Článek
Krok 1: Den předem (zhruba 12 až 16 hodin před plánovaným zaděláváním těsta) nachystejte záparu a poliš. Směs semínek a vloček (náš výčet berte jako inspiraci, sáhněte po tom, co máte doma) zalijte v misce uvedeným množstvím vody, zcela přikryjte potravinovou fólií a nechte stát na lince při pokojové teplotě.
Krok 2: Totéž proveďte s polišem: vidličkou smíchejte vodu, celozrnnou mouku a špetku sušeného droždí, přikryjte potravinovou fólií (tu na pár místech propíchejte mírně nožem) a nechte na lince také 12–16 hodin odpočívat.
Krok 3: Druhý den si nachystejte robota s hákem na kynuté těsto nebo velkou mísu s vařečkou a pusťte se do těsta. Do mísy nasypte mouku, promíchejte ji se lžičkou sušeného droždí, doplňte vodu, med, poliš, sůl a záparu a asi minutu vařečkou nebo hákem v robotu těsto míchejte.
Krok 4: Nechte ho 8 minut stát, aby se aktivoval lepek, pak robota zapněte na střední rychlost a těsto propracovávejte dalších 10 minut, dokud nevznikne mírně lepivá koule. Podle toho, jak bude mouka sát, přidejte vodu (asi 50 ml, které jsou uvedené mezi ingrediencemi).
Krok 5: Potravinový box vytřete olivovým olejem, těsto v něm vyválejte, přiklopte víkem a nechte asi 2 až 2,5 hodiny stát (zdvojnásobí svůj objem). Těsto se vyplatí asi dvakrát přeložit, pokud si na to nevzpomenete, tragédie se spíše nestane.
Krok 6: Vykynuté těsto rozdělte nožem na 8 rovných dílů (berte to raději od oka, čím více teď do těsta budete řezat, tím hůř).
Krok 7: Každý z nich v dlaních jemně roztáhněte v obdélník. Přehněte dolní stranu obdélníku směrem do středu (zhruba do horní třetiny), vrchní stranu pak přehněte přes zbytek až dolů a spoj dobře přitlačte hranou dlaně.
Krok 8: Z přeložených kousků pak vyválejte rohlíky, které skládejte na plech na pečicí papír. Na jeden plech se vám vejdou 4 rohlíky. Plechy přiklopte potravinovými boxy nebo pokryjte potravinovou fólií (aby rohlíky neosychaly) a nechte je ještě hodinu kynout (zvětší se zhruba o polovinu).
Krok 9: Mezitím zapněte troubu na 230 stupňů na horní a spodní ohřev s tím, že na dno trouby položte starý plech. Když je vykynuto, umístěte první plech do dolní třetiny trouby, do spodního plechu na dně nalejte asi 200 ml vody a troubu rychle zavřete. Bude v ní vlhko, díky tomu rohlíky alespoň trochu vyběhnou (nečekejte v troubě velké drama, celozrnná mouka se nechová jako klasická bílá).
Krok 10: Po 25 minutách by mělo být upečeno. Poznáte to tak, že jeden rohlík v troubě nadzvednete. Pokud bude lehčí, než byste čekali, je ten pravý čas je vytáhnout ven. Do trouby můžete umístit i druhý plech, opět troubu zapařit a upéct druhou várku. Rohlíky nechte stydnout na mřížce, pokropte je trochou vody pro větší lesk.
Krok 11: Rohlíky po vychladnutí zabalte do čisté utěrky. K jídlu budou rozhodně i celý následující den, aniž by ztvrdly.