Hlavní obsah

Podmáslové sušenky s borůvkami

Hodnocení:
(84)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Britská kuchyně nemá moc receptů, které by svět s nadšením přidal do svého receptáře, k anglickému čaji nebo dobré italské kávě ale určitě musíte ochutnat i scones, podmáslové sušenky či koláčky. Tentokrát s borůvkami!

Ingredience pro:
8 kousků
Na sušenky
  • 1.5 hrnku hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 110 g studeného másla
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1.5 hrsti borůvek
Na dokončení
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce třtinového cukru
Na krém
  • 100 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 100 g zakysané smetany
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Mouku smíchejte s cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli a vanilkou.

Krok 2: Do moučné směsi nakrájejte studené máslo a špičkami prstů propracujte, až vznikne jemná drobenka. Pracujte rychle a opravdu jen špičkami prstů, aby se máslo co nejméně zahřálo.

Krok 3: K moučné směsi nalijte studené podmáslí a vidličkou vymíchejte hladké těsto. Nebojte se toho, opravdu stačí jen trocha podmáslí, těsto musí držet pohromadě a neroztékat se.

Krok 4: Úplně nakonec do těsta opatrně zapracujte borůvky – ať už čerstvé, nebo mražené. Z těsta vytvarujte bochánek, položte na plech a rozkrájejte ho na osminy jako dort. Pokud máte čerstvé borůvky, dejte hotový bochánek asi na 15 minut do lednice či mrazáku, u mražených můžete tento krok přeskočit, protože ty těsto dostatečně podchladí samy. Díky podchlazení těsta budou sušenky krásně křehké.

Krok 5: Sušenky od sebe před pečením neoddělujte, ztratily by tvar. Rozkrájený bochánek tak, jak je, potřete smetanou a posypte trochou třtinového cukru. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. 

Krok 6: Šlehačku vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha. Pak vmíchejte zakysanou smetanu a podle chuti můžete ještě lehce dosladit.

Krok 7: Upečené sušenky rozdělte od sebe a podávejte se smetanovým krémem. Skvělé jsou hned po upečení, ale smlsnete si na nich klidně i druhý den, pak už i při uložení do sáčku vysychají a ztrácejí vláčnost.

Přemýšlíte, co rodině či hostům připravíte k nedělní svačině? Zkusíte levné citronové sušenky k čaji nebo vás zlákají pečená jablka s ořechy a karamelovým krémem?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.