Hlavní obsah

Klasika jinak: voňavý pivovarský guláš s játry

Hodnocení:
(20)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Guláš patří ve většině rodin mezi nejoblíbenější jídla. A jak by také ne: doměkka podušenému masu ve šťavnaté omáčce jde jen těžko odolat. Pojďte s námi zkusit i oblíbenou verzi na černém pivu – a jako bonus přidejte kousek jater.

Ingredience pro:
4 porce
  • 75 g uzeného špeku
  • 500 g cibule
  • 800 g hovězí kližky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml černého piva
  • 200 g vepřových jater
Článek

Postup

Krok 1: Všechnu cibuli nasekejte najemno, maso odblaňte a nakrájejte na kostky. Špek pokrájejte na kostičky a dejte vyškvařit, pak k němu vložte cibuli a osmhaněte. Když cibule začne zlátnout, přidejte kostky masa a za občasného promíchání nechte zprudka zatáhnout. Přisypte kmín, papriku, sůl, pepř a prolisovaný česnek a nechte koření rozvonět. Pak přidejte protlak a počkejte, až zavoní i on. Podlijte pivem a odpařte alkohol. Nakonec přilijte asi 300 ml vody (aby maso bylo téměř ponořené) a nechte na mírném plameni nebo v troubě vyhřáté na 180 °C asi 1,5 až 2 hodiny pozvolna dusit. Podle potřeby občas promíchejte a podlijte vodou.

Krok 2: Když je maso měkké, přidejte na kousky nakrájená játra. Asi deset minut povařte, aby se játra zatáhla. Čím déle je ale budete dělat, tím gumovější budou. Podle potřeby guláš ještě dochuťte a podávejte s chlebem nebo knedlíkem.

Máte rádi maso na pivu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.