Hlavní obsah
3,2
(195)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jsou maličko pracnější, ale výsledek stojí za to. Křehké ořechovo-medové řezy jsou dokonalý zákusek k odpolední kávě nebo k čaji.

35 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g špaldové mouky
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce mléka
  • 200 g másla
Na krém
  • 300 ml mléka
  • 250 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 100 g cukru krupice
Na dohotovení
  • 400 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 80 g třtinového cukru
  • 120 g másla
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte obě mouky. Přidejte cukr, sodu, rozšlehaná vejce, med, pokrájené změklé máslo a mléko. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto. Pak ho rozdělte na dva díly. Z každého vyválejte placku na velikost plechu. 

02.

Jeden plát těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 až 18 minut dorůžova v troubě předehřáté na 160 °C. 

03.

Ořechy nasekejte nahrubo. V pánvi rozpusťte máslo, med a cukr. Přidejte ořechy a nechte je zkaramelizovat. Míchejte do chvíle, dokud se karamel nerozvoní a nebude mít zlatavou barvu. 

04.

Ořechovou směs naneste na druhý plát těsta, rozetřete a dejte péct na 15 až 18 minut do trouby předehřáté na 160 °C.

05.

Mezitím si připravte krém na náplň. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte cukr, škrob a mouku. Uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout. Pak do ní zašlehejte změklé máslo. Víte, jak se odměřuje lžíce mouky?

06.

Na první plát těsta naneste krém a opatrně na něj přeneste upečený plát s ořechy. Koláč nechte rozležet do druhého dne a pak nakrájejte na řezy. 

Máte rádi neobyčejnou vůni, kterou jídlům a nápojům dodává med? Bude vám chutnat medová bábovka s ořechy a kořením a svařák s medem. Anebo vyzkoušíte skvělý recept na medový chléb?

Reklama