asi 50 ml, které jsou uvedené mezi ingrediencemi).

05.

Potravinový box vytřete olivovým olejem, těsto v něm vyválejte, přiklopte víkem a nechte asi 2 až 2,5 hodiny stát (zdvojnásobí svůj objem). Těsto se vyplatí asi dvakrát přeložit, pokud si na to nevzpomenete, tragédie se spíše nestane.

06.

Vykynuté těsto rozdělte nožem na 8 rovných dílů (berte to raději od oka, čím více teď do těsta budete řezat, tím hůř).

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

07.

Každý z nich v dlaních jemně roztáhněte v obdélník. Přehněte dolní stranu obdélníku směrem do středu (zhruba do horní třetiny), vrchní stranu pak přehněte přes zbytek až dolů a spoj dobře přitlačte hranou dlaně.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

08.

Z přeložených kousků pak vyválejte rohlíky, které skládejte na plech na pečicí papír. Na jeden plech se vám vejdou 4 rohlíky. Plechy přiklopte potravinovými boxy nebo pokryjte potravinovou fólií (aby rohlíky neosychaly) a nechte je ještě hodinu kynout (zvětší se zhruba o polovinu).

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

09.

Mezitím zapněte troubu na 230 stupňů na horní a spodní ohřev s tím, že na dno trouby položte starý plech. Když je vykynuto, umístěte první plech do dolní třetiny trouby, do spodního plechu na dně nalejte asi 200 ml vody a troubu rychle zavřete. Bude v ní vlhko, díky tomu rohlíky alespoň trochu vyběhnou (nečekejte v troubě velké drama, celozrnná mouka se nechová jako klasická bílá).

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

10.

Po 25 minutách by mělo být upečeno. Poznáte to tak, že jeden rohlík v troubě nadzvednete. Pokud bude lehčí, než byste čekali, je ten pravý čas je vytáhnout ven. Do trouby můžete umístit i druhý plech, opět troubu zapařit a upéct druhou várku. Rohlíky nechte stydnout na mřížce, pokropte je trochou vody pro větší lesk.

11.

Rohlíky po vychladnutí zabalte do čisté utěrky. K jídlu budou rozhodně i celý následující den, aniž by ztvrdly.

Reklama

Související témata:

Načítám