Hlavní obsah

Výlety po Česku: To nejlepší podle krajů

Foto: Tatiana Popova, Shutterstock.com

Foto: Tatiana Popova, Shutterstock.com

Reklama

Česko je možná malá země, ovšem co se cestování týká, je až překvapivě rozmanitá. Není jediného zdejšího kraje, který by výletníkům neměl co nabídnout. Kam vyrazit, když bydlíte ve středních Čechách, na Karlovarsku nebo třeba v Moravskoslezském kraji?

Článek

Chystáte teď na podzim nějakou tu tour po Česku? Jestliže ano, určitě si pečlivě prostudujte to nejlepší, co vám mohou jednotlivé kraje nabídnout.

Jihozápad

Jihočeský a Plzeňský kraj

I když do Česka přijede cizinec, jakmile se řekne Plzeňsko, má jasno – sem se musí podívat za pivem! Kromě pivovaru ale v Plzni stojí za to navštívit i architektonický klenot v podobě interiérů navržených Adolfem Loosem, evropským velikánem první třetiny 20. století.

Milovníci panenské tiché přírody si přijdou na své na Domažlicku, kde se rozkládá chráněná krajinná oblast Český les. K jihočeským přírodním klenotům pak patří samozřejmě Šumava, Blanský les nebo Novohradské hory. Letní nutností při cestě do těchto krajů je Lipno nad Vltavou.

A největší klenoty z hradů a zámků? To jsou jistě Červená Lhota, Hluboká nad Vltavou a hrad Zvíkov. A pak samozřejmě Český Krumlov s přenádherným zámkem a doslova čarokrásnými uličkami historického centra.

Foto: Martin Mecnarowski, Shutterstock.com

Nejen díky svému umístění patří hrad Zvíkov mezi nejzajímavější české hradyFoto: Martin Mecnarowski, Shutterstock.com

Severozápad

Karlovarský a Ústecký kraj

Jako z pohádkového fantasy filmu působí národní park České Švýcarsko, možná nejkrásnější přírodní oblast u nás a také jedno z největších lákadel severozápadních Čech. Zde vás čekají dech beroucí skalní vyhlídky i prohlídka ikonického přírodního skalního mostu známého jako Pravčická brána.

Jestli může takové kráse něco aspoň trochu konkurovat, pak je to půvab lázeňského města Karlovy Vary, jehož kolonádu s léčivými prameny si stojí za to projít nejen v době, kdy se zde sjedou davy filmových nadšenců. Kdo má rád historii, pak v této oblasti jistě nemine hrad Loket a památník Terezín.

Foto: Tatiana Popova, Shutterstock.com

Nad řekou Ohří se tyčí hrad Loket, během jehož návštěvy můžete zajít také na ochutnávku do tamního pivovaruFoto: Tatiana Popova, Shutterstock.com

Střední Čechy

Praha a Středočeský kraj

Pokud do hlavního města moc nejezdíte, je volba procházky vcelku jasná – vydejte se Královskou cestou, která vede od Prašné brány přes Staroměstské náměstí, Karlův most až na Pražský hrad. Tudy totiž v minulosti vedla korunovační cesta.

Zavítejte i do dalších pražských parků, jako je například Grébovka a její viniční altán nebo park u zámku Průhonice. Za návštěvu stojí i Botanická zahrada Praha, která přímo sousedí s pražskou zoo. Pokud hledáte méně vytížené lokality Prahy, budete mile překvapeni například prohlídkou barokních prostor bývalé Invalidovny.

Jedno z nejkrásnější měst středních Čech je Kutná Hora, kde uvidíte mnohem víc než jen unikátní Kostnici. Nejvýznamnější z hradů a zámků jsou Karlštejn, Konopiště a Loučeň, kde se nachází největší Labyrintárium v Evropě. Velkým zážitkem je i výlet do vápencových lomů Malá a Velká Amerika (té druhé se říká český Grand Canyon).

Foto: Daniel Karfik, Shutterstock.com

Z předzahrádky zámku Konopiště budete mít krásný výhled na přilehlý rybníkFoto: Daniel Karfik, Shutterstock.com

Severovýchod

Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj

Hradci Králové se kvůli překrásné architektuře, o kterou se v minulém století zasadili architekti Josef Gočár a Jan Kotěra, přezdívá Salon republiky. Ten byste určitě neměli minout.

Přestože Hradečáci by možná měli jiný názor, do blízkého Liberce, z jehož centra se snadno dostanete na ikonický Ještěd, zamiřte také. Z měst v této oblasti jmenujme také Litomyšl a její nádherný zámek. Z přírodních krás patří mezi ty nejvýznačnější skalní město v Adršpachu a samozřejmě Harrachov v Krkonoších. Ze zámků a hradů ještě zmiňme Sychrov a Bezděz a Hrádek u Nechanic.

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Původně barokní zámek Sychrov se dnes mnohdy přezdívá jako české VersaillesFoto: BearFotos, Shutterstock.com

Jihovýchod

Kraj Vysočina a Jihomoravský

Vysočina se v porovnání s jižní Moravou může zdát jako chudý příbuzný, ale nenechte se zmást – nachází se zde hned tři místa zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO, a to je nejvíc ze všech krajů. Je to pohádkové historické jádro města Telč, židovská čtvrť v Třebíči a Zelená Hora u Žďáru nad Sázavou se slavnou Santiniho stavbou hvězdicového kostela.

Co se jižní Moravy týká, než vyrazíte za vínem, začněte v Brně, kde kromě Zelného trhu v historické části města a hradu Špilberk musíte vidět ještě slavnou funkcionalistickou Vilu Tugendhat.

Už pár kilometrů od Brna začínají krásné vinné stezky, mezi nejvýznačnější lokality pak patří Mikulov, oblast kolem Lednice a Valtice, kde, aby toho nebylo na jednu oblast málo, se nachází možná nejkrásnější zámek v Česku. Zapomenout ale nemůžeme ani na Moravský kras a legendární propast Macochu.

Foto: zedspider, Shutterstock.com

Zámek Lednice je nejnavštěvovanějším zámkem v Česku. Když do zdejších krajin zavítáte, určitě by vás neměla minout aspoň krátká zastávka ve vinných sklípcíchFoto: zedspider, Shutterstock.com

Střední Morava

Olomoucký a Zlínský kraj

Za návštěvu v tomto případě stojí obě hlavní města – v Olomouci můžete obdivovat historické centrum korunované radnicí s orlojem a velkolepým sloupem Nejsvětější Trojice. Zlín nabízí zoologickou zahradu nebo Baťovo impérium včetně slavné Jednadvacítky, ve své době jedné z nejvyšších staveb Evropy. Když už jsme u Bati, fantastický výlet na kole i na vodě vás čeká také kolem Baťova plavebního kanálu. Kdo má rád hrady a zámky, nechť vyrazí na Bouzov nebo Helfštýn. A jeden tip pro gurmány – Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích vás bude bavit.

Foto: Martin Mecnarowski, Shutterstock.com

Hrad Bouzov byl založen ve 14. století a přes řadu úprav a dostaveb z něj středověk stále dýcháFoto: Martin Mecnarowski, Shutterstock.com

Moravskoslezsko

Moravskoslezský kraj

Začneme Ostravou, kde kromě Stodolní ulice, známé pro svůj rušný kulturní noční život, stojí za návštěvu i zmodernizovaný komplex bývalých Vítkovických železáren nebo kamenouhelný důl Michal. Rodinám s dětmi se určitě bude líbit ostravská zoo a milovníci romantiky by neměli vynechat zámeček Raduň.

To nejlepší na Moravskoslezku jsou ale Beskydy! Dejte si Pustevny a beskydskou hřebenovku nebo výšlap na nejvyšší vrchol Lysou horu či druhý nejvyšší vrchol Smrk, po jehož severní straně se nachází půvabné vodopády Bučacího potoka.

Foto: Kefca, Shutterstock.com

Romantický zámeček Raduň se pyšní rozsáhlou zahradou, ale třeba i unikátní oranžeriíFoto: Kefca, Shutterstock.com

Reklama

Načítám