Hlavní obsah

Nejlepší babské rady proti chrápání: Míček pod pyžamo, máta a vypláznutý jazyk

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemůžete spát, protože váš partner ukrutně chrápe? Ráno se budíte unavení a pro spolunocležníka nenacházíte milá slova? Věřte, že chrápání obtěžuje i jeho samotného, i když se neslyší. Co pomáhá?

Článek

Chrápat mohou ženy i muži, i když pánové chrápou kvůli užšímu hrdlu častěji. Větší sklony k tomu mají také kuřáci, obézní lidé, konzumenti alkoholu nebo astmatici. Objevit se může u žen také v pozdějším věku a spojitost má s ochabujícím svalstvem. Nemusíte si ale hned dělit ložnice, abyste se ráno probouzeli svěží. Co vám zajistí, při troše štěstí, klidnou noc?

Podcast IF si můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v aplikacích Spotify či Apple Podcast.

Bílý šum a elektronický monitor

Proti chrápání koupíte různé kolíčky na nos, ústní spreje, náustky a stahující popruhy, které by měly potíže zmírnit. Spolunocležníkům dobře poslouží obyčejné špunty do uší. Jde to ale i moderněji.

Pořídit můžete elektronické aktivní špunty, které pouští do uší jemný zvuk bílého šumu (třeba vlnění moře nebo praskání dřeva), který potlačuje okolní rušivé zvuky. Pro samotného chrápajícího partnera můžete pořídit elektronický monitor chrápání. Má za úkol registrovat chrápání, a když ho zaznamená v určité intenzitě, spáče probere ze spánku pomocí vibrací nebo elektrických impulzů (je to trochu podobné jako elektronický obojek pro psy). Může mít podobu masky na oči, pásu kolem hrudníku nebo hodinek.

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

S vyšším věkem přibývá chrápajících ženFoto: Production Perig, Shutterstock.com

Změňte polohu

Lidé se sklony k chrápání by neměli spát na zádech. Právě při této poloze se rušivé zvuky ozývají nejvíce. Nejspolehlivější by měla být poloha na břiše, ta ale zase škodí krční páteři. Pořiďte si raději vyšší polštář, pomůže lepšímu zprůchodnění dýchacích cest i v pozici na boku. Pokud se v noci převalujete, lety prověřená, byť dost drsná, je rada zašít si do zadní části pyžama tenisový míček. Ležet na něm vám bude nepříjemné a i ve spánku se ze zad zase překulíte do jiné polohy. Zkusit můžete i dlouhý polštář určený pro těhotné a kojící, tím se můžete dle potřeby vypodložit a zafixovat.

Večer žádný alkohol

Zvuky chrápání vytváří vibrace měkkých tkání při dýchání v hrtanu. Ve spánku se snižuje svalové napětí, a to vibrace zesiluje. Pokud někdy jen snesitelně pochrupujete a jindy zníte jako cirkulárka, hlídejte si své večerní rituály. Odpustit byste si měli nejpozději dvě hodiny před spaním alkohol, ten napomáhá uvolnění svalů. Podobně působí i léky se sedativním účinkem (antidepresiva, léky na epilepsii, prášky na spaní). Škodí i kouření, to totiž měkké tkáně v krku dráždí a způsobuje jejich zduření a intenzivnější chrápání. Kouření je samozřejmě ideální vzdát se úplně.

Zkontrolujte klima v ložnici

Před spaním si v ložnici vyvětrejte, ideální teplota je 18 °C. „Jako prevenci chrápání je také dobré používat zvlhčovač vzduchu, suchý vzduch může být pro sliznice dráždivý a způsobovat chrápání. Do zvlhčovače můžete dát bylinné extrakty z máty nebo eukalyptu, působí na uvolňování dýchacích cest,“ radí doktor Jan Kastner, odborník na spánkovou medicínu z Perfect Clinic.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Elektronické špunty vám pustí do uší bílý šumFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Obličejovou gymnastikou proti chrápání

Chrápání může být podmíněno geneticky, ovlivňuje ho drobnější čelist, úzká hrtanová úžina nebo vybočená nosní přepážka. Objevit se ale může až v dospělosti, často po čtyřicítce. Na vině je postupné snižování svalového napětí a elasticity vazů. Jako jiné svaly v těle, můžete i svaly krku, úst a jazyka procvičovat, a jejich ochabování zpomalit. Zkuste co nejvíc otevřít pusu, řekněte á (jako u lékaře) a vydržte třicet vteřin. Pak maximálně vyplázněte jazyk, znovu řekněte á a vydržte dalších třicet vteřin. Cviky několikrát zopakujte, trénujte takto každý den pár minut těsně před spaním.

Svěřte se do rukou lékaře

Všechny tyto rady se ale týkají chrápání, které není spojeno s vážnějšími problémy. Pokud nic z babských rad nepomáhá, neváhejte se a obraťte se na lékaře. Chrápání vás zbaví drobná operace. Nejrozšířenější je tzv. laserová uvuloplastika. „Celková doba zákroku je asi 20 minut. Nezbytnou podmínkou dobré efektivity je pacient bez větší nadváhy,“ vysvětluje Jan Kastner. U lidí s BMI nad 30 má tento typ operace nižší efekt, navíc u nich často chrápání souvisí se spánkovou apnoí, při níž zákrok úlevu nepřináší.

„Operace spočívá v ošetření měkkého patra laserem s následným vyjizvením měkkého patra, čímž dojde k jeho zpevnění. Výkon není bolestivý a není provázen krvácením. Ve svých důsledcích není spojen se změnou výslovnosti, mluvení nebo s poruchami polykání,“ doplňuje doktor Tomáš Filipovský, odborník na odstranění chrápání z ABClinic, oddělení rhinochirurgie.

Reklama

Načítám