Hlavní obsah

Královské lásky: Charles a Diana

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich „ano“ sledovaly miliony lidí, mluvilo se o svatbě století. Krásná, něžně se usmívající mladá dívka si brala o pár let staršího následníka britského trůnu. A svět věřil v lásku jako z pohádky. Ta se ovšem nekonala. Manželství Charlese a Diany skončilo praním špinavého prádla a bolestným rozchodem.

Článek

Ač se psal rok 1981 a předem domluvené sňatky byly spíše překonanou záležitostí, o vztahu Charlese a Diany rozhodli jiní. Svatba se zdála jako rozumné řešení, ale zapomnělo se na lásku.

Svět je miloval a jejich rozchod mnohé zdrtil, nakonec ale i královna Alžběta uznala, že byl jediným řešením. Jejich vztah byl totiž spíše o žárlivosti, nevěrách a nepochopení. A skončil tragédií.

Dnes je to 40 let od jejich „ano“.

Diana (†36)

Dívka s obrovským srdcem se narodila do aristokratické rodiny a spíše než učení ji bavila hudba a tanec. Nevyrůstala v příliš harmonickém prostředí, byla svědkem ošklivého rozvodu rodičů, zůstala v péči otce a vyrůstala velmi osaměle.

Vzdělání moc nedala, našla si práci v mateřské školce, kterou milovala. Pak se ale na přání královské rodiny začala scházet s Charlesem a možnost stát se princeznou ji v jejích 18 letech zcela přirozeně okouzlila. Dokonce předstírala zájem o lov a přírodu, aby se zalíbila princi i jeho rodině.

Foto: Profimedia.cz

Vypadala jako anděl a působila zranitelně, veřejnost si ji zamilovalaFoto: Profimedia.cz

Charles (72)

Nejstarší syn královny Alžběty II. (95) a prince Philipa (†99) platil v dětství za trochu přecitlivělého a nesmělého, ale nakonec dospěl ve velmi zajímavého a vtipného muže, který slavil u dam úspěchy. Na radu svého oblíbeného příbuzného, lorda Mountbattena (1900–1979), se rozhodl, než se usadí, poznat co nejvíce žen.

Jedna jej ale okouzlila víc než jiné, Camilla (74). Vzdělaná, zábavná, se stejnými zájmy. Bohužel také neurozená a zkušená, což stálo v cestě případnému sňatku. Královna Alžběta si kdysi svou lásku prosadila, její syn to bohužel nedokázal. A když se objevila na scéně rozkošná Diana, bylo v podstatě rozhodnuto...

Foto: Profimedia.cz

Charles nebyl nikdy vyloženě fešák, ale byl vzdělaný, vtipný a citlivý, ženám se líbilFoto: Profimedia.cz

Jak se poznali?

S Dianou se poprvé viděl v roce 1977 v jejím domě, chodil totiž s její sestrou Sarah (66). Tehdy šestnáctiletá dívka mu prý přišla veselá a zábavná a ona se chlubila ve škole, že poznala následníka trůnu. Zásadní bylo ale setkání v červnu 1980, kdy navštívili stejnou akci. Na pikniku si začali povídat o smrti lorda Mountbattena, Diana Charlesovi řekla, že ji bolelo srdce, když jej sledovala během pohřbu a že jí připadal velmi osamělý. Její starostlivost a soucit Charlese okouzlily.

Foto: Profimedia.cz

Na fotkách uměli působit jako zamilovaný pár, ale co se dělo v zákulisí...Foto: Profimedia.cz

Žádost o ruku

Následně byla Diana pozvána na královské sídlo v Balmoralu a média ji začala vnímat jako partnerku následníka trůnu. Ač se rozhodně nedá říct, že by zahořeli láskou, o pár měsíců později proběhly zásnuby. Rodině už docházela trpělivost a otec Charlesovi v dopise doporučil: buď se vyslovit, nebo vztah s Dianou ukončit, aby jí neničil reputaci.

Během zásnubního focení byli dotázáni, zda se milují. Diana řekla, že určitě. Její budoucí muž suše doplnil: „Ať už milovat znamená cokoli...“ Asi nic nedefinovalo jejich vztah lépe.

Foto: Profimedia.cz

Diana prý Charlese překvapila, že bez rozmýšlení na jeho žádost kývla. Možná si měla tenkrát zjistit podrobněji, co obnáší život v královské rodině...Foto: Profimedia.cz

Svatba století

29. července 1981 sledovalo až 750 milionů lidí z celého světa svatbu nádherného páru. Ani jeden z nich si ale ve skutečnosti nebyl jist, že dělá dobře... Diana krátce před svatbou objevila u Charlese náramek, dárek pro Camillu s iniciálami G a F podle přezdívek Gladys a Fred, jak si důvěrně princ a Camilla říkali. Později nazvala svatbu nejhorším dnem svého života.

Foto: Profimedia.cz

Zjistit chvíli před svatbou, že vašeho muže pojí stále silné pouto s bývalkou, to asi není úplná pohádka. A navíc se brali po třinácti schůzkách!Foto: Profimedia.cz

Hledali k sobě cestu

Po svatbě byli na líbánkách a zdálo se, že jsou si blíž. V roce 1982 se stali rodiči malého Williama, oba byli nadšení a v té době asi i spolu šťastní. Doléhaly na ně ale rozdílné představy o společném životě a také o úloze v královské rodině. Diana prosadila, že na cestu po Austrálii a Novém Zélandu pojede syn s nimi. A co se dělo u protinožců, překonalo všechna očekávání. Diana byla hvězdou, davy šílely. Charles žárlil a ona tajně zvracela, protože novou roli těžko zvládala.

Když byla Diana znovu v očekávání, její muž se netajil tím, že si přeje dceru. Když se v roce 1984 narodil Harry se zrzavými vlásky, Charles ani neskrýval zklamání. A prý kvůli této jeho necitlivosti se v ní „něco“ zlomilo a od té doby se ani jeden nesnažili na vztahu pracovat.

Chovali se k sobě čím dál chladněji a brzy se začalo šuškat o vzájemných nevěrách. Charles později přiznal, že v roce 1986 obnovil vztah s Camillou, Diana měla několikaletý vztah s důstojníkem britské armády a jezdeckým instruktorem Jamesem Hewittem (63).

Foto: Profimedia.cz

Snažili se být dobrými rodiči, ale v manželství to vzdaliFoto: Profimedia.cz

A pohádky je konec!

V roce 1992 předseda vlády John Major (78) oznámil parlamentu, že princ a princezna z Walesu žijí odděleně a že za jejich rozchodem nestojí nikdo třetí. Tomu věřil jen opravdu málokdo. O čtyři roky později byli oficiálně rozvedeni.

Během jejich vztahu bojovali nejen mezi sebou, obří tlak na ně vytvářela také média. Zveřejňovala tajné nahrávky hovorů Charlese s Camillou, kdy on jí špital, jak by chtěl být jejím tamponem. Spekulovala o tom, kdo je otcem Harryho a s kým měla Diana poměr.

Že by po rozvodu mohli konečně žít život, jaký si přáli? Osud měl jiné plány. Diana se zájmu novinářů o svou osobu nezbavila a jen rok po rozvodu tragicky zahynula během autonehody v roce 1997 po boku svého tehdejšího partnera Dodiho Al-Fayeda (†42). Charles musel několik dalších let počkat, než mohli s Camillou veřejně vystoupit jako pár.

A tak se zdá, že jediné, co z téhle královské lásky vzešlo dobrého, jsou synové William a Harry. Ti naštěstí nejdou ve stopách rodičů a oba dva si vzali ženy, které si vybrali.

Foto: Profimedia.cz

Z nezkušené Diany se stala královna lidských srdcí, která měla veřejnost na své straně. A uměla to Charlesovi pěkně osolit. Těmto šatům se například říká „revenge dress“, šaty pomsty, a Diana si je oblékla v červnu 1994 v ten večer, kdy Charles veřejně přiznal, že jí byl nevěrnýFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám