Hlavní obsah

Máte na svůj věk málo nebo moc sexu?

Foto: thinkstock

Někde chce sexu moc, jiný málo... kdo ale určí správné množství?Foto: thinkstock

Reklama

Sexuální touhu ovlivňuje mimo jiné i věk! Je vám 20, 30, či 40 let? Víte, kolik pohlavních styků měsíčně byste měli mít, aby vaše tělo nechátralo, ale ani se nepotýkalo s únavou?

Článek

V kdejaké sexuální poradně se dnes a denně množí dotazy typu: „Můj manžel chce sex pětkrát za týden. Je to normální?“ Nebo: „Spíme spolu jednou za měsíc. Stačí to?“ Co je vlastně v sexu „normální“?

Sexuální odborníci se zdráhají vyčíslit, kolik sexu je dost. Určitá hranice by se mohla některým párům zdát zcela nedostatečná, a druhým naopak nereálná, protože některé dvojice spolu mohou žít i bez sexu, na což už v roce 2003 poukázal článek v New York Magazine, který označil vztah bez intimity za novou epidemii, která pohlcuje současnou generaci. Proto když máte sex méně než 10krát za rok, patříte podle odborníků do škatulky sexuální katastrofa, sex jednou nebo dvakrát týdně se považuje za průměr.

Nedosáhnete ani na tento střed? Nezoufejte. Chuť na sex je ovlivněna mnoha faktory, mimo jiné i věkem, jak hlásá tradiční čínská medicína (TCM), která doporučuje odhadovat množství sexu v závislosti na životním cyklu.

Sex ve 30 letech

Mládí vpřed! „Ženy jsou na vrcholu svých sexuálních možností kolem třicátého roku věku, nezřídka dokonce až po třicítce,“ říká sexuolog Petr Weiss. I když muži dosahují vrcholu své sexuální potřeby i aktivity kolem dvacátého roku věku, před třicítkou ještě stále oplývají potřebou „vybití“. Proto si obě pohlaví mohou dopřávat sexu, jak se jim zlíbí, neboť podle výše zmíněného čínského učení sex nikomu nevyčerpá životní sílu. Ba naopak.

Podle výsledků výzkumu společnosti Durex, které vycházejí z výpovědí šestadvaceti tisíc lidí z šestadvaceti zemí světa, je období mezi dvaceti a čtyřiatřiceti lety opravdu velmi sexuálně plodné. Vitalita, snazší navazování vztahů i okouzlení novou láskou nahrávají skvělým sexuálním zážitkům. V tomto období se lidé milují nejvíce.

Sex mezi 30 a 35 lety

Po překročení sexuálního vrcholu je optimální frekvencí pohlavních styků sex dva- až třikrát týdně. Ve hře je stereotyp, únava, péče o děti a domácnost, práce, „okoukaný“ vztah i sexuální praktiky, které se dokola opakují, aneb 5 věcí, kterými muži brzdí ženskou vášeň. Nižší sexuální frekvenci Číňané nedoporučují, aby se prý neobjevily zdravotní potíže od poruch erekce po migrény, vyšší aktivita údajně znamená sáhnout si na dno svých sil.

Foto: thinkstock

Potřeba sexu se s věkem mění, ale partnery sbližuje vždyckyFoto: thinkstock

Sex mezi 35 a 42 lety

Ženská sexuální energie začíná klesat, mužská naopak stoupá. Sladit sexuální požadavky obou pohlaví není lehké, a proto se za ideální v této fázi životního cyklu považuje styk jednou až dvakrát týdně. Vše nad rámec tohoto sexuálního limitu je prý pro tělo stresující. Však taky po pětatřicátém roce věku už na základě celosvětových statistik připadá na týden jen jeden pohlavní styk. Mimochodem, mnozí si kvůli sexuálnímu nabuzení představují vedle sebe někoho jiného. Jestli je to špatně, se dozvíte zde.

42 let a víc

Po 42. narozeninách sexuální energie dál klesá, ženy procházejí menopauzou. Sex jednou týdně nebo jednou za dva týdny je prý tak akorát. Tělo nebude chátrat, ale ani se námahou nevyčerpá.

Tabulky versus realita. Čím se řídit?

Vůbec frekvenci sexu neřešíte? Milujete se tehdy, když máte chuť? Nebo jste už dlouho neměli sex a děláte si starosti? „Sex není o číslech, ale přiznejme si to, milování je nedílnou součástí zdravého vztahu. Oba partneři musí navzájem znát svoje sexuální potřeby a vyvíjet úsilí k jejich uspokojení,“ říká doktorka Jennifer Berman z Los Angeles, expertka na ženskou sexuologii. Podle ní nedostatek sexuální intimity může vést k problémům.

„Popovídejte si o tom, kolik sexu každý z vás opravdu chce, aby mohl být šťastný. Buďte otevření a upřímní. A zavažte se, že budete mít sex aspoň několikrát za měsíc, i kdyby to mělo znamenat, že si ho oba naplánujete jako návštěvu posilovny,“ říká všem, kdo se jí ptají na optimální množství sexu. Připadá vám zvláštní plánovat si horké chvilky? Tak to asi neznáte výhody domluveného sexu.

Vždycky ale záleží hlavně na osobním pocitu. Pokud jste s vaším libidem spokojeni, je to skvělé. Pokud chcete sex jednou za měsíc a váš partner má stejné potřeby (nic nenamítá), není v tom žádný problém. To platí i při každodenním milování.

A jak často se milujete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám