Hlavní obsah

Menstruace v 21. století? Hitem je kalíšek i houba

Foto: Fotos593, Shutterstock.com

Foto: Fotos593, Shutterstock.com

Reklama

Trendy zasahují do všech oblastí života, včetně menstruace. Že by už tamponům a běžným vložkám odzvonilo? Podívejte se, jaké menstruační pomůcky teď frčí a pro koho se hodí.

Článek

Doby, kdy si ženy během svých dnů dávaly do kalhotek mech, jsou pryč už dávno. Ale není pomalu na ústupu i éra jednorázových vložek a tamponů? V posledních letech od nich totiž mnoho žen ustupuje. Jak tedy menstruaci řeší?

Příroda i peněženka poděkují

Běžné jednorázové vložky a tampony kombinují hned několik nevýhod. Vyrábějí se ze syntetických materiálů a kvůli čistému vzhledu se bělí chlorem. To může u citlivějších žen narušovat přirozené prostředí uvnitř vagíny.

Rozklad jedné vložky nebo tamponu navíc trvá zhruba 200 až 400 let a průměrná žena jich během svého života spotřebuje více než 15 000, což je velká zátěž pro planetu, ale i pro vaši peněženku.

Přírodu pomohou šetřit speciální jednorázové vložky a tampony, které se vyrábějí z kompostovatelných materiálů, například z biobavlny, celulózy nebo kukuřičného škrobu. Ty navíc neobsahují syntetické látky s potenciálem působit dráždivě. Co vás ale nejspíš nepotěší je vyšší cena. Balení 10 kusů stojí kolem 100 korun.

Foto: Dmitri Ma, Shutterstock.com

Vložky a tampony se bělí chlorem. To může vyvolat alergiiFoto: Dmitri Ma, Shutterstock.com

Látková varianta

Další alternativou jsou látkové vložky. Nejčastěji se vyrábějí z bavlny nebo z biobavlny a dalších přírodních materiálů, které jsou velmi pohodlné na nošení. Za jednu vložku zaplatíte zhruba od 130 korun výše, ale nepotřebujete jich tolik. Při výměně mimo domov se hodí pořídit nepropustnou taštičku, kam použitou vložku uložíte. Nevýhodou je samozřejmě potřeba pravidelného praní.

Houba na 6 měsíců

Pomůckou při menstruaci, která může nahradit tampony, je i mořská houba. Před zavedením se namočí a potom se postupuje jako u běžného tamponu. Po určité době se vyjme, vyždímá, omyje a znovu zavede. Životnost je zhruba 6 měsíců, k dispozici jsou různé velikosti a cena začíná na 100 korunách. Před začátkem menstruace je žádoucí houbu vydezinfikovat, například octovým roztokem (1 lžička octa na 200 ml vody).

Gumový kalíšek

Velký boom zažívá menstruační kalíšek – pomůcka, která vydrží až deset let průběh menstruace hodně usnadní.

Foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

Menstruační kalíšek je vyroben z lékařského silikonu a vydrží až 10 letFoto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

„Uživatelky menstruačních kalíšků poukazují zejména na jejich ekologický přínos a pocit větší svobody, kdy není nutné stále propočítávat množství potřebných tampónů. Také se objevují odborná vyjádření, která poukazují na snížení rizika toxického šoku,“ uvádí gynekolog Hynek Heřman z ordinace Gynprag. Jde o onemocnění spojené s užíváním tamponů, které vyvolávají bakterie. Projevuje se mimo jiné zvýšenou teplotou, vyrážkou nebo zažívacími problémy.

Kalíšek se nejčastěji vyrábí z lékařského silikonu, neulpívají na něm bakterie a při používání nevzniká nepříjemný zápach. Zavádí se podobně jako tampon, ale vyžaduje to cvik. I u kalíšku platí, že se vyrábí v několika velikostech. Cena začíná na 300 korunách. Po 3 až 12 hodinách – opět v závislosti na síle krvácení – se vyndá, vylije, opláchne a znovu zavede. Na začátku nebo na konci menstruace ho stačí vyvařit ve vodě.

Řiďte si menstruaci sama

A to nejzajímavější na konec. Při takzvané volné menstruaci, neboli bezvložkové metodě jde o to, ve vhodný moment krev uvolnit na toaletě. Krev se totiž nějaký čas shromažďuje v děloze a teprve poté se uvolní. K volné menstruaci nejsou potřebné žádné pomůcky. Cílem je natrénovat uvolňování čípku, skrze který protéká menstruační krev. Nejprve se doporučuje chodit na toaletu v pravidelných intervalech, třeba po třech hodinách, a snažit se cíleně uvolňovat krev. Některé ženy po určité době už pak samy poznají, kdy je potřeba se na toaletu vydat.Tento způsob ale rozhodně nepůjde každé.

„Na vůlí ovládané uvolnění menstruační krve mají, spíše než svaly pánevního dna, vliv individuální anatomické poměry, tedy pozice dělohy, která se může změnit například při poloze v sedě na toaletě,“ říká gynekolog Lukáš Hruban z Gynekologicko-porodnické kliniky LF MU a FN Brno. Za pokus to stojí, co říkáte?

A co používáte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám