Hlavní obsah

Máte alergii na zvíře? Víme, co dělat, abyste se ho nemuseli zbavit

Foto: Philips

Foto: Philips

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co dělat ve chvíli, kdy vám lékař potvrdí alergii na zvíře, které je už dlouho vaším domácím mazlíčkem? Dát ho pryč je až to poslední, co musíte udělat. Nejprve hledejte vhodné pomocníky, kteří vaši situaci umějí řešit.

Článek

Život se zvířaty nemusí být jednoduchý ani pro zdravé, kteří hůř snášejí všudypřítomnost chlupů. Pro alergiky by ale mohl být i ohrožením zdraví a tomu je dobré zabránit.

Příznaky alergie na mazlíčka

Alergie se většinou projevuje rýmou, slzením, pálením a svěděním očí, někdy kašlem či kožními potížemi. Nejčastěji bývají lidé přecitlivělí na kočky, ale mohou to být i psi či doma chovaní hlodavci. Myslíte si, že se jedná o alergii na zvířecí srst? Je to jinak. Alergeny najdete ve slinách zvířete, v moči či kožních šupinách a srst je jen místem, kde se shromažďují. Právě proto odborníci radí, aby se v domácnostech, kde žijí zvířata a alergici pohromadě, úzkostlivěji dodržovala hygiena: mazlíčka častěji koupejte a čistěte jeho pelíšek, neotálejte s vypráním oblečení, na kterém mohou zůstávat jeho chlupy, a samozřejmě i pečlivěji vytírejte či vysávejte – podle typu podlahové krytiny. A mazané je si na to pořídit praktické pomocníky, kteří vám boj s alergeny ulehčí.

Kvalitní vysavač odstraní nejen chlupy

Jak si vybrat vysavač, který usnadní práci a spolehlivě se vypořádá se vším, co by mohlo alergikům ztěžovat život? „Domácnosti, kde jsou alergici i zvířata, by měly vybírat z modelů z nejvyšší třídy filtrace v kombinaci s vybavením v podobě rotujícího kartáče, který dokáže zbavit chlupů i čalouněný nábytek,“ říká produktový manažer Kasa.cz Petr Štursa.

Přístroj volte i podle toho, jak si poradí s mikročásticemi. „Například technologie třívrstvého omyvatelného filtru zachytí více než 90 procent mikročástic, jako jsou mikroorganismy o velikosti až 0,3 mikronu, a přispěje tak k zdravějšímu domácímu prostředí a větší čistotě vzduchu. Pokud s vámi žije v domácnosti zvířecí mazlíček, oceníte hubici TriActive Turbo s motorizovaným kartáčem, která odstraní zvířecí chlupy z pohovek, polštářů a koberců,“ popisuje Olga Pishchukhina, marketingová manažerka společnosti Philips.

Jaký vysavač pro domácnost s alergikem?

Pokud máte koberce i tvrdé podlahy, vyplatí se vybrat kombinaci vysavače a mopu, která je skvělá tím, že zvládne obojí. Ale vybrat si můžete i pokud máte byt bez koberců, kterým postačí přístroje či pomocníci na vytírání.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bezdrátový vysavač Philips 3 v 1 PowerPro Aqua, hubice TriActive Turbo, funkce vysavače i mopu, optimální vlhčení, funkce ručního vysavače, 5 hodin provozu, cena dle typu od 6499 Kč. Vysavač tyčový ETA Aqualio 1448 90000, nádrž na vodu, pro všechny plochy, kombinace ručního a tyčového vysavače, cena 6999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vysavač a parní mop Bissell 1132N Vac & Steam, vysává i čistí parním mopem, cyklonový, dotykové ovladače, cena 6499 Kč. Rowenta RY7557 Clean & Steam 2 v 1 parní mop a vysavač, cyklonový, nastavení páry podle typu podlahy, cena 7999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Na vytírání tvrdých podlah se hodí podlahová myčka Kärcher FC 5, zároveň vytírá a vysává, bez kontaktu se špinavou vodou, cena 6490 Kč. Vytírání usnadní i Vileda Easy Wring and Clean Turbo, ždímací pedál, cena 1399 KčFoto: Archiv firem

Čistý vzduch i doma

Pro alergiky je zásadní i dobrá kvalita vnitřního ovzduší – a ta je podle testů někdy i výrazně horší než venku na ulici. „V domácnostech se mohou z nábytku uvolňovat i škodlivé plyny jako formaldehyd a prchavé organické sloučeniny, vzduch v interiéru často obsahuje i velmi jemné částice, pyl a další alergeny. A ty by měla umět snadno odfiltrovat čistička. Kvalitní čističky zvládnou odfiltrovat i ultrajemné částice, alergeny a bakterie. Je dobré, pokud má čistička i certifikát účinnosti – například Philips řady 3000 byl testován a certifikován institutem pro alergiky ECARF,“ uvádí Marta Kaczmarczyk, marketingová manažerka značky Philips.

Čističky vzduchu se hodí nejenom pro alergiky, ale i osobám s onemocněním horních dýchacích cest. Vypořádat se dokážou s prachem, pyly, lehkými plísňovými spory či zvířecími alergeny, přičemž ty nejkvalitnější garantují zachycení téměř 100 procent částic rozptýlených ve vzduchu. „Při výběru si ohlídejte, aby čistička měla několikastupňovou filtraci,“ radí Petr Štursa.

Protože čističku budete mít zapnutou třeba i nonstop, dbejte i na to, aby byla tichá. Hodí se znát i její spotřebu. Vybírejte i podle toho, jak velký prostor potřebujete vyčistit – a zajímejte se o to, zda vám dá vědět, že potřebuje vyčistit či vyměnit filtry – pokud je má. 

Jakou čističku si můžete pořídit?

A jaké čističky najdete na trhu? Pár z nich vám představíme. Výhodou je, pokud má indikátor čistoty vzduchu, který vám řekne, kdy je čas ji vypnout – nebo když se umí při vyšších hodnotách škodlivin sama zapnout. Protože bude stát v interiéru, není špatné ji vybírat i podle vzhledu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Philips řady 3000 s technologiemi AeraSense a VitaShield IPS, snímač částic s barevnou vizualizací kvality vzduchu, dotykový displej, zachytí 99,97 % částic, zvládne prostor 95 m², cena 13 999 Kč. Electrolux EAP450, třífázová filtrace, tichá, cena 8999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čistička Airfree P80, TSS technologie bez filtrů, spálí 99 % alergenů, virů, spor, roztočů, zárodků plísní, bakterií, pylů i pachových částic, pro místnost do 32 m², cena 6799 Kč. Guzzanti GZ 998, s HEPA filtrem a ionizátorem, účinnost až 99 %, pro místnost do 30 m², cena je 2599 KčFoto: Archiv firem

Musíte se potýkat s alergií? Napište, co vám pomáhá!

Reklama

Související témata:

Načítám