Hlavní obsah
3,1
(116)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Lehké letní ovoce si žádá lehké letní recepty. Tyhle skotské (nebo podle některých zdrojů prý zase irské) sušenky se nazývají scones a jsou něco mezi měkkou máslovou sušenkou a buchtičkou. Jejich historie sahá prý až do 16. století, my můžeme konstatovat jen jedno: jsou jednoduché, skvělé a s letním ovocem se doplňují naprosto dokonale.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
16 sušenek
Na těsto
  • 110 g hladké mouky
  • 110 g hladké celozrnné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 130 ml podmáslí
  • 1 lžíce másla
Na zpracování a dokončení
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 200 g čerstvého ovoce
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 220 °C. Oba druhy mouky, sůl, rovnou lžičku sody a cukr promíchejte v míse, můžete přidat i špetku vanilky. 

02.

Přidejte kousek másla a zapracujte ho do mouky jako drobenku. Pak udělejte uprostřed důlek a do něj nalijte podmáslí. Vypracujte jednolité a téměř hladké těsto.

03.

Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rukama propracujte a pak z něj rukama vytvarujte asi 1,5 cm vysokou placku. Z té vykrajovátkem vykrájejte tvary, nejlepší jsou kruhovité nebo hranaté. Pokud vykrajovátko po ruce nemáte, použijte rádélko či nůž a těsto jen rozkrájejte.

04.

Sušenky klaďte s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 12–15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

05.

Hotové scones můžete podávat s čerstvým ovocem, případně i bílým jogurtem, prokrojit a namazat máslem a marmeládou. Ovoce či rozinky můžete ale klidně přidat už do těsta.

Mezi sezonní ovoce teď patří jahody s rebarborou, takže určitě zkuste tyhle křehké koláčky. Nebo si dáte raději makovou roládu s tvarohovým krémem?

Reklama

Načítám