Hlavní obsah

Meteorický roj, vzpomínky na konec války i královské svatby: víkend bude nabitý akcemi

Foto: Michal Kimmel, Shutterstock.com

Foto: Michal Kimmel, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květen patří mezi nejkrásnější měsíce v roce, a pokud se vyvede počasí, pak je ideální pro výlety s rodinou, přáteli nebo za zajímavostmi. Máme pro vás pár tipů na akce a aktivity, které by bylo škoda v následujících dnech přehlédnout.

Článek

Celý květen je měsícem lásky, ale jestli byste po prvomájovém polibku neměli na něco zapomenout, pak to je Svátek matek, který budeme slavit v neděli 8. 5. Maminkám nezapomeňte popřát a třeba jim můžete udělat radost i malým rodinným výletem. Příležitostí je spousta.

Tuchlovická pouť

Líbilo by se vám zažít pravou staročeskou pouťovou atmosféru plnou tance, zpěvu, hraní i dobrého jídla a pití? Pak si udělejte čas dnes nebo zítra a zajeďte do Tuchlovic, dnešní večerní program se bude konat i v nedalekém Novém Strašecí. Festival začíná v pátek odpoledním koncertem v kostele sv. Havla, během sobotního programu vystoupí kromě mnoha folklórních souborů i Pavel Žalman Lohonka. Nebude chybět ani tradiční večerní nokturno aneb pohodové muzicírování, tancování a povídání.

Vstupné na pořady Středočeského folklorního festivalu je dobrovolné.

Foto: Tuchlovická pouť

Tuchlovická pouť je jedním z největších středočeských folklorních festivalůFoto: Tuchlovická pouť

Hrnčířské trhy

Milovníci keramiky se dvakrát do roka scházejí na trzích v Berouně. První šanci budou mít letos právě tuto sobotu a v neděli. Umělců a dílen se představí spousta, můžete se potěšit pohledem i nákupem všeho od hrnků po sochy. Hrnčířské trhy se konají od 8 ráno do pěti odpoledne. Můžete si tam dojet pro nové hrnky, ale i bižuterii nebo plastiku do zahrádky – stoprocentně najdete nejméně jednu věc, do které se ihned na místě zamilujete.

Foto: Keramika Horálek

Keramiku v nejrůznějších podobách najdete tento víkend v Berouně. Zahradu si můžete ozdobit například podobnou sochou, jakou vyrábí Keramika HorálekFoto: Keramika Horálek

Jak vznikají dějiny

Stránky dějepisu jsou možná nuda, ale když je možnost vidět na vlastní oči „Jak vznikají dějiny“, je to jiná káva. Vše můžete zažít na vlastní kůži víkend na Plumlově nedaleko Prostějova. Od 9:30 do 18 hodin tam bude probíhat gotický rytířský turnaj se vším, co k tomu patří. Představí se vám nejen skupina historického šermu Nuntius Regis a šermířský spolek Rotenburk, ale i kejlíř, fakír a žonglér Zdeněk. Můžete nahlédnout do kovářské dílny nebo obdivovat umění sokolníka. Součástí akce jsou i komentované prohlídky zámkem a mimořádně i prohlídky pohádkových hradních sklepů.

Foto: Zámek Plumlov

Na hradě a zámku Plumlov kousek od Prostějova můžete zažít víkend plný řinčení zbraní a brněníFoto: Zámek Plumlov

Ukliďme Šumavu

Milujete Šumavu a rádi se tam vracíte? Pak byste pro ni třeba chtěli i něco udělat. Příležitost budete mít tento víkend při akci Ukliďme Šumavu – její stezky, cesty nebo studánky. Přijet můžete sami, ale klidně i s rodinou nebo jako celá skupina. Na informačním středisku Kvilda nebo Stožec dostanete úklidové pytle a rukavice, stejně jako mapu s trasami úklidu. Podrobnosti a kontakty najdete na stránkách NP Šumava.

Foto: Milena Sojková / MAFRA / Profimedia

Jarní úklid nepotřebuje jen váš byt, ale i Šumava. Pokud chcete pomoci, pak je tento víkend tím pravýmFoto: Milena Sojková / MAFRA / Profimedia

Slavnosti svobody v Plzni

Letos budou mít Slavnosti svobody v Plzni kromě tradiční tváře i trochu jiný nádech. Po covidových letech tu opět budou hromadné oslavy, takové, na jaké jsou Plzeňané i další návštěvníci zvyklí, celou akcí se ale bude prolínat i připomínka těch, kteří za svobodu bojují v ulicích ukrajinských měst

V Plzni se slavnosti konají od roku 1990 a vrací se do května 1945, do osvobození americkou armádou. Program je rozdělen do několika částí, tradiční je konvoj vojenských historických vozidel nebo setkání u památníků II. světové války nebo beseda s veterány.

Foto: archiv Slavnosti svobody

Slavnosti svobody se tradičně konají v Plzni a můžete se na nich potkat s dobovou, ale i nejmodernější armádní technikouFoto: archiv Slavnosti svobody

Svatba jako řemen 

Od 7. 5. do 6. 7. 2022 můžete (od čtvrtka do neděle a o státních svátcích) zažít Svatbu jako řemen. Jde o výstavu v Letohrádku Mistrovských v Brně, která mapuje, jak probíhaly svatby od konce 19. století po dosud nejsledovanější svatby světa – třeba lady Diany s princem Charlesem a jejich synů Williama a Harryho.

Oslní vás nádherné šaty, závoje, svatební kytice nebo hostina z doby secese? A víte, že nevěsty dříve často oblékaly svatební šaty v červené barvě se zlatým zdobením? Nebo se spíš budete bavit dobovými fotografiemi i oznámeními?

Foto: letohradekbrno.cz

Čeká vás svatba, nebo se vám prostě líbí atmosféra, kterou tyto obřady mají? Navštivte výstavu Svatba jako řemen v Letohrádku Mistrovských v BrněFoto: letohradekbrno.cz

Na setkání s českými velikány

Petr Prouza je spisovatel a novinář, v jeho dílech najdete jak prózu, tak básnické sbírky. Tentokrát se vydal cestou vzpomínek a v knize Na hraně dnů se vrací k výjimečným lidem, se kterými se během života setkal. Asi nejobsáhlejší cesta do minulosti vede ke spisovateli Milanu Kunderovi, se kterým byl v pravidelném kontaktu od 60. let do začátku 70., po několikaleté pauze v něm pokračují od devadesátých let do dnes. Kromě Kundery se v knize můžete těšit i Prouzova přítele Jaroslava Šabatu, básníka Jana Skácela, a mnoho dalších, kteří zde vystupují v menších i větších příbězích.

Foto: Archiv nakladatelství

Foto: Archiv nakladatelství

S láskou máma

Emoce, radosti, trable i všechno ostatní, co se týká těhotenství, porodu, prvních okamžiků po narození miminka, ale i všechna ta dětská „poprvé“ mohou maminky zapisovat do krásně ilustrovaného deníku, který vytvořily herečka Kristýna Janáčková a ilustrátorka Bára z Nikolajky. Vejde se do něj prvních šest let života vašeho dítěte a zcela jistě ho budete brát do rukou a listovat jím ještě dlouhé roky poté.

Foto: archiv Motto

Deník s Láskou máma vydalo Motto, má 272 stran a v e-shopu Book Took ho pořídíte za 379 Kč. Na jeho autogramiádě bylo i mnoho slavných žen, matek – na fotografii Kristýna Janáčková s Aňou GeislerovouFoto: archiv Motto

Meteorický roj Eta Aquaridy

Naše astroložka Naďa Šmídová doporučuje: Od 5. do 8. května sledujte po setmění oblohu! Maximální intenzitu bude mít meteorický roj Eta Aquaridy, přezdívaný Slzy Halleyovy komety. Traduje se, že stáří této létavice je jako lidstvo samo a každoročně se vrací jenom proto, aby pozemšťanům kromě jiného připomněla tisícero dovedností, na které díky civilizačnímu pokroku postupně zapomnělo... Radiant, tedy místo odkud meteority nebo-li „padající hvězdy" vylétají, leží v souhvězdí Vodnáře, jehož signifikátorem je Saturn. Ten se v této době pohybuje v blízkosti hvězdy Sadr ( γ Cygni) ze souhvězdí Labutě a spojení, tedy konjunkce Saturna s hvězdou Sadr má dosti zásadní astrologický i duchovní význam. Prostřednictvím komety přináší z vesmíru obrovskou škálu inspirace, s jejíž pomocí dokážete vyřešit problémy, které už dlouho jakoby visí ve vzduchu, nebo se konečně odhodláte k zásadnímu rozhodnutí, neb vám naznačí směr, kterým pro vás bude nejlepší se vydat, a když se soustředíte, najdete odpověď na otázky, které vám už dlouho leží v hlavě... Požehnáním je ale zejména pro jedince, kteří se v jakékoliv oblasti života ztratili sami sobě a bloudí pořád v kruhu. Konečně uvidí světýlko na konci tunelu a z temného bludiště vyjdou na světlo ven! 

Reklama

Související témata:

Načítám