Hlavní obsah

Je normální během těhotenství nenávidět svého partnera?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Manžel vám leze hrozně na nervy. Sedí na gauči, chroupe lupínky, kouká na televizi a vy se modlíte, aby se k vám nechtěl přiblížit. Nesnášíte ho. Přejde to, až porodíte? A je vůbec vaše antipatie spojená s těhotenstvím?

Článek

Těhotenství není zrovna nejkrásnější období v životě ženy. Zácpa, pálení žáhy, otékání nohou, hemoroidy, výkyvy nálad, nevolnost, křečové žíly, strie nebo bolestivá prsa jsou běžné problémy, které řeší téměř každá nastávající maminka. Těch, u kterých probíhá těhotenství naprosto hladce, je skutečně málo. O čem se však příliš nemluví, jsou pocity, které některé ženy cítí během tohoto choulostivého období ke svému partnerovi. Jak moc je pravděpodobné, že se s příchodem pozitivního těhotenského testu láska změní v nenávist? A vrátí se láska, až martyrium těhotenství skončí?

Emoce v těhotenství

„Od té doby, co jsem těhotná, svého partnera nesnáším. Dřív bylo všechno v pořádku, ale teď nemůžu vystát, co říká, jak se obléká i jaké má názory. Když vedle mě něco jí, každé sousto je útokem na má nervová vlákna. Na mozek mi leze hlavně pomalé chroupání bramborových lupínků. Vraždila bych za to,“ popisuje svoje pocity třicetiletá Monika a pokračuje ve vyprávění, které naznačuje, že i na poli fyzického kontaktu svádí boj.

„Nesnesu partnerovu přítomnost a nedej bože, aby se mě dotknul. Rozčílí mě to na maximum. Vážně se ho štítím, ale na druhou stranu si přijdu hloupě. Miminko je plánované a v minulosti jsem takové pocity neměla. Říkám si, jestli mě tohle všechno přejde, až se malá narodí. Už jen kvůli ní,“ zoufá si těhotná žena a rozhodně není jediná.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Celá dřina přivést na svět dítě je na vás, není divu, že partnerovi tak trochu závidíteFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Hormony a těhotenství

Psycholožka Judith M. Thorne ze Severní Karolíny, která je jednou z odbornic spolupracujících s portálem Psychology Today, říká, že podobné stavy jsou normální. „Tělo ženy se drasticky mění a její hormony kolísají. Nastávající maminka zažívá spoustu nových vjemů, které ji třeba i děsí, a prochází tak nejrůznějšími konfliktními emocemi. To může vyústit v zášť, frustraci i jakousi formu závisti,“ popisuje expertka na duševní zdraví.

Závist vůči partnerovi, který nerodí

Vždyť partner jí, aniž by pociťoval nevolnost, nemusí chodit každých pět minut čůrat, v noci mu nepřekáží velké břicho, takže se vyspí a není vyčerpaný. A vůbec, má to o dost jednodušší, bídák jeden! Podle uvedené psycholožky tato emoce připomínající až nenávist obvykle s příchodem miminka či krátce po jeho narození mizí.

„V každém případě, pokud jsou pocity odporu velmi silné, nebo se chronicky opakují, je již v době těhotenství dobré o nich mluvit, aby se stav ještě nezhoršil. Když ne s partnerem nebo třeba s kamarádkou, tak ideálně s psychologem,“ dodává Judith M. Thorne.

Jiný pohled

Sexuolog Zlatko Pastor z 2. lékařské fakulty UK a FN v Motole to vidí trochu jinak. „Svého partnera můžete nenávidět, kdykoliv se vám zlíbí, a ani k tomu nemusíte mít zvláštní důvody, natož graviditu. Jestli se nacházíte aktuálně ve stavu před těhotenstvím nebo po něm, nehraje až takovou roli. Těhotenství ani rodičovství nedává automaticky klíč ke štěstí či lásce, spíše se v tomto stavu pomalu někam zašantročí nebo ztratí. Svést se to pochopitelně dá na splašené hormony. A do jisté míry, tedy v některých případech, to tak i je.“

Bez lásky se v dlouhodobém partnerství nebo manželství žít dá, ale v opravdové nenávisti ne. „V takovém případě je dobré potopenou loď opustit a brát to tak, že příště můžete mít v záchranném člunu štěstí na lepšího parťáka,“ uzavírá Zlatko Pastor.

Reklama

Načítám