Hlavní obsah

Máte bolesti? Víme, co může zabrat místo prášků!

Foto: thinkstock

Vzít, či nevzít? To je otázka...Foto: thinkstock

Reklama

Bolí vás hlava, břicho nebo záda, a už saháte po pilulce, abyste měli klid? Máme pro vás pět důvodů, proč ji hned nevzít a zkusit něco jiného. Možná budete překvapeni, co všechno může zafungovat…

Článek

Pochopitelně, že prášky vám umí pomoci od bolesti a dalších potíží zhruba do dvaceti minut. „Ale někdy nejsou nezbytně nutné,“ říká MUDr. Jan Hlusička. Podle něj je potřeba vždy zvážit, zda jejich použití je jedinou možností. Berete-li totiž prášky na bolest či na průjem nebo třeba zácpu často, mohou přestat mít očekávané účinky a vy musíte volit jiné, vyšší dávky, anebo silnější variantu.

5 důvodů proč je nevzít?

  • zvyšují riziko infarktu a mozkové mrtvice
  • dráždí žaludek
  • přinášejí riziko krvácení do trávicí soustavy
  • při kombinaci více léků může dojít k nepříjemným vedlejším účinkům, takže vám nakonec může být hůř
  • množství chemických látek v těle vám může způsobit třeba zhoršení funkce metabolismu, ale také impotenci

Spotřeba se zvyšuje

Podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv se počet volně prodejných léků, včetně analgetik, každý rok zvyšuje. Jestli vás prášky zachraňují od bolesti jen občas, není čeho se bát. Pokud je ale používáte několikrát týdně či i vícekrát za den, buďte obezřetní. Jedním způsobem vám mohou pomoci, druhým však uškodit.

Foto: thinkstock

Na bolest hlavy zkuste nejdřív hodně vody do sklenice a mokrý hadr na čeloFoto: thinkstock

Ještě než po nich sáhnete

Při bolestech hlavy: Zkuste se nejdříve napít, doplnit tekutiny. Bolest hlavy může být důsledkem nízkého množství vody v těle. Funguje i stisk akupresurních bodů – na velkém čelním lupínku (nad čelem) či pod okrajem týlní lebky na obou stranách od středu. Jak moc? „Tlačte na bod přibližně pět sekund, uvolněte na 3 vteřiny tak, že přestanete tlačit, ale prst nechte na místě,“ popisuje fyzioterapeutka Jana Mazalová. Opakujte asi 3x, nejdéle však působte 3 minuty na jeden bod.

Při menstruačních bolestech: „Opakují-li se vám pravidelně, zkuste týden před prvním dnem menstruace vsadit na olej z pupalky dvouleté,“ dává tip léčitelka Jana Paukertová. „Tento za studena lisovaný olej ze semen léčivé rostliny obsahuje esenciální mastné kyseliny, které pomáhají také ještě k celkovému posílení imunity,“ dodává Jana Paukertová. Berte jednu kapsli denně 7 dní.

Foto: thinkstock

Bolest nikdy není příjemná záležitost. Zkuste jí předejítFoto: thinkstock

Při zácpě: „Obecně funguje zvýšené množství čerstvé zeleniny a dostatek vody,“ uvádí výživová poradkyně Aneta Procházková. Sáhnout můžete po potravinách podporující střevní peristaltiku: švestky, řepa, saláty z čerstvého zelí, strouhaná jablka, čočka, melouny, černý chléb, mléko…A pochopitelně se také nezapomeňte dostatečně hýbat.

Při bolestech zad:Komplikovaná záležitost, které lze předcházet preventivně návštěvou fyzioterapeuta, speciálními cviky i některými typy sportu. A pokud neřešíte akutní problém, jsou dobrou prevencí zad kvalitní boty, dobrá matrace na spaní, správný posez při práci s počítačem i v autě, zpevňující formy pohybu (pilates, jóga, bodystyling, posilování) a rehabilitace (masáže, plavání). Naopak, řešíte-li akutní potíže, může vám pomoci kvalitní chiropraktik.

Samozřejmě že existují stavy a situace, kdy už jiné řešení, než polknutí prášku a čekání na jeho účinek není možné. Jindy ale tuhle volbu máte... Jaké alternativy používáte vy?

Reklama

Načítám