Hlavní obsah

Medové sušenky s včelím pylem

Hodnocení:
(48)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Koupila jsem si pytlík včelího pylu, je skvělý na posílení imunity. Užívám ho jenom tak na lžičku. Jeho nevšední nasládlá vůně a lehce květinová, trochu provokativní chuť mě ale lákaly vyzkoušet ho i v kuchyni. Jako pocta včelám tak vznikl recept na tyto nadýchané medové sušenky s pylem.

Ingredience pro:
20 kusů
Na těsto
  • 1 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 170 g hladké špaldové mouky
  • 1 špetka mleté skořice
  • 1 špetka kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na polevu a zdobení
  • 80 g hořké čokolády 65%
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička včelího pylu
Článek

Postup

Krok 1: V menší misce vyšlehejte metličkou vejce, cukr, olej, med a vanilkový extrakt do pěny. Ke směsi prosejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a skořicí a vypracujte těsto. Bude husté asi jako med a lepivé. Nechte ho v misce, přikryjte fólií a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, klidně i do druhého dne.

Krok 2: Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech papírem na pečení. Z těsta odebírejte navlhčenou lžící hrudky těsta velké asi jako velký vlašský ořech a pomocí menší navlhčené lžičky je klaďte na plech. Hrudky budou neforemné a budou se trochu lepit, to ale nevadí, v troubě se mírně roztečou a vytvoří polokulaté sušenky. Jenom mezi nimi nechte dostatečně velké rozestupy.

Krok 3: Pečte v předehřáté troubě 8–10 minut, možná o minutku déle, ale pozor, aby se spodky nezačaly připalovat. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.

Krok 4: Na čokoládovou polevu rozpusťte v hrnci nad párou nalámanou čokoládu, přidejte lžičku oleje, aby byla tekutější a přelijte vychladnuté perníčky. Nechte polevu chvíli usadit a trochu zchladnout a poté ji posypejte zrníčky pylu. Podávejte, až je poleva úplně ztuhlá. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
15. 7. 2021

Reklama

Sdílejte článek