Hlavní obsah
3,5
(22)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Od čumáčku po ocásek... Moderní trend, který velí zpracovat maso z celého zvířete, ctili řezničtí mistři na každé zabijačce. Letos vás nikdo na zabijačku nepozval? Nezoufejte – různé struktury a chutě masa si můžete vychutnat i v panelákové kuchyni. Vepřové vnitřnosti teď koupíte u každého lepšího řezníka, stačí trocha odvahy a recept na zabijačkový guláš.

30 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
  • 800 g vepřové plece
  • 2 ks vepřová ledvinka
  • 1 ks vepřové srdce
  • 200 g vepřových jater
  • 50 g uzeného špeku
  • 1 lžíce sádla
  • 3 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 200 ml vepřového vývaru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka majoránky
  • 2 lžičky soli
  • 1 krajíc chleba
  • 1/2 l mléka
K podávání
  • 1 ks cibule
  • 1 bochník chleba
Článek

Postup

01.

Večer před přípravou očistěte vepřové ledviny. Opravdu ostrým nožem je naplocho podélně rozřízněte a odstraňte všechny bílé části. Není to voňavá práce, ale vyčištěná vepřová ledvinka bude ve finále lahodná. Pořádně ji operte v několika vodách a na noc naložte do mléka.

02.

Uzený špek nakrájejte na kostičky a spolu se lžící sádla vložte do velkého hrnce. Když pustí větší část tuku a zbělá, přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a na středním plameni za občasného míchání pomalu smažte do světlehnědé barvy (podle velikosti hrnce a cibulí přidejte případně ještě trochu sádla, aby se cibule opravdu smažila).

03.

Omytou a osušenou plec nakrájejte na kostky velké asi 2 × 2 cm, omyté srdce na menší kostky (ze srdce přitom odstraňte tuk a vnitřní struktury tak, že zůstane jenom čistý sval). Vepřové ledvinky vylovte z mléka, opláchněte, osušte a nakrájejte na proužky. Zdatný kuchař s ostrým nožem to zvládne, zatímco se smaží cibule. Pokud si v kuchyni příliš nevěříte, udělejte to raději předem.

04.

Na osmaženou cibuli vsypte připravené maso a pořádně ho opečte ze všech stran. Počkejte, až se vyvaří voda, kterou maso pustilo, přihoďte tři prolisované stroužky česneku, osolte a krátce opečte. Zmírněte plamen, přidejte pepř, kmín a papriku a chvilku míchejte v tuku. Maso zalijte připraveným vývarem tak, aby bylo ponořené zhruba do poloviny, a pod částečně odklopenou pokličkou pomalu duste.

05.

Maso průběžně kontrolujte a dolévejte vývarem tak, aby vždy částečně „vykukovalo“. Teď opláchněte a osušte vepřová játra a nakrájejte je na kostky. Připravte si také chléb – okrájejte kůrky a střídku pořádně rozmělněte.

06.

Zhruba po hodině dušení bude maso částečně měkké. Přidejte k němu do hrnce játra, rozdrobený chléb, dva prolisované stroužky česneku a přilijte vývar. Společně duste ještě asi 20 minut, průběžně kontrolujte a míchejte, až bude všechno maso měkké a chlebová střídka se v guláši rozvaří a zahustí ho. Na závěr přidejte rozemnutou majoránku.

07.

Guláš podávejte podle starých zvyklostí posypaný cibulí a s krajícem čerstvého chleba. A jestli chcete opravdu domácí hostinu, upečte si ke guláši poctivou křupavou šumavu  anebo cibulový chleba.

Co říkáte na zabijačkový guláš? Patří mezi vaše oblíbené pochoutky, nebo si dáte raději bramborový guláš s pikantní klobásou?

Načítám