Hlavní obsah

Smrtící štíhlost

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Posedlost hubnutím ohrožuje vaše zdravíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Být opravdu štíhlá po vzoru modelek, to je přáním mnoha z nás. Také většina průzkumů dokazuje, že „alespoň" pár kilo by si přála shodit prakticky každá z nás. Od 60. let minulého století, „doby Twiggy", jsme svědky módního směru, který razí trend extrémní štíhlosti. Je ale zdravý?

Článek

Časopis Uzlíček

Prodané náklady časopisů, které se zabývají dietami, stále stoupají. A tak držíme rýžovou dietu, jablečnou dietu, tukožroutskou dietu a mnoho dalších. Kde je ale ta vysněná hranice spokojenosti s kilogramy? Kde se zdravý životní styl zvrhne v nesmyslnou honbu za ultraštíhlostí, která ve výsledku vede ke zvracení jídla či naprostému hladovění?

Mentální anorexie a bulimie - co to vlastně je?

Mentální anorexie je porucha příjmu potravy, která se vyskytuje od útlého dětství až do dospělosti. Je charakterizovaná úmyslným snižováním váhy, které si pacient způsobuje a udržuje sám. Popisy narušeného příjmu potravy jsou známy od starověku. Již Galén v antické době a později Hippokrates ji nazval anorexia nervosa, což znamenalo neurotické odmítání potravy. Jedná se o extrémní vyhubnutí s hyperaktivitou bez somatické příčiny.

Mentální bulimie je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání, spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti. Nemocný obvykle všechno, co pozře, nuceně vyzvrací, protože má výčitky svědomí. Velmi často se tyto dvě poruchy příjmu potravy střídají.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ne a ne otěhotnět? Možná díky poruše příjmu potravyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Koho tyto nemoci postihují?

Popisujeme-li problém z hlediska budoucího těhotenství, musíme říci, že mentální anorexie a bulimie postihují především ženy, které pravděpodobně budou chtít otěhotnět. Odborné údaje a statistiky totiž hovoří o zhruba 1 až 2 % nemocných mentální anorexií v populaci, u mentální bulimie se jedná o alarmující číslo 8-10 %! Rizikovou kategorií jsou dívky a ženy ve věku 13 až 25 let. „Naší typickou klientkou je mladá, asi dvacetiletá žena, většinou studentka, často současně i pracující, velmi inteligentní, ctižádostivá a perfekcionistická," popisuje PhDr. Ing. Jana Sladká Ševčíková z občanského sdružení Anabell, které nemocným s poruchami příjmu potravy pomáhá. „Přitom je potřeba ale upozornit, že k nevhodným stravovacím návykům, které mohou vést až k závažným problémům, ať již somatického nebo psychického charakteru v souvislosti s příjmem potravy, inklinuje až 6 % osob v této rizikové kategorii," upřesňuje nebezpečné číslo PhDr. Ing. Sladká. Začátek onemocnění se za poslední roky stále více posouvá do mladších věkových skupin a dnes už nejsou výjimkou ani osmileté holčičky s poruchami příjmu potravy! Častěji se mezi klientkami Anabell vyskytují ženy z měst.

Reklama

Načítám