Hlavní obsah

Melounové osvěžení: Zchlaďte se koktejlem, závitky i „pizzou“

Foto: Greta Blumajerová

Osvěžující dobroty z melounu jsou to pravé do horkých letních dníFoto: Greta Blumajerová

Reklama

V létě snad neexistuje lepší dezert než dobře vychlazený meloun. Co ale, když máte chuť na něco rafinovanějšího? Máme pro vás hned tři tipy na snadné letní osvěžení. Naslano i nasladko!

Článek

Hledáte inspiraci na originální letní dobroty, které krásně vypadají, a jejich příprava přitom nezabere příliš času? V tom případě vsaďte na meloun! Vykouzlíte z něj originální drinky, dezert i hlavní chod a nemusíte se přitom obávat o svou linii, protože obsahuje hlavně vodu (vodka a mátový sirup v našem melounovém koktejlu nejsou vidět, takže se vlastně nepočítají, souhlas :-)?).

Zeleninové letní závitky

Na 4 porce potřebujete: ¼ cukrového melounu, 3 mrkve, ¼ hlávky červeného zelí, 2 hrsti bazalky, 16 plátů rýžového papíru. Na dip: 3 lžíce arašídového másla, ½ hrnku vody, stroužek česneku, 2centimetrový plátek zázvoru, 2 lžíce sójové omáčky, ½ limety

Foto: Greta Blumajerová

Jídlo plné zeleniny, co vás neodrovná na zbytek dne. A ta arašídová omáčka!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Meloun oloupejte a nakrájejte na asi 8 cm dlouhé proužky, mrkev nastrouhejte najemno a zelí nakrouhejte. Do mísy nalejte teplou vodu, papír v ní nechte chvilku změknout, a když jde snadno ohýbat, přendejte ho na podložku. Do spodní třetiny pak poskládejte lístky bazalky, proužky melounu, mrkev a zelí a zabalte. Jak na správné balení letních závitků, se podívejte do článku Jak na vietnamské letní závitky? Máme pro vás přesný návod. Závitky můžete ještě překrojit napůl.

Arašídové máslo, prolisovaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor přelejte asi půl hrnkem vařící vody, rozmíchejte a dochuťte sójovkou a limetovou šťávou. Podávejte spolu se závitky.

Tip: Do závitků použijte i jinou oblíbenou zeleninu a ovoce nebo je doplňte proužky tofu, omelety či pečeného masa a krevet.

Melounové osvěžení s mátou

Na 4 drinky potřebujete: ½ hrnku cukru krupice, ¼ hrnku vody, hrst máty, několik kapek zeleného potravinářského barviva (lze vynechat), ¼ vodního melounu, 4 panáky vodky, led

Foto: Greta Blumajerová

Ledově vychlazený meloun, vodka a svěží mátový sirup tvoří perfektní letní drinkFoto: Greta Blumajerová

Postup: Cukr, vodu a nasekanou mátu 10 minut povařte, sceďte, lehce dobarvěte a nechte vychladnout. Meloun pokrájejte na menší kousky, tyčovým mixérem rozmixujte, přeceďte od zrníček a smíchejte s vodkou. Do sklenic rozdělte sirup, na něj opatrně vložte led a přelejte melounovou šťávou.

Tip: Jestli se vám nechce vařit domácí mátový sirup, trochu zašvindlujte a použijte klasickou zelenou (mátový likér).

Melounová „pizza“ s kokosem

Potřebujete: vodní meloun, kelímek řeckého jogurtu nebo smetany, med, letní ovoce dle chuti (maliny, borůvky, nektarinky, jahody), hrst kokosových lupínků, čerstvou mátu

Foto: Greta Blumajerová

Hledáte vtipný způsob, jak servírovat meloun? Vsaďte na pizzu!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Kokos nasucho opražte na pánvi, aby se rozvoněl a trochu chytil barvu. Jogurt dle chuti oslaďte medem a omyté ovoce pokrájejte na kousky o velikosti sousta. Meloun nakrájejte na plátky (zbylá dužnina je pak ideálním důvodem k přípravě melounového koktejlu z předchozího receptu :-)), každý rozdělte ještě na 6 dílků a potřete oslazeným jogurtem. Posypejte ovocem, opraženým kokosem a lístky máty a můžete podávat!

Tip: Meloun chutná stejně dobře i naslano, jen ho místo s jogurtem a ovocem podávejte s rozdrobenou fetou, černými olivami a zakápnutý balzámovým octem.

Dáváte přednost klasice v podobě vodního melounu, nebo vám chutnají i různé druhy toho cukrového?

Reklama

Načítám